2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen Hunort támogatja a háromszéki RMDSZ

B. D. T. B. D. T. 2011. január 15. 23:52, utolsó frissítés: 2011. január 17. 09:54

Olosz Gergely mögé nem sorakozott föl a saját szervezete; a képviselő eltökélt, hogy összegyűjti az induláshoz szükséges 1000 aláírást.


Kelemen Hunor elnökjelöltet támogatja a háromszéki RMDSZ-szervezet Állandó Tanácsa (ÁT) – döntött a testület január 15-i, zárt ajtók mögött zajló, parázs vitáktól sem mentes gyűlésén. A 27 tagú testületből 25-en voltak jelen, a jelöltek meghallgatása után közülük 22-en Kelemennek, 3-an Olosz Gergelynek szavaztak bizalmat, míg Eckstein-Kovács Péter nem kapott voksot a titkos szavazáson.A támogatásért folytatott küzdelemben eddig ez volt az első alkalom, hogy RMDSZ szövetségi elnöki tisztségére pályázó mindhárom jelölt elmondhatta elképzeléseit egy megyei szervezet előtt. Kelemen Hunor, Eckstein-Kovács Péter és Olosz Gergely az Állandó Tanács ülését követően a Háromszéki Képviselők Tanácsán (HKT) is részt vett, ahol szintén beszéltek programjukról, és kérték a képviselők – Kovászna megyei települések polgármesterei, megyei tanácsosok, szenátorok, képviselők stb., összesen 70 személy – támogatását. A HKT végül nem a jelöltekről szavazott, hanem az Állandó Tanács döntését hagyta jóvá 47 támogató szavazattal, 10 ellenszavazattal és 12 tartózkodással (egy személy a szavazás pillanatában nem tartózkodott a teremben).

>> Kelemen Hunort támogatja a háromszéki RMDSZ >>


Az eljárást több HKT-küldött kifogásolta, és többen nehezményezték, hogy a saját szervezete nem adta meg az indulás esélyét Olosznak, akinek így az alapszabály értelmében az a lehetősége marad, hogy összegyűjtse ezer RMDSZ-tag támogató aláírását.

Dénes István, a Nemzeti Liberális Platform elnöke bejelentette még a szavazás előtt, hogy a platform Oloszt támogatja, és felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy amint a csíki területi szervezet Kelement, a Kolozs megyei Ecksteint támogatta, kézenfekvő lenne, hogy ha már indul egy háromszéki jelölt, őt támogassák. Ahhoz ugyanis, hogy valaki az RMDSZ szövetségi elnöknek jelöltethesse magát, el kell nyernie a Szövetségi Képviselők Tanácsában résztvevő két szervezet – amelyek közül legalább az egyik egy megyei szintű szervezet kell legyen – támogatását. Tehát ha Olosz mögé felsorakozott volna nemcsak egy platform, hanem egy megyei szervezet is, indulása máris biztosítva lenne. Az RMDSZ Kongresszusán dől el amúgyis, melyik jelöltet tartják alkalmasabbnak a küldöttek – érvelt.

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere viszont úgy vélte, nagyobb távlatokban kellene gondolkodni, mint a helyi, háromszéki érdekek, hiszen “egész Románia szeme rajtunk”: a román-magyar kapcsolatokat nagymértékben befolyásolja ugyanis, ki kerül az RMDSZ élére. Érzelmi zsarolásnak nevezte, hogy egy jelölt – anélkül, hogy előzetesen hosszas konzultációkat folytatott volna saját szervezetén belül – elvárja, hogy háromszékiként márpedig őt kell támogassa a háromszéki szervezet. Olosz Gergely visszautasította ezt a kijelentést, mondván, ő igenis konzultált, és csupán annyit kért a háromszéki RMDSZ-től, hogy adják meg az indulás esélyét; egy formális döntést kért, hogy megméretkezhessen.Kisebb vita következett az alapszabály értelmezéséről, Háromszéken ugyanis a szabályzat szerint az ÁT hatásköre kialakítani a megyei szervezet álláspontját a fontos politikai kérdésekről, az RMDSZ szövetségi elnökjelöltjeinek támogatása pedig egy ilyen kérdés. Konklúzióként Tamás Sándor megyei elnök indítványára a küldöttek mégsem szavaztak külön a jelöltekről, hanem kézfelemeléssel kellett jelezniük, egyetértenek-e a Kelemen támogatását kimondó ÁT-határozattal. Egyes küldöttek utólag kifogásolták, hogy jobb lett volna, ha a szavazás titkos, “így kerülünk 4 százalék alá”, jegyezte meg keserűen egyikük. Több falu polgármestere bejelentette, segít Olosznak összegyűjteni az induláshoz szükséges 1000 támogató aláírást.

Kelemen Hunor megköszönte a bizalmat, és leszögezte: a háromszéki RMDSZ őt támogató döntése nem jelenti azt, hogy Olosz nem indulhat; jó, ha van verseny, és függetlenül attól, kit választ majd a Kongresszus, “együtt megyünk tovább”.Számított arra, hogy szoros küzdelem lesz, vagy inkább arra, hogy minden a papírforma szerint alakul? – kérdeztük a művelődési minisztert. “Nem számítottam semmire, egyeztettem az emberekkel, és támogatást kértem. Azt tapasztaltam, a háromszéki szervezetek nagy többsége támogat. A háromszékiek nehéz helyzetben voltak, de be kell látni, nem Háromszék számára választanak őrgrófot. Szövetségi elnököt választanak, és ilyenkor az érzelmi kötődést félre kell tenni. Azt láttam, az emberek többsége ezt félretette.” Az emberek egy része azonban úgy érezte, az alapszabályra hivatkozva kivették a döntést a kezükből – vetettük fel. “A szabályzatot újra lehet gondolni, de ha mi nem tartjuk be az éppen érvényben lévő saját szabályzatainkat, akkor ebből mindig probléma adódik. Úgy gondolom, ez nem akadálya annak, hogy bárki elinduljon, sőt, ez még inkább motiválhatja azokat, akik ezután jelentkeznek, hogy indulnának” – nyilatkozta Kelemen.

Nem így gondolja Eckstein-Kovács Péter, aki szerint nyomásgyakorlás történik a küldöttekre, sőt egyes jelöltekre is. “Nem igazán volt demokratikus, de lévén, hogy nem az én bőrömre ment ki a dolog, ez inkább a szervezet belső ügye. Normális esetben úgy szokott lenni, hogy a nagyobb létszámú testület döntsön, és volt itt egy kis trükk. A magam részéről sajnálom Olosz Gerit. Kolozsváron is voltak mozgások, hogy megakadályozzák a jelölésemet, és ez nem egy demokratikus dolog. Itt Háromszéken ez sikerült” – kommentált Eckstein a Transindexnek.

Az ÁT-ülés után tartott sajtótájékoztatón, a HKT-ülés előtt utalt arra, az egyik jelöltnek privilegizált helyzete van. Elmondta, az általa kezdeményezett etikai kódexet, amely a tisztújító kongresszust megelőző elnökválasztási kampányt hivatott szabályozni, Kelemen Hunor nem írta alá. Ebben a dokumentumban Eckstein esélyegyenlőséget szorgalmaz minden jelöltnek, „hiszen mindegyikük az RMDSZ-é”. Kelemen visszautasította a vádat, miszerint bárki is megfélemlítené vagy befolyásolná a megyei szervezeteket.Olosz a HKT-szavazás után leszögezte, nem értékeli kudarcként, ami történt. “Számítottam erre a döntésre, amikor két nappal ezelőtt kiderült, a területi elnök nem támogatja a háromszéki jelölt indulását. Ebből már az körvonalazódott, hogy a testületi döntésekben bármi lehetséges. Én akkor arra kértem nyilvánosan és a mai zárt ülésen is az Állandó Tanácsot, hogy ne hozzon döntést. Azért, hogy az asztalnál ülő barátaimat ne tegyük ki annak, hogy a területi elnök döntése vagy a jelölt mellett ki kelljen állnia, ne tegyük ki a szervezetet egy esetleges szakadásnak. Erre a kérésre nem született pozitív válasz. Szándékom, hogy közvetlenül a közösségünk tagjaihoz fordulok, ezer aláírás összegyűjtésével lehetőségem nyílik, hogy beszálljak a versenybe. A verseny mindenképp fontos, máris látszik, hogy a programok, elképzelések ütköztetése pozitívan hat a szervezetünkre és az erdélyi magyarságra. Magam mögött tudva azokat a támogatókat, akik bíznak bennem, és biztatnak, össze fogom gyűjteni az aláírásokat, és beszállok a versenybe” – nyilatkozta a Transindexnek.

Január 15-én egyébként Olosz Gergely is aláírta az etikai kódexet.

>> Eckstein-Kovács Péter stábjának közleménye a kampányt szabályzó etikai kódex aláírásáról >>

Olosz a Transindexnek elmondta, ő is hozzátett egy cikkelyt ehhez a megállapodáshoz, miszerint a jelöltek vállalják, hogy azzal a felelősséggel kampányolnak, hogy ez nemcsak a szervezeti életről szól, hanem az egész magyar közösségről. A kampányban meghirdetett gondolatok ugyanis hatással lesznek az egész romániai magyar közösség életére.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS