2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átadták a Mátyás-szoborcsoportot

Kertész Melinda Kertész Melinda 2011. április 02. 20:25, utolsó frissítés: 2011. április 04. 10:27

Túlnyomóan magyar rendezvény lett a multikulturálisra tervezett szobor-átadásból. Emil Boc nem jött el, és Sorin Apostu sem várta meg az áment.


Noha az eredeti elképzelés szerint a multikulti jegyében kellett volna lebonyolódjon a Kolozsvár Főterén álló, magyar és román kormánypénzekből restaurált Mátyás-szoborcsoport hivatalos átadása, a rendezvény mégis hangsúlyosan magyarra sikeredett.A város Főterét betöltő ünneplő tömegben nem lehetett román szót hallani, a hangszórókból szóló magyar himnuszt is végigéneklő tömeg spontánul rázendített a székely himnuszra.Talán Emil Boc is felmérhette a helyzetet, mert minden előzetes ígérete ellenére sem tisztelte meg jelenlétével az ünnepséget. Úgy tűnik, a város román elöljárói sem érezték magukat elemükben: Sorin Apostu polgármester előzetesen leegyeztetett elfoglaltságra hivatkozva az


első beszédeket követően lelépett.

Így a piros szalag elvágását nem lehetett a rendezvény végére hagyni: Kelemen Hunor művelődési tárcavezető, Réthelyi Miklós, a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője, László Attila, Kolozsvár alpolgármestere, és Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes kénytelen volt idő előtt ollót ragadni.

galeria_861.jpg
Sorin Apostu nyit
galeria_864.jpg
László Attila alpolgármester köszönti az egybegyűlteket
galeria_865.jpg
Fegyverszünet
galeria_866.jpg
Kelemen Hunor szerint Mátyás király győzött
galeria_867.jpg
Tőkés még egy gyors pillantást vet az ünnepi beszédére. Semjén Zsolt otthon készült
galeria_868.jpg

A tömegben lengő zászlók és népviseletben feszítő csoportok tengeréből ki lehetett olvasni, ki tartotta fontosnak azt, hogy jelen legyen az eseményen: a székiek jellegzetes bő ujjú ingükben reprezentálták településüket, de a mezőségiek, a kalotaszegiek és persze a székelyek sem hiányoztak. A rengeteg RMDSZ-es zászló elnyomta a magyar lobogók sokaságát, sőt, a beszédek közepette egyszer csak azt kezdte suttogni a tömeg, hogy egy jobbikos zászló is feltűnt valahol a hátsó sorokban. Az eseményt a gárdisták sem bírták kihagyni, de árpádsávos zászlóik társaságában ott lengtek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom fekete vásznai is. Azonban nem keveredtek bele a tömegbe, megelégedtek azzal, hogy a széléről figyeljék a rendezvényt.A beszédeket illetően minden az eredeti terv szerint zajlott, az eleredő eső képezte az egyedüli meglepetést, azonban ez nem gátolta meg az éppen pódiumon álló Tőkés Lászlót beszéde megtartásában. Egyébként a felszólalók sorát Sorin Apostu polgármester nyitotta meg, majd László Attila lépett mikrofonhoz, továbbá Kelemen Hunor miniszter osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel. Réthelyi Miklós felszólalását követően Tőkés László szavai hangzottak el, szót kapott még Vasile Timiș művelődési államtitkár és Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke is.

A rendezvény során több alkalommal is dalra fakadt a hóstátiakból álló 129 éve létező Kolozsvári Földész Dalkör: elődeik a Mátyás-szoborcsoport 1902-es leleplezésén is énekeltek. A Szózat éneklésekor


Tőkés László is bekapcsolódott.

Mátyás korának hangulatát a nagyenyedi Bethlen Gábor kollégium diákcsoportja idézte fel: reneszánsz-kori táncokkal szórakoztatták a közönséget.Az ünnep fénypontját kétségtelenül a koszorúzás képezte. A magyarországi hivatalosságok kitettek magukért: óriási méretű, drótvázra rögzített koszorújuk elhelyezését követően a román állam és Kolozsvár vezetősége nevében elsőként elhelyezett koszorúkat nem hagyta érvényesülni.

A szervezők mindenkinek lehetőséget biztosítottak a koszorúk elhelyezésére, a lehetőséget a szélsőséges szervezetek is kihasználták. Záróakkordként a város lakói és az eseményre érkezők végül birtokba vették a szobrot: sorra örökítették meg magukat a felavatott műalkotással.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS