2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Benzines tüntetés: legyen olcsóbb, s kész!

Sipos Zoltán 2011. január 07. 17:01, utolsó frissítés: 2011. január 10. 07:28

Több mint 30 autós blokkolta csütörtök este a tordai úti benzinkutat. Literenként tankoltak, banikkal fizettek, sokat nevetgéltek.


Tucatnyi autó parkol szétszórtan csütörtök délután öt óra körül a kolozsvári Iulius Mall kihalt parkolójában. Csikorgó hideg, a téli szürkületet a bevásárlóközpont sápadt fényei oszlatják. A kép nem lenne feltűnő, ha a parkoló két oldalán nem állna egy-egy rendőrségi járőrautó, kissé távolabb nem parkolna a mall saját őrző-védő cégének tekintélyt parancsoló terepjárója, illetve nem lenne jelen a kolozsvári sajtó apraja-nagyja.

Az autók mellett huszonéves srácok téblábolnak fázósan és tanácstalanul. Feszülten nevetgélnek, bizalmatlanul sandítanak a körülöttük mászkáló, néha egy-egy fotót elkattintó fotóriporterekre. Döcögősen indul a beszélgetés: többen is visszahúzódnak a haverok biztonságot adó gyűrűjébe, mígnem előkerül egy srác, aki hajlandó nyilatkozni.

Kiderül, az üzemanyagárak növekedése ellen tiltakoznak: a január eleji drágítások folytán ugyanis a legtöbb benzinkútnál meghaladta a lélektaninak számító 5 lejes küszöböt a legolcsóbb benzin ára, és a gázolaj is 5 lej körül jár. Mindezt annak ellenére, hogy az utóbbi időben esett a nyers kőolaj ára.A tiltakozás egy bukaresti fórumozó ötlete, októbertől terjed a messengeren és a hazai autós fórumokon. Az elképzelés pofonegyszerű, ugyanakkor látványos és sem az üzemanyag-forgalmazók, sem a hatóságok nem tudnak belekötni: a tiltakozók blokkolják egy találomra kiválasztott benzinkút forgalmát azzal, hogy


literenként tankolnak,

majd a kasszához járulnak, és a lehető legkisebb címletekben – egy- és ötbanisokkal – fizetnek.
Akinek ez nem elég lassú, elszöszmötölhet még a szélvédőmosással, ellenőrizheti a keréknyomást vagy traccsolhat pár percet a haverokkal – a lényeg, hogy egy-egy személy minél több időt töltsön a benzinkútnál. Hasonló tiltakozásra már az ország több városában – Bukarestben, Ploieşti-en, Iaşiban, Târgu Jiuban, Nagybányán és Medgyesen is sor került. A tiltakozással párhuzamosan a benzinkutak háromnapos bojkottjára is felhívnak.

A parkolóban időközben egyre több autó jelenik meg, és a tiltakozók is egyre bátrabbak: előkerülnek az aprópénzes zacskók, és a fotósok kérésére szét is szórják a banikat az autók motorháztetején. Percekig tartó „photo session” kezdődik, amikor egy „Jos taxa!” feliratú zászlócskával díszített autó is befut. Hogy mi köze az üzemenyagáraknak a környezetvédelmi adóhoz, nem derül ki, a lényeg, hogy mindenki azonnal lájkolja az új üzenetet.

A srácok barátkoznak a sajtóval, sőt, a jelenlevő, szintén szimpatikus rendőrökkel is szóba elegyednek. Visszatérő beszédtéma a havi tankolás (egyesek akár 300 lejt is elautóznak egy hónap alatt) és a különféle autók és tuningalkatrészek (a jelenlevők nagy része autós tuningfórum-felhasználó). Szemlátomást senkit nem érdekel az, hogy konkrétan miért drágul az üzemanyag, melyek az üzemanyagár összetevői, vagy hogy milyen hatást várnak a tiltakozástól. Egyszerűen csak


drága a benzin, legyen olcsóbb s kész.

Hirtelen mindenki autóba pattan: irány a tordai úti MOL-kút. Nehéz megbecsülni, hány autó indul el konvojban: a két srác, akinek az autójába bepattanok, 35 kocsiról beszél, és ők csak a haverokat számolták. Az ültetett-morcosított Volkswagen Vento nem sokáig tart a konvojjal – hamarosan kisutcákban cikázunk, mert a srácok még a sajtó előtt fel szeretnének érni a benzinkúthoz.Persze, ők is úgy gondolták, hogy csak megbeszélik az akció részleteit – mondják. De olyan szép számban összegyűltek, hogy kár lett volna kihagyni az alkalmat. Pénteken-szombaton már sokkal kevesebben tudtak volna jönni, ráadásul ha már csütörtökön eldöntik, milyen kútnál tiltakoznak, és a sajtó lehozza, oda a meglepetés.

Mire odaérünk, a benzinkútnál már legalább tíz autó sorakozik; pár perc múlva pedig három sorban kígyóznak az autók, és sokan állnak meg a tordai út külső sávjában is. A benzinkutasok – bár meg vannak lepődve –


jó fejek, veszik a lapot.

Türelmesen kivárják amíg az egyik tiltakozó 1 banisokból kicsenget 10 lejt, sőt, vissza is kérdeznek: MOL kártya van? Nincs? Esetleg kitölthetnék az igénylést...

A srácok ekkorra már teljesen felszabadultak, úgy pózolnak, hogy akármelyik celeb megirigyelhetné. Kérésre ilyen-olyan szögekbe is beállnak, ha nem sikerült lefotózni az elképzelt címlapfotót, akkor visszateszik a töltőcsonkot, ide-oda hajolnak, néznek, nyilatkoznak, és közben persze versenyt szöszmötölnek.

Jó félóra múlva még csak két-három autó fejezte be a tankolást, és állt félre; a metsző hideg ellenére mindenki türelmesen várja a sorát, közben pedig többen is azt latolgatják, vajon hány kilométer megtételére lesz elég a megvásárolt pár liter benzin. A lassan távozó újságírókat még figyelmeztetik, hogy a háromnapos bojkott-felhívást ki ne felejtsék a híradóból.

A Transindex megkeresésére a MOL nem kívánt nyilatkozni a tiltakozó akcióról.

Egyébként a Versenytanács kartell-gyanú miatt hat éve vizsgálja a romániai üzemanyag-piacot. A testület elnöke, Bogdan Chiriţoiu tavaly decemberben azt ígérte, hogy a Versenytanács 2011 folyamán lezárja a vizsgálatot. Amennyiben igaznak bizonyul az, hogy a piac szereplői megegyeztek az árakról, a büntetés mértéke az éves forgalomnak akár a 10 százalékára rúghat.

A Lukoil képviselője, Constantin Tampiza úgy nyilatkozott a Gândulnak, hogy


a magasabb termelési költségek miatt

drága a romániai benzin. Tampiza szerint a finomítással, a felhasznált energiával, a munkaerővel és a logisztikával kapcsolatos költségek is nagyobbak Romániában, mint nyugaton.

2010 márciusában az Üzletemberek Országos Szövetsége is tiltakozott az üzemanyagok magas ára ellen. Miközben tavaly az üzemanyagok ára közel 17 százalékkal nőtt, ez idén sem lesz másképp: az ólommentes benzinre kiszabott illeték tonnánként 15 euróval nő januártól.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS