2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Politikusaink közül ki igényli a magyar állampolgárságot?

2011. január 07. 12:08, utolsó frissítés: 20:48

Körkérdésünk alapján a gyors válasz: majdnem mindenki. Egyeseknek még nem volt idejük foglalkozni ezzel, mások pedig jobb szeretnek sorba állni.


Miután egyes politikusok – Tőkés László EMNT-elnök, Tamás Sándor Kovászna, Borboly Csaba Hargita, valamint Lokodi Edit Emőke Maros megyei tanácselnökök, valamint Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hétfőn egyfajta manifesztumot kreáltak a magyar állampolgárság igényléséből, arra voltunk kíváncsiak: a főkonzulátusok előtt felsorakozó újságírókat messze elkerülő politikusok igénylik-e majd az állampolgárságot? Egyszersmind arra kértük őket, indokolják meg választásukat.

A kérdés kapcsán egyébként már több politikai személyiség megszólalt: Markó Béla RMDSZ-elnök például sajtótájékoztatón elmondta, Románia miniszterelnök-helyetteseként egyelőre nem tartja szükségesnek a magyar állampolgárság igénylését. Én magyar vagyok, román állampolgár, Románia kormányfőhelyettese, így egyelőre nem óhajtok más státust is elnyerni – mondta, hozzátéve, hogy semmilyen problémát nem lát abban, hogy valaki magyar állampolgár szeretne lenni. Markó abban sem lát kivetnivalót, hogy Maros, Hargita és Kovászna megyék önkormányzatainak RMDSZ-es elnökei elsők között kérték a magyar állampolgárságot, hiszen – mint mondta – ők nem miniszterek vagy kormányfő-helyettesek.

Ugyanakkor az MPP háromszéki szervezete kampányfogásnak tartja az önkormányzati vezetők lépését. Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke elítéli, hogy az RMDSZ-es elöljárók kapcsolataikat kihasználva elsőként adták le a honosítási kérelmet. Kulcsár hangsúlyozta: az MPP tagjai is kérni fogják a magyar állampolgárságot, de beállnak a sorba.


A kérdés tehát: igényli-e majd a magyar állampolgárságot és akár igen, akár nem: miért?Fekete-Szabó András, az RMDSZ szenátusi frakciójának elnöke, Szilágy megyei szenátor: – Még nem döntöttük el a családdal hogy kérvényezzük-e, és ha igen, mikor. Számomra ez nem sürgős, nem akarok azzal kérkedni, hogy bezzeg én már kérvényeztem. Egyébként nagyon jó dolognak tartjuk a könnyített honosítást. Helyi szinten az RMDSZ segít is azoknak akik ezt kérvényezni szeretnék.

Gazda Zoltán sepsiszéki SZNT-elnök: – Természetesen fogom igényelni a magyar állampolgárságot a családommal együtt. Nem tartottam annyira sürgősnek hogy rögtön az első napokban igényeljem, de hamarosan előjegyeztetem magam.

Kovács Péter, az RMDSZ területi szervezetekért felelős ügyvezető alelnöke: – Bár még nem döntöttem el hogy kérem-e az állampolgárságot, jelenleg a mérleg nyelve inkább a nem felé billen. A könnyített honosítás fő üzenete az, hogy így egyesül a magyar nemzet – csakhogy én mindig is a magyar nemzet részének tekintettem magam, magyarul beszélek, magyarul tanultam, magyar a családom és barátaim. Nem hinném hogy e tekintetben a magyar állampolgárság bármilyen változást jelentene. Persze nem szeretném kizárni annak lehetőségét, hogy később meggondolom magam.

Kelemen Hunor kulturális miniszter: – Fogom kérvényezni a kettős állampolgárságot, bár az iratcsomó összeállításával még nem foglalkoztam: mindent a maga idejében. Szerintem a könnyített honosításnak elsősorban szimbolikus üzenete van, hiszen a magyar állampolgárság nem tesz magyarabbá vagy jobb emberré.

Korodi Attila RMDSZ-képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke: – Családommal úgy döntöttünk, kérvényezzük a magyar állampolgárságot. Fel sem merült hogy ne igényeljük. Ez egy nagyszülőktől örökölt családi tradíció, gyermekkori emlékekkel van összefüggésben. Egyébként úgy gondolom, a könnyített honosítás kiváló eszköz arra, hogy Románia és Magyarország szorosabbra fűzze a kapcsolatait – ez pedig elengedhetetlen a mai világban.

László Attila Kolozs megyei RMDSZ-elnök, kolozsvári alpolgármester: – Nekem nem kell igényelni az állampolgárságot, már megvan: négy évig éltem Magyarországon.

Márton Árpád RMDSZ-képviselő: – Igazából számomra csak az állampolgárság igénylésének időpontja a kérdéses. Láthattuk, hogy egyes közéleti személyiségek úgy gondolták, példaértékű lehet elsőként igényelni az állampolgárságot. Ezt én elfogadom, de az én nézőpontom más. Amikor sorbanállás van, akkor az a magatartás is szimpatikus lehet, amikor a közméltóság beáll a sorba.

Szász Jenő MPP-elnök: – Természetesen igényelem a magyar állampolgárságot. A szülőföld elhagyása nélkül megszerezhető magyar állampolgárságnak erkölcsi, lélektani hatása van, és elsősorban az itthonmaradást szolgálja. A könnyített honosítás olyan tekintetben is új távlatokat nyit a magyar-magyar viszonyokban, hogy többé már nincsen magyarországi és határon túli magyar ügy – csak magyar ügy van.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS