2024. március 3. vasárnapKornélia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A mentorok nem mennek nyugdíjba

F.N. - K.M. 2011. március 28. 18:13, utolsó frissítés: 18:14

Tíz olyan tanárt, edzőt díjazott hétvégén a Mol Románia és a Közösségért Alapítvány, akik munkájuk révén kiérdemelték a mentor megnevezést.


Tíz kiváló teljesítményű tanár, oktató vette át szombaton a Mol Románia és a Közösségért Alapítvány által első alkalommal kiosztott Mentor Díjat, amelyet olyan pedagógusoknak, edzőknek ítélnek oda, akik tehetséges, avagy tehetséges, de hátrányos helyzetű gyerekeknek segítettek kiemelkedő eredményeket elérni, sorsok alakulásában játszanak kulcsfontosságú szerepet, azonban sem erkölcsileg, sem anyagilag nem kaptak munkájukért elismerést.


Az eseményt Kolozsváron, a Szabók bástyájában szervezték meg. A házigazda szerepét betöltő Marius Tabacu, a Kolozsvári Filharmónia vezetője elmondta, az utóbbi hetek diplomáciai botránya bizonyos határok elmozdítása miatt zajlik. Kijelentette, ő messzemenően egyetért a határok elmozdításával, ha ezek a határok igazából belső korlátoknak bizonyulnak. Rámutatott, nem volt könnyű kiválasztani a 118 nevezés közül a tíz díjazott mentort, akikről elmondta: kivétel nélkül a belső határaik elmozdítására, a korlátaik lebontására ösztönzik a kezük alatt formálódó gyermekeket.

Tabacu szerint nem létezik mentornyugdíj, hiszen munkájuk sosem fejeződik be: nem hagyják nyugdíjba vonulni az ajtójuk előtt sorakozók.
Ioan Nemtoi képzőművész üvegtrófeáját Bálint Gheorghe, a bákói Prospero’s Group színjátszócsoport rendezője, a székelyudvarhelyi Biró G. Albert matematikatanár, a Heuréka Tehetséggondoző Alapítvány igazgatója, Cleșiu Maria, a temesvári Ion Vidu Művészeti Kollégium hegedűtanára, a Buzău megyei Calviniban francia nyelvet és irodalmat oktató Dogaru Eugenia, Duma Dan Olimpiu Dominic, az aradi Banzai Klub karateedzője vehette át. A kitüntetést a szászvárosi Eli Androne Petru, a Vlăstarele Orăștiei kórus karnagya, Gyulai Béla gyergyószentmiklósi sífutóedző, Haáz Sándor, a szentegyházai Gyermekfilharmónia alapítója és vezetője, László György, a Kolozsvári Sigismund Toduta Zeneiskola klarinéttanára, illetve Maniu Emese Ágnes, a vak és gyengénlátó gyerekek kolozsvári Hope úszócsapatának edzője is megkapta.
A díjazottak a trófea mellett 8 ezer lejes jutalmat is kaptak. Ferencz I. Szabolcs, a Mol Románia ügyvezető igazgatója elmondta, a Mol Románia idén hatodik alkalommal biztosítja a Segíthetek? Tehetségtámogató Program anyagi hátterét, és a tehetségtámogatás óhatatlanul ráirányítja a figyelmet a tehetségek mögött álló tanárok, edzők munkájára. „Nagyon örvendek, hogy a Mentor Programmal feléjük is nyithatunk, jelezhettük, hogy észrevettük őket, és képletesen szólva, kalapot emelünk a munkájuk előtt” – mondta.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS