2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Perre számíthatnak a kolozsvári hatóságok a pataréti kiköltöztetés miatt

Kertész Melinda Kertész Melinda 2011. január 19. 13:19, utolsó frissítés: 16:07

A BBTE Szociológiai Karán, a pataréti elköltöztetések ügyében tartott közvitán elhangzott: a polgármesteri hivatal számos törvénysértést követett el, és ezért a törvény előtt kell felelnie.


Bepereli az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt és a Kolozsvári Helyi Tanácsot az ezelőtt egy hónappal a Coastei utcában lakó családoknak a Patarétre történő elköltöztetése miatt – jelentette be hétfőn egy, a BBTE Szociológia és Szociális Munkás Kara, a Desire Alapítvány és az Amare Prhala Egyesület szervezésében megtartott közvita keretében Dana Iepure, az ERRC ügyvédje.

A polgármesteri hivatal egyetlen képviselője sem vett részt a közvitán, csupán egy levelet küldött, amelyben az üggyel kapcsolatos álláspontját ismertette. Ebben megjegyezte,hogy minden legálisan történt, és a helyi hatóságok minden szükséges támogatást megadnak a Patarétre költöztetett családoknak.

>> A polgármesteri hivatal álláspontját ismertető, román nyelven írt levél itt tölthető le >>

Az ügyvéd elmagyarázta, a helyi hatóságok többszörösen sértettek törvényt az elköltöztetés során. A jogi helyzetet ismertetve elmondta, a Coastei utcában hivatalosan lakó 18 család valamikor érvényes szerződéssel bérelte a várostól a lakásokat, ám ezek a szerződések 2004-ben, illetve 2009-ben megszűntek. Mivel a polgármesteri hivatal szerződés hiányában továbbra is begyűjtötte a bérleti díjat, a romániai törvénykezés szerint érvénybe lépett a bérleti szerződés hallgatólagos meghosszabbítása, amely lehetővé tette a bérlők számára a lakhatást.


Az ügyvéd azt is megjegyezte, hogy nem volt törvényszéki végzés az elköltöztetésről, emellett december 1. és március 1. között nem szabad kilakoltatni senkit. Iepure hangsúlyozta, “kilakoltatás” történt, nem pedig elköltöztetés, hiszen az embereknek két nappal a lakások lebontása előtt sem mondták meg, hogy hova költöztetik őket, emellett a költözés következtében -10 fokos hidegben néhányan a dolgaikat őrizve, a szabad ég alatt éjszakáztak.

A lakók december 15-én egy felszólítást kaptak, amelyben hajléktalanoknak nevezték meg őket a hatóságok. Ebben a dokumentumban az állt, hogy legkésőbb másnap kérjenek szociális lakást, mert 17-én elköltöztetik őket.

Iepure rámutatott, a Coastei utcaiak között olyanok is akadnak, akik 10 évvel ezelőtt kértek szociális lakást, ám a hatóságok egy hónappal ezelőtt gyakorlatilag arra kényszerítették őket, hogy egy újabb kérvényt nyújtsanak be.

Iepure elmondta, már kiküldtek egy helyzetleíró közleményt a miniszterelnöknek és a helyi hatóságoknak, terepmunkát végeznek a Pataréten, mely során összeírnak egy listát azoknak a nevével, akik perelnének. Még nem tudni – mondta, hogy


közigazgatási vagy polgári pert

indítanak, azonban ez már csak részletkérdés: a procedúrát mielőbb be fogják indítani, a Patarétre kiköltöztetettek ügyét ő maga foga képviselni, illetve egy kolozsvári, ugyancsak az ERRC költségén felbérelt ügyvéd is segít a munkában.

Az ügyvéd tájékoztatott, a per beindításához az összes nyilvános információt kikérik a polgármesteri hivataltól, hogy megtudhassák, létezik-e az összes szükséges engedély a pataréti moduláris lakások megépítéséhez. Emellett annak is utánajárnak, hogy a Coastei utcát belefoglalták-e valamilyen városfejlesztési tervbe, amely szükségessé tette a terület felszabadítását, illetve kikérik a Kolozsváron üresen álló szociális lakások leltárát is.

Iepure szerint súlyos mulasztást követtek el a helyi hatóságok, mert nem foglalkoztak külön-külön az egyes esetekkel, a Coastei utcaiakat helyzetüktől függetlenül, tömbben költöztették el.

Pavel Doghi, az Amare Prhala Egyesület elnöke kijelentette, nagyszabású tiltakozási akciót tervez az érintettekkel közösen, amely révén felhívnák a figyelmet a kialakult helyzetre. A Patarétre kiköltöztetettek képviselői, akik szintén jelen voltak a közvitán, a Transindexnek elmondták, elhatározták, hogy akár több napon keresztül, egymást váltva,


éjjel-nappal sztrájkőrséget állnának

a polgármesteri hivatal előtt, hiszen már a kétségbeesés szélére jutottak.

A beszélgetésen a Coastei utcában dolgozó szociális munkások, és tanfelügyelők is részt vettek. Ruxandra Pastor szociális munkás elmesélte, 5 évvel ezelőtt kezdett ezekkel a családokkal dolgozni. Az átköltöztetés óta egy hónap telt el, de máris megfigyelhető, hogy megnőtt a gyerekek iskolai hiányzásainak száma: ez a jelenség egyrészt annak tudható be, hogy az iskolabuszok nem mennek fel a domboldalon levő szükséglakásokhoz, véli Pastor.


Liliana Chiriac romák ügyével foglalkozó tanfelügyelő is egyetértett Pastor megfigyelésével: elmondta, megnőtt az iskolaelhagyás lehetősége. Az óvodáskorú gyermekek esetében a probléma még súlyosabb, máris kiesést lehet tapasztalni. Az óvoda megközelítése nehézkes, így a szülők inkább otthon tartják kisgyerekeiket.

Liliana Chiriac elmondta, a helyzet kezelése érdekében a Kolozs megyei főtanfelügyelőség azt tervezi, hogy szükségmegoldás gyanánt egy óvodát létesít a környékre, azonban iskolát nem tervez, hiszen nem kell lakónegyed jelleget öltenie a Patarétnek, emellett el kell kerülni az iskolák etnikai szegregálását is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS