2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Birtokba vették a kolozsvári lakosok a Mátyás-szobrot

szerk. 2011. január 20. 18:54, utolsó frissítés: 2011. január 21. 12:37

Megunva a szoborcsoport újraavatásának időpontjával kapcsolatos egyeztetések huzavonáját, a kolozsváriak jelképesen, flashmobbal leplezték le a restaurált alkotást.


Úgy tűnik, megunták a román és a magyar kormány közötti, hónapok óta húzódó, hivatalos leleplezéssel kapcsolatos huzavonát a kolozsváriak: flashmob keretében jelképesen leplezték le ma a Mátyás-szoborcsoportot.

17 óra előtt pár perccel tanácstalanul figyelte néhány rendőr a Kolozsvár főterén gyülekezőket. 17 óra előtt két perccel már mintegy ötven személy sorakozott a szobor előtt fehér lepedővel vagy papírlappal kezében. A fehér felületű tárgyakat ekkor úgy tartották fel maguk előtt, hogy az eltakarja a Fadrusz-féle műalkotást. Amikor 17 órakor megkondult a harang, elengedték a lepedőt vagy papírlapot, és tapsoltak: ki-ki saját maga számára leleplezte a szobrot, a Facebookra a hétvégén felkerült felhívásnak megfelelően.

A flashmobra László Attila alpolgármester is kíváncsi volt, ám ő semmit sem tartott a kezében. Az alpolgármester kérdésünkre elmondta, a rendezvény természetes reakció volt arra az időhúzásra, amit a szoborcsoport újraavatása kapcsán tapasztalhatunk. Elmondása szerint ő civilként vett részt az akción, azonban sem lepedőt, sem fehér papírlapot nem hozott magával. „Úgy alakult, hogy éppen arra jártam, egy tévéstúdióba igyekeztem, ahol a havazás okozta gondokról kellett beszélnem” – mondta, és hozzátette: gratulál a szervezőknek.

Mint ismeretes, a restauráció költségeit Magyarország és Románia kormánya közösen állta, így az ünnepélyes újraavatásra a két ország képviselőinek jelenlétében kellene sor kerüljön. A romániai művelődési minisztérium több időpontot is javasolt a magyarországi fél számára a szobor ünnepélyes újraavatására, ám utóbbi ezeket rendre elutasította.


Amint arról korábban már beszámoltunk, a szoborcsoport restaurálási munkálatai tavaly ősz végén befejeződtek, a műszaki átadás már november végén megtörtént.


Fotók: Sebők Botond

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS