2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: április 2-án biztos megtörténik a Mátyás-szobor újraavatása

D.L - K. M. 2011. február 23. 18:39, utolsó frissítés: 19:24

A művelődési miniszter is koszorúzott a Mátyás király születésnapjának évfordulójára szervezett megemlékezésen a Kolozsvár Főterén levő szobornál.


Több száz, leginkább idős személy jött el Kolozsvár főterére szerda este, a Mátyás-szoborcsoport előtt lezajlott megemlékező ünnepségre, amit Mátyás király születésnapjának 568. évfordulója alkalmából szerveztek meg a Kolozs megyei civil szervezetek, az RMDSZ és EMNT megyei szervezete. Az eseményen rész vett Kelemen Hunor művelődési miniszter is.

Kérdésünkre elmondta, a király születésnapjának ünnepére érkezett, mivel a nagy államférfi emléke előtt szeretne tisztelegni. Hangsúlyozta, jelenlétével nem kíván üzenni a magyar kormánynak, amely, mint ismeretes, rendre elutasította a román-magyar közös finanszírozással restaurált szoborcsoport újraavatására javasolt összes időpontot.

Kelemen elmondta, sajnálja, hogy a magyar kormány sem a január 22-i Magyar Kultúra Napját, sem a február 23-i, Mátyás király születésnapját nem találta megfelelő időpontnak az újraavatásra, azonban meggyőződése, hogy április 2-án immár a magyar kormány is képviselteti magát, és végbemehet az esemény.

A mai rendezvényen a református egyház kivételével az összes történelmi egyház képviseltette magát, bár korábban cáfolták, hogy előzetes egyeztetés után aláírták volna az eseményre való meghívót.


Takó István a római-katolikus egyház, Kalit Eszter az evangélikus-lutheránus egyház és Rüsz Fogarasi Tibor az unitárius egyház képviseletében intézte ünnepi szavait a közönséghez, majd Kelemen Hunor művelődési miniszter megnyitotta a koszorúzók sorát. Többek között Eckstein-Kovács Péter államelnöki tanácsos is elhelyezte koszorúját a szoborcsoport talapzatára.












Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS