2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Magyar Napokét plagizáló logóval nyomul a kolozsvári önkormányzat

Kertész Melinda Kertész Melinda 2011. április 06. 20:53, utolsó frissítés: 2011. április 07. 10:07

Úgy tűnik, elkerülte a múzsa a kolozsvári városi napok logójának létrehozásával megbízott grafikust: a végeredmény kísértetiesen hasonlít a Kolozsvári Magyar Napok logójához.


Kísértetiesen hasonlít Kolozsvár önkormányzata által ma bemutatott Kolozsvári Napok logója a Könczey Elemér grafikus által tavaly tervezett Kolozsvári Magyar Napok logójához.

Gergely Balázs, az EMNT Közép-Erdélyi régióelnöke, a Kolozsvári Magyar Napok egyik főszervezője kérdésünkre úgy reagált: a logó egyaránt


szegénységi bizonyítvány

az önkormányzat és a tervező részéről is. Hozzátette, az eset Románia turisztikai brandje logójának ügyére hasonlít. Mint ismeretes, óriási botrány tört ki, miután kiderült, hogy a brandet készítő cég egy szakhonlapról vásárolta a levelet formázó logót, amelyet, mint kiderült, egy szállítási cég is használt már korábban.




Gergely elmondta, a polgármesteri hivatal által vázolt Kolozsvári Napok program helyszínei is kísértetiesen hasonlítanak a Magyar Napok alkalmából kijelölt helyszínekre. Például a Farkas utcában zajlanak majd a kulturális tevékenységek - így volt ez a Magyar Napok alkalmából is. Gergely kijelentette, ezt nem feltétlenül érzi problémának, inkább annak visszaigazolásaként értelmezi, hogy jól választották meg a tavalyi helyszíneket.


"Két éve zajlik a tervezés, és ehhez képest a Kolozsvári Napok vizuális megjelenítésének középpontjában egy koppintott logó áll" - tért vissza a logóra Gergely.

Elmondta, nemcsak a magyar napok szervezőit, hanem Könczeyt is érzékenyen érintheti az ügy.

„Könczey alkotása egy kigondolt, Kolozsvár régi címerének stilizált változatát megjelenítő logó, aminek van mondanivalója. Ehhez képest az önkormányzaté egy legjobb esetben Erdély hét bástyás címerét megjelenítő, üzenet nélküli ócska koppintás” - így Gergely.

Könczey Elemér grafikus kérdésünkre elmondta, úgy gondolja, a városnapok logója az ő munkájának gyenge minőségű, hevenyészett plágiuma, amely szakmailag sem állja meg a helyét. Elmondta, „repülőből is látni”, hogy az önkormányzat logójának alapjául az ő munkája szolgált, azonban a végeredmény – bár némileg különbözik –,


belső egyensúlyt nélkülöző, széteső alkotás.

Az általa készített logóról elmondta, Kolozsvár régi címerét vette alapul, amelyet könnyed, színes stílusban értelmezett újra, mígnem a munka olyan lett, mint amilyen egy ilyen rendezvénynek lennie kell: vidám és szórakoztató.

Hozzátette, a Magyar Napok logóját olyan szintre hozta, amelyet nem lehet tovább fejleszteni: egységes, kiforrott alkotásként jellemezte. Ehhez képest az önkormányzat által bemutatott alkotás inkább vázlat, amely szakmailag sem állja meg a helyét.

Elmondta, a szakmájában előfordul, hogy egy elkészített logó végül hasonlít valaki másnak a munkájára. „Ötletátfedések léteznek a szakmában, azonban olyankor mindig látni, hogy más volt a kiindulópont. Ez nem az az eset” – mondta.

Hozzátette, ugyanakkor meggondolatlanságnak tatja, hogy a plagizálók még valamilyen földrajzi távolság megtartására sem gondoltak, amikor felhasználták munkáját. „Ha a nürnbergi városnapok logóját használják fel, talán nem lett volna ennyire szembetűnő” - vélekedett, majd ő is a Románia turisztikai logójával példálózott, mondván, hogy abban az esetben legalább létezett egy kétezer kilométeres távolság, hiszen a logót előbb Nagy-Britanniában használták.

Véleménye szerint szegénységi bizonyítvány az a tény, hogy egy ekkora kaliberű rendezvény vizuális megjelenítésére nem áldozott az önkormányzat. „A városnapok megérdemelték volna, hogy egy komoly, szép, decens arculattal induljanak, sajnálatos módon az önkormányzat nem gondolt arra, hogy egy ilyen rendezvényt


fel kell építeni arculat szempontjából,

és erre a részletre nem figyeltek” - így Könczey. Még elmondta, egyébként előbb a logót kell elkészíteni, ami az összes promóciós anyagnak a központi eleme, sajnálatos, hogy a szervezők egy ilyen kis, de fontos részletre nem figyeltek, ez pedig akár a rendezvény jelentőségének elbagatelizálását is maga után vonhatja.

Az ügyben a város önkormányzatának álláspontjára is kíváncsiak voltunk. Florin Moroșanu, a polgármesteri hivatal kommunikációs, közkapcsolatokért és turizmusért felelő igazgatója, a városnapok egyik szervezője telefonos megkeresésünkre előbb készségesen rendelkezésünkre állt, azonban a logót firtató kérdésünk hallatán sürgős dolga akadt, válaszát reggelre ígérte. Így azt sem sikerült kideríteni, hogy ki a hétbástyás logó értelmi szerzője.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS