2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2010 legjei – a leghitelesebb forrásból

szerk. 2010. december 30. 16:21, utolsó frissítés: 2011. január 03. 14:15

Az év szava, bejelentése, meglepetése és leleplezése. Meg áttörése, optikai csalódása, baklövése. Minden, ami kiemelkedett a napi alapzajból. Szavazz!


KÖZÉLET, GAZDASÁG

Az év embere: a közalkalmazott, aki 6 ember munkáját végzi

A díjazott interjúalanyunk lett, aki az átszervezések nyomán hat munkakört kénytelen betölteni, egy állásért járó fizetésért. A község tűzoltóparancsnoka és katasztrófaelhárítója, az önkormányzat informatikusa, a sportcsarnok adminisztrátora, a munkavédelem őre, illetve a honvédelem felelőse: szociológusból lett modern kori polihisztor. A közszférában egyre trendibb a sok munka-kevés pénz kombináció.

A TRANSINDEX LEGJEI

» 2004 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2005 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2006 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2007 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2008 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2009 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2010 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2011 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2012 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - könnyű kategória

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» 2014 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» TOTB-legek: 10 környezetvédelmi téma, amitől nem tudunk szabadulni

» 2014 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» A legek, amitől könnyű volt 2014

» Transindex Awards: 2015 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2016 legjei a Transindex szerint: minden, ami könnyű

» 2016 legjei a Transindex szerint: súlyos év volt

» Sportlegek – miattuk marad emlékezetes 2017

» Ezek voltak 2017 legjei a Transindex szerint

» 2017 legjei a Transindex szerint: könnyű kategória

» Ezek voltak 2017 legjei a Pénzcsinálók szerint

» 2018 legjei a Transindex szerint: minden, amitől egy kicsit könnyebb volt az idén

» 2018 legjei a Transindex szerint: a lejjebben a határ a csillagos ég

» Sportlegek: a Lelátó 2018-as erdélyi válogatottja

» Ezek voltak az év legjei 2018-ban a Pénzcsinálók szerint

» 2019 legjei a Transindex szerint: mire fogunk emlékezni az idei évből?

» Ezek voltak 2020 legjei a Transindex szerint – nehézsúlyú kategória

» Visszatekintünk 2020-ra: íme 5+1 „leg” a sport világából

» Ezek voltak 2020 gazdasági legjei a Pénzcsinálók szerint

» Filmek, könyvek, mémek és csendes gyilkosságok - 2020 könnyedebb legjei

további közviták »
Futottak még: Orbán Viktor (mert egyaránt hiteles alakítást nyújtott a Megváltó és az Antikrisztus szerepben); Antal Árpád és Tamás Sándor (mert Sepsiszentgyörgy ismét kezd nyitott és a kreativitásra fogékony város lenni); Lovasi András (mert tudja, mikor kell abbahagyni); a lájkoló, aki nem azért lájkol, hogy lájkolják.Az év tudománya: a közgazdaságtan

Már mindenki tudja, mit csinál az IMF, mi az a GDP, és mit jelent, ha nő a deficit. Gyakorlatban is ízelítőt kaptunk a tananyagból: a bércsökkentések és elbocsátások nyomán szinte tapintani lehet a süllyedő életszínvonalat. Ha pedig nem Románia, akkor az eurózóna jövője, Kína gazdasági térhódítása vagy a kivándorlási opciók voltak terítéken a mindennapi beszélgetésekben. Mert ma már többen értenek ehhez, mint a focihoz.


Az év szava: simplexity

A Global Language Monitor top 10-ében is ott van, de szerepel számos design, technológiai és társadalomtudományi fejtegetésben is. A simplexity azt jelzi, ami alapvetően komplex, de egyszerűen, szimplán van megjelenítve.

Ezt a szót jobban lájkoljuk, mint a "lájkolás"-t. Az egzotikus hangzású hatuma is bejött, ha tovább olvastok, az is kiderül, mit jelent.


Az év bejelentése: Markó nem indul újabb elnöki mandátumért

Bár mindenki tudta, hogy ennek előbb-utóbb el kell hangzania, kicsit mindenki kételkedett abban, hogy van-e ereje Markónak ezt a bejelentést megtenni? Volt.Az év meglepetése: Tőkést EP-alelnökké választották

A júniusi szavazás egy kiváló példa arra, hogy milyen lehetőségek nyílnak meg az erdélyi magyarság számára, ha a magyar (Fidesz+RMDSZ) és a román (PDL) néppárti frakciók 1. éppen jó kapcsolatokat ápolnak 2. hajlandóak együttműködni. Ugyanakkor kíváncsian várjuk, hogy a nyilatkozatokon túl mit nyerünk ebből.Az év leleplezése: Mátyás-szobor

A Mátyás-szobor restaurálása körüli huzavona szépen rámutatott, mennyi lelki nyavalyával küszködik a kolozsvári (és nem csak) magyarság. Miközben mindenki szentül meg volt győződve, hogy a szobor restaurálása ilyen vagy olyan okból nem fog sikerülni, a restaurátorok és a generálkivitelező megmutatta, mit lehet véghezvinni, ha az ember dolgozik összeesküvés-elméletek gyártása helyett.Az év optikai csalódása: az új országlogó

Nem tudni, miben reménykedett Elena Udrea, amikor júliusban a shanghaji világkiállításon nagy csinnadrattával bemutatta a 890 ezer eurós új országbrandet. A levél szinte azonos egy, stock-fotó oldalakon 200 dollárét kapható logóval, amit több külföldi cég használ. A több mint kínos helyzetben a miniszter még véletlenül sem gondolt arra a megoldásra, hogy azt mondja: bocsánat, ezt elkúrtuk.


Az év áttörése, „nem a méret számít” kategória: 10 km autópálya

Az észak-erdélyi autópálya tavaly átadott Gyalu és Torda közötti 42 kilométerét további tízzel sikerült idén megtoldani. Az elégedetlenek ne felejtsék a mondást: kicsi, de ha!
Az év rágógumi-törvényei: oktatási, nyugdíjtörvény

Immár bizonyos, az év hamarább véget ér, minthogy az új oktatási törvényt a Hivatalos Közlönyben elolvashassuk. A kormány felelősséget vállalt érte, az ellenzék meg rögtön az Alkotmánybírósághoz szaladt, amely ráérősen a jövő évre halasztotta a döntés meghozatalát.

A nyugdíjtörvény mind mennyiségi, mind minőségi élmény tekintetében jeleskedett, a történések csupa izgalom és szurkolás közepette zajlottak. Maradjunk annyiban, hogy elegendő anyaggal szolgálhatna egy parlament tematikájú The Young and The Restless sorozat számára.


A THINK OUTSIDE THE BOX TOPLISTÁJA

>> Mit olvastatok legszívesebben 2010-ben? >>

Az év baklövése, „Put Your Hands Up in the Air” kategória: az alapélelmiszerek áfacsökkentésének véletlen megszavazása

Néhány parlamenti képviselő beismerte, saját tévedése miatt szavazott igennel a gazdaságilag fenntarthatatlan intézkedésre, mások úgy nyilatkoztak, azt hitték, az áfakulcs csökkentése ellen szavaznak. A kezdeményezők, vagyis a PSD és a PNL jót mulattak a történteken, azonban az incidens komoly következményekkel járt a parlament hitelességére nézve.


Az év franchise-a: Demokrácia Központok

A Demokrácia Központok az EMNT státuszirodái. A különbség: a státuszirodák az RMDSZ már meglévő hálózatára épültek rá, míg az EMNT, úgy tűnik, most építi ki a saját hálózatát, a DK-k létesítésével. Mindezt pár héttel azt követően, hogy eldöntötték: pártot alapítanak.


Az év civil kezdeményezése: Let’s Do It Romania

Az országos takarítóakció a legnagyobb civil kezdeményezésnek számít, még akkor is, ha hazai szokás szerint az agyonszervezés után is fejetlenségbe torkollott. Az akcióban összesen kétszázezer önkéntes vett részt, a szeméttel tele zsákok egy része azonban még ma is kint hever a természetben.Az év Michael Jacksonja: Adrian Păunescu

Ceauşescu egykori háziköltője nem überelte MJ-t sem moonwalkozásban, sem énektudásban, de halálával egy óriási erejű nosztalgiahullám söpört végig Románián, és szokás szerint (szinte) mindenki csak a szépre emlékezett. Nem csodálkozunk: MJ pedofilügyeiről se sokat hallani mostanában.


Az év lebukói: a villanyszerelők

Ismeretlen Picasso-gyűjteménnyel rukkolt idén elő egy nyugdíjas francia villanyszerelő, aki a '70-es években riasztóberendezéseket szerelt a művész villáiba. Nem vicc: 271 eddig ismeretlen alkotásról van szó, összesen 60 millió eurós értékben.

Decemberben a kormányfő beszéde alatt ugrott ki egy férfi a parlament üléstermének erkélyéről. Emil Boc épphogy megkezdte a beszédét, amikor a "meggyilkoltátok a jövőnket" feliratú pólót viselő 42 éves férfi levetette magát, miközben, azt kiáltotta: "neked szánom, Boc!". Mint kiderült, az RTV egyik alkalmazottjáról van szó, aki villanyszerelőként dolgozott a televíziótársaságnál.


VILÁG

Az év pszichológiai kísérlete: chilei bányászok

Nem lehet elképzelni annál realitibb reality show-t, mint amikor egy bányaomlás következtében 33 bányász ragad 700 méteres mélységben, az Atacama-sivatag közepén. És nem lehet elképzelni annál felemelőbb érzést, mint amikor mindenki megtesz minden tőle telhetőt a szabadulás érdekében, a bányászoktól a nemzetközi segélyszervezetekig és politikusokig.Az év temetetlen halottja: a multikulturalizmus

Angela Merkel szerint megbukott a multikulturális Németország modellje. Hoolbroke halott, a multikulti halott, s már Merkel sem érzi túl jól magát, parafrazálhatnánk a jól ismert bon mot-t. Mielőtt azonban temetnénk a multikultit, nem árt elolvasni a jereváni rádió híréhez a megfelelő pontosítást is.
Az év témája: „roma vagyok, nem turista”

Nicholas Sarkozy szavazatokat próbált szerezni a romatáborokban élők elleni intézkedésekkel. Nem sikerült neki, ráadásul az „önkéntes hazatérésért” fejpénzt kapó romániai és bulgáriai romák közül többen máris visszatértek Franciaországba. Az egész talán arra volt jó, hogy intenzív vita indult az EU-ban a közös európai romapolitika kapcsán.Az év aránya: kétharmad

Az áprilisi választásokon a Fidesz kétharmados győzelmet aratott Magyarországon, a parlamenti mandátumok 68 százalékát megszerezve 263 képviselőt küldhetett az Országgyűlésbe.Az év hatuma*-kárpótlása: könnyített honosítás

2010. május 26-án az Országgyűlés elfogadta a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot. A konzulátusokon égnek a telefonvonalak, januártól több hónapra beteltek a fogadóórák. Gyakori kérdésekre válaszok itt.

*hatuma: határon túli magyarAz év totalitárius rendelkezése: magyar médiatörvény

Az előírt pozitív hír-kvótát ezúttal nem sikerül teljesíteni: a magyar kormány nyilatkozatain kívül még nem olvastunk elismerő véleményt a január 1-jén életbelépő jogszabályról. A magyar média azonban nem robban, csak brummog.
Az év katasztrófája

Haitit sújtotta. A január 12-i, nagy erejű földrengésben csak a fővárosban, Port-au-Prince-ben és könyékén 150 ezren haltak meg, és milliók váltak földönfutóvá. A túlélők jó része azóta is ideiglenes táborokban él, amelyekben kolerajárvány pusztít, eddig mintegy 2500 ember halálát okozva.
Továbbá: Mexikói-öböl, a lengyel elnöki gép lezuhanása, ajkai vörösiszap-katasztrófa.


Az év vicce: Az izlandi gazdaság utolsó kívánsága:

szórják szét a hamvait Európa fölött.


Az év "harmadik világháborúja": Észak-Korea Dél ellen

Idén sem oldódott meg az 1953 óta fegyverszünetben álló, de békeszerződést nem kötő két Korea közötti konfliktus, sőt elmérgesedett a helyzet: március végén egy feltehetően észak-koreai torpedótámadásban 46 dél-koreai tengerész halt meg, egy novemberi tűzpárbajban pedig négyen vesztették életüket.

Az év megosztója: WikiLeaks

A kiszivárogtató portálnak köszönhetően civilek halálát dokumentáló videó, rengeteg titkos katonai irat, valamint diplomáciai dokumentumok is nyilvánosságra kerültek, kellemetlen napokat és heteket okozva a világ nagyhatalmainak. A WikiLeaks a közvéleményt is megosztja: az igazságtalanság elleni gerillaharcot folytat, vagy manipuláció, netán öncélú vagánykodás?
Az év nulla-nulla-hetese: Schmitt Pál

KULTÚRA, SZÓRAKOZÁS

Az év színházi előadása: A mizantróp

A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadását Bocsárdi László rendezte. A bemutató naptári éve ugyan 2009, az előadás mostani formáját valamikor a nyár elején nyerte el, és lehet, hogy változik még – vallotta be a rendező. Amit mi láttunk: magával ragadó, rendkívül tiszta, szövegcentrikus előadás, amelyben minden egyes színész maximális hőfokon ég és félreseper mindent, ami nem az emberről szól. Választásunkban nem mellékes érv, hogy a színház körül zajló konfliktusra a társulat egy ilyen horderejű produkcióval reagált.Az év könyve: Kovács András Ferenc: Alekszej Pavlovics Asztrov hagyatéka

A szakmai bizottság egyhangú szavazással Kovács András Ferenc (KAF) kötetét, az Alekszej Pavlovics Asztrov hagyatéka című verseskönyvet tartja 2010-ben az Év Könyvének (Bookart Kiadó, Csíkszereda, 2010). A Nagy Alakoskodó Poéta (NAP) ezúttal egy orosz költő (APA) alteregójában lép az olvasók elé. Miként a szakbizottság indoklásában áll: "A versek olvasása közben valóban úgy érezzük, távolból jött idegen férfi toppant be hozzánk: ruhájából ismeretlen illatok áradnak, talán Moszkváé, talán Leningrádé, keveredve a nagy szállodavonatok füstös restijének illatával, és persze csupa zene minden szava, sötét és fájdalmas orosz zene, amilyet Rahmanyinov vagy Sosztakovics játszott hajónyi orosz zongoráján, zene és játék, és főképp titok, mert minden vers egy másik verset rejt, és minden rejtett versben egy még rejtettebb vers bújik meg, ahogy a Matrjosa-baba vagy a tréfás Dásenyka-doboz esetében is lenni szokott, csak itt épp fordítva történik: ami legbelül van, az a legnagyobb."


Az év filmje: Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu

Nem szabad megijedni attól, hogy archív, vagy hogy három órát tart: Andrei Ujică filmje nemcsak megkerülhetetlen, hanem jó is. Úgy áraszt el információdarabkákkal, hogy abból mindenki összerakhatja a maga diktátor-képét.Az év lemeze: Gotan Project: Tango 3.0

Bátor és érzékeny album, kiszámíthatatlanul tele bársonyos színekkel. Az electrotango már csak eszköz és nem cél, ami miatt a Gotan Project elegánsan kilép a saját maga által kreált divat kényelmes közegéből.

Kedvenceink az albumról a jetitangó La Gloria és a csendesen szétrobbanó Mil Millones.Futottak még: N.O.H.A.: Respect the Menu, Brian Eno: Small Craft on a Milk Sea. Letöltöttük, de nem hallgatjuk: Massive Attack: Heligoland.


Az év koncertje: N.O.H.A. a Félszigeten

Zökkenőmentesen, profizmussal lenyomott szuperkoncert létezhet lelkesedés nélkül is. De ha valakiről lerí, hogy örvend, amiért itt lehet, és zenélhet nekünk, hülyék lennénk, ha nem örvendenénk mi is ugyanúgy neki. Nem voltunk hülyék: buli volt.
Az év "végre" rendezvénye: Kolozsvári Magyar Napok

A kolozsvári magyarok eddigi legnagyobb közös rendezvénye történt meg a nyáron. De nem az István, a király volt a legkirályabb benne – hanem inkább az, hogy kiderült, félre tudjuk tenni a mindennapi görcseinket, és jól tudunk együtt bulizni néhány napig.
>> Mire gerjedtünk 2010-ben? Az év divattrendjei a Pinkdáma.ro szerint >>


Az év slágere: Bikicsunáj

A Megasztár legutóbbi kiadása készítőinek kemény munkájába telt, hogy ne a biztonsági őrből lett internetsztárról szóljon az ötös széria. De a Bikicsunáj így is csatlakozott a szalacsi-polgár jenő-matisznagytata triumvirátushoz, és immár kitörölhetetlenül a magyar internetkultúra örökzöldjévé vált.Futottak még: Scissor Sisters: Fire with Fire; Gorillaz: On Melancholy Hill; Jay-Z, Alicia Keys: Empire State of Mind


Az év hangszere: vuvuzela

Az idei dél-afrikai focivébé alatt milliónyi focirajongó (és nem csak) egyszerre “zárta a fülébe” a vuvuzela utánozhatatlan hangját. Olyanyira népszerű volt, hogy még külön neki szentelt rádió is született.


Az év kampánya: a ROM csoki álnacionalista blöffje

Még mindig nem tudni, hozott-e jelentős többleteladásokat a ROM csoki kampánya. Valszeg azért nem tudni, mert alig hozott. A román reklámszakmával együtt mi mégis ezt tartjuk az év kampányának. Műbalhéból a ROM csokit pár hétig amerikai zászlóba csomagolták, és a hangulatra egy televíziós és on-line kampánnyal is ráerősítettek. Lett némi felháborodás is, majd az önleleplezés következett, hogy tudniillik bocsika, csak vicceltünk. Ezt hívják a szakmában brand korrekciónak.Az év kiadványa: Decât o revistă

Mindössze 2500 példányban jelenik meg, és úgy tűnik, sikeresen pótolja azt az urbánus-intellektuális űrt, amit a Republic hagyott maga után. Negyedéves, drága, sok benne a betű, jók az illusztrációk, olyanokhoz szól, akik szeretnek olvasni (lásd 2500-as példányszám) és saját gyártásúak a reklámok – egyedi az, hogy a hirdetők teljes szabadságot adtak egy reklámügynökségnek (Tempo ügynökség, Decât o agenţie projekt) hogy speciális reklámokat fejlesszenek egy speciális lap számára.Az év dugása: La Senza reklám

Itt nézzétek meg.


Az év kajája: Vifon chiliszósz

Hülye olcsó, csíp, mint az atyaúristen, és minden növényi összetevő (azaz csípős paprika, fokhagyma és paradicsom) íze markánsan érezhető rajta. A szerk. tagjainak többsége otthoni használatra is beszerzett belőle.


TECH

Az év dimenziója: a harmadik

Az Avatarnak köszönhetően kb. egy éve indult el a 3D-s őrület, azóta pedig már minden magára valamit is adó tévégyártó jelentkezett 3D megjelenítésére képes készülékkel, és lassan a tartalomszolgáltatók is kezdenek 3D-s tartalmat szórni (lásd: Bundesliga-közvetítések). Ne felejtsük el a 3D-s újságokat, mobiltelefon-kijelzőket és kézikonzolokat se.Az év lájkja: a Facebook

Ez az az oldal, amivel kapcsolatban mindenkinek határozott véleménye van, ha regisztrált felhasználója, ha nem. A “fácse” már ott tart, hogy internet sem kell a lájkoláshoz. Ha ma élne Descartes, ezt mondaná: lájkolok, tehát vagyok.


Az év felfedezése: az újfajta életforma

A NASA bejelentette, hogy tudósai egy olyan baktériumot fedeztek fel, mely foszfor helyett arzént épít be fehérjesejtjeibe és örökítőanyagába. Így megdőlt az az elmélet, hogy az élet kizárólag hat (foszfor, nitrogén, szén, oxigén, kén, hidrogén) alapvető elemből épülhet föl.Az év kütyüje: az iPad

Az Apple újra ugyanúgy járt el, mint a telefonja esetében: a vetélytársak előtt lépett, s bár valószínűleg a konkurencia hamarosan beéri, mint az iPhone-t az Androidos telefonok (pl. Samsung Galaxy), de a lépéselőny miatt mégis neki jár a díj.Az év formátuma: a hangoskönyv

iPod, iPhone, iPad, iBook. iRónikus a helyzet, mert mi még nem szálltunk el a iBooktól. Tény, hogy már halandó embereknél is látni elektronikus könyvolvasókat, a net pedig tele van feltört ekönyvekkel. A kiadók marketingesei teljesen rá vannak görcsölve a témára, pedig egyelőre a piac mindössze 4 százalékáról beszélünk. Szentimetálisabb alkatúak lévén, a ekönyveknél az idén többre értékeljük a hangoskönyveket. Irodalom- és ismeretterjesztés területén volt gátszakadás idén.

A legek legje az idén:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS