2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: politikai kormányt technokrata miniszterelnök nem tud vezetni most

B. P. E. 2011. február 15. 19:15, utolsó frissítés: 2011. február 16. 09:18

A kulturális miniszter biztosított: a következő két hétben nem fog döntés születni a miniszterelnök sorsáról. #b#[villáminterjú]#/b#


Csak március elején születnek döntések – nyugtatta meg a kedélyeket Kelemen Hunor kevéssel Traian Băsescu ma délutáni bejelentése előtt, amely szerint a kormány jövőjéről az RMDSZ-kongresszus után folytatódnak az egyeztetések.


Van-e tudomása az RMDSZ-nek arról, hogy Traian Băsescunak olyan tervei lennének, hogy új kormányfőt nevezzen ki Emil Boc helyére?

- Van folyamatos konzultáció, ennyit tudok ebben a pillanatban mondani, nem szeretnék részletekbe bocsátkozni. Jelen pillanatban a kormány működésének az értékelése zajlik a Demokrata-Liberális Pártban (PDL), és nyilván az RMDSZ-ben is. Ez most a PDL-ben élesebb kérdés, probléma, és a következő két hétben, március elején fog a PDL javaslattal jönni azzal kapcsolatosan, hogy a miniszterelnökről és a kormány működéséről milyen következtetésre jutott. Volt közöttünk konzultáció, van folyamatosan konzultáció.

A személyes véleményem az, hogy politikai kormányt technokrata miniszterelnök nem fog tudni vezetni ebben a nehéz időszakban, mert nem lesz ereje, hogy a parlamenti többséget folyamatosan biztosítsa. Ezért azt tartom jónak, hogy egy politikai kormányt, egy politikai koalíciót politikus vezessen. Olyan politikus, aki képes a folyamatos egyeztetésekre, tárgyalásokra, és aki a parlamenti többséget folyamatosan biztosítani tudja.De a következő két hétben, március elejéig biztosan nem fog semmilyen döntés születni, hisz ez az időszak az értékelésről szól.


Tehát az RMDSZ nem javasolná, hogy független miniszterelnöke legyen Romániának?

– Független kitől és mitől?


Pártfüggetlen. Vagy olyan személy, aki nincs egyik pártnak sem a vezérvonalában, akire illik a technokrata kifejezés.

– Olyan embert, aki ebben a pillanatban technokrataként egy politikai koalíciót nehéz időszakban össze tud tartani, kevésbé látok elképzelhetőnek. Nem mintha nem lennének jó technokraták, jó szakemberek, de itt mégiscsak egy politikai koalícióra, kormányra van szükség, és kell biztosítani a parlamenti többséget. Most jön valaki, akinek nincs a pártokban ismertsége, nincs autoritása a politikában, ez nem működik. Főleg hogyha nehéz ügyekben dönteni kell. Ezért ezt én nem tartom szerencsés megoldásnak, egyébként ezt már elmondtam ma reggel is, elmondtam a konzultációk során is. Elfogadhatónak tartok egy olyan technokrata személyt, akinek óriási autoritása van, és van némi tapasztalata a politikai vezetésben. Másképpen pillanatok alatt elolvad a kormány parlamenti támogatottsága. Ez nem az az időszak, amikor technokrata miniszterelnök politikai kormányt tud vezetni.


Mivel magyarázható, hogy ilyen hirtelen történnek a dolgok? Az utóbbi hetekben nem volt előjele annak, hogy ilyen lépésre készülne Băsescu. Egyáltalán ő készül erre, vagy ez egy szélesebb körű egyeztetés eredménye a PDL-n belül?

– Ezt nagyon nehezen tudnám megmondani, mert az ötlet nem tőlünk született. A mozgatórugóit nem akarnám keresni, valószínű a PDL is végiggondolt bizonyos dolgokat, ők is kongresszusra készülnek, a félidőn éppen hogy túl vagyunk, még van két szűk esztendő a mandátum végéig, a saját értékeléseiket valószínűleg elvégezték vagy végzik folyamatosan. De nem akarnék spekulálni, hogy a koalíciós partner részéről ez milyen formában jött a felszínre. Ezt tőlük kell megkérdezni.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS