2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Markó: folytatni kell a decentralizációt

K. M. K. M. 2011. január 07. 21:05, utolsó frissítés: 2011. január 10. 07:29

A szövetségi elnök szerint 2011 prioritásai közé kell tartoznia az oktatás decentralizálásának, és a sántító választási törvény is módosítani kell.


2011 prioritása a decentralizáció folytatása. A kórházak után az általános és a középiskoláknak kell következniük - jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök mai, Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján.

Markó elmondta, nem titkolja, hogy az RMDSZ számára nagy elégtétel a Alkotmánybíróság döntése, amelynek következtében ki lehetett hirdetni az oktatási törvényt. A jogszabálynak a kisebbségi oktatásra vonatkozó rendelkezései - például Románia történelme és földrajza, illetve a román nyelv speciális módon történő oktatása - mellett a legnagyobb hozadék az, hogy az egyetem előtti oktatás kapcsán a decentralizáció révén a döntéshozatal a helyi közösségek kezébe kerülhet.


Markó a kórházak esetében fél éve megvalósult decentralizációval példálózott. Elmondta, bebizonyosodott, hogy a decentralizáció életképes és hasznos, ezért az intézkedést az oktatási intézmények esetében kell folytatni.

Elmagyarázta, a decentralizáció megvalósulása után a helyi, vagy a megyei önkormányzatok, illetve a szülők és a tanárok képviselői dönthetnek az iskola működését illető kérdésekben, például arról is, hogy
ki lesz az iskolaigazgató.

Markó hangsúlyozta, a törvénynek ez a rendelkezése a kisebbségek esetében is nagy előnyt jelent.

A szövetségi elnök aláhúzta: fontos volt az RMDSZ számára az, hogy kormányon lehetett az elmúlt évben, hiszen kormányzati szerepvállalása eredményeként egy olyan oktatási törvényt sikerült elfogadni, amely tiltó és diszkriminatív rendelkezéseket nem tartalmaz.

Markó ugyanakkor nehezményezte az ellenzéknek az oktatási törvényhez való viszonyulását. Szerinte a PNL és a PSD nacionalista retorikával, a kisebbségekre vonatkozó rendelkezések ellenzésével próbálta megakadályozni a jogszabály elfogadását. Markó szerint tulajdonképpen egyéb,


a felsőoktatás megszervezésére vonatkozó

rendelkezések váltották ki az ellenzék padsoraiban ülő, számos egyetemi tanár elégedetlenségét.

Örömét fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy az Alkotmánybíróság döntése véget vetett egy, a nagy nehézséggel felépített interetnikus kapcsolatot rovására folytatott politikai vitának. A történtek után az ellenzéknek tisztáznia kell a kisebbségekkel kapcsolatos álláspontját - véli a szövetségi vezető, aki szerint az oktatási törvény a kormánykoalíció szolidaritási tesztje volt, amelynek eredményekén megerősödött a két politikai alakulat közötti együttműködés. Az RMDSZ jelen pillanatban nem áll közeli viszonyban az ellenzékkel, így egy együttműködés most nem időszerű.

Az Alkotmány módosítására vonatkozó újságírói kérdésre felelve Markó elmondta, nem hiszi, hogy a jelenlegi parlamentben ez megtörténhet, hiszen a jelenlegi felépítés aligha teszi lehetővé a kétharmados támogatást. Szerinte az újévben


a választási törvényt

kellene módosítani, nem kellene 2012-ig várni, hiszen a jelenlegi választási törvény helytelen.

Frunda György a napokban arról beszélt, hogy az RMDSZ - amelyet a kormány népszerűtlen intézkedéseihez kötik - aligha éri el a 5%-os bejutási küszöböt.

Ezzel a kijelentéssel kapcsolatosan Markó újságírói kérése elmondta, nem érti, minek tulajdonítható a szenátor pesszimizmusa. "Meg vagyok győződve, hogy az RMDSZ eléri a bejutási küszöböt. Az utóbbi 21 év legnagyobb eredménye, hogy folyamatosan biztosítottuk a magyarság számára a képviseletet. Ott kell lenni és erősnek kell lenni" - hangsúlyozta Markó. Úgy vélekedett, az MPP mellett egy újabb magyar párt - az EMNT pártja - létrejötte sem sodorja veszélybe az RMDSZ parlamenti szerepvállalását, sőt két párttal könnyebb megbirkózni mint eggyel, mert a majdani EMNT párt és az MPP nagyjából ugyanannak a tábornak a szavazatain osztozkodhat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS