2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felmosta a sajtóval a földet az ActiveWatch jelentése

szerk. 2011. május 03. 19:51, utolsó frissítés: 2011. május 05. 10:06

Tavaly egy új sajtóműfaj, a politikai telenovella ütötte fel a fejét Romániában, amelyet mesteri szinten űztek a hírtelevíziók - állítják a jelentés készítői.


Sajtószabadság 2010-ben, Romániában címmel állította össze éves, a sajtó szabad véleménynyilvánításáról szóló jelentését az ActiveWatch sajtófigyelő ügynökség a FreeEx programja keretében. A dokumentum kivonatában a szerzők megjegyzik, a gazdasági válság óta 6000, sajtóban dolgozó személyt (újságírókat és műszaki személyzetet) bocsátottak el, és több mint 60 helyi lap szűnt meg. 2010-ben csökkentek a reklámbevételek, és több quality newspaper példányszáma felére csökkent.

>> A jelentés teljes szövege itt olvasható >>

A sajtómágnások közviták középpontjába kerültek: Sorin Ovidiu Vîntut előzetes letartóztatásba helyezték bűnpártolásért, Dan Diaconescut zsarolásért, Dan Voiculescuról pedig bebizonyították, hogy a Securitate kollaboránsa volt. A jelentés írói szerint az ő tulajdonukban lévő sajtótermékek kiegyensúlyozatlanul, partizán módon, és helyenként hisztérikusan számoltak be ezekről az eseményekről.

A WAZ német médiacsoport például kifejezetten azért vonult ki a romániai piacról, mert úgy értékelte, hogy a sajtóinformációkat elpolitizálják. Bodo Hombach, a WAZ elnöke szerint az oligarchák nem a profittermelés érdekében vásárolnak újságokat és folyóiratokat, hanem sokkal inkább azért, hogy politikai befolyásra tegyenek szert.


A jelentés szerint a sajtómágnások tulajdonában levő sajtóorgánumok újságírói nemegyszer érdekkonfliktusba kerültek, hiszen olyan eseményekről kényszerültek beszámolni, amelyek középpontjában az őket alkalmazó médiatrösztök tulajdonosai álltak. A dokumentum írói úgy gondolják, hogy a médiatulajdonosok bűncselekményeinek a médiában történő bemutatása a sajtóetika és a függetlenség vízpróbái voltak, azonban a hírtévék ezeken a próbákon elbuktak:


mártírokká lényegítették át

az őket alkalmazó médiatulajdonosokat, vagy ezek ügyvédeinek szerepét vállalták magukra, nyomást gyakorolván az igazságszolgáltatásra.

A jelentés ironikusan megjegyzi, tavaly egy új sajtóműfaj született: a telenovella-politizálás, amelyet élő adásban, megállás nélkül közvetítettek a hírtévék. A tévéstúdiók mindennapi vendégei a pártok képviselői és az úgynevezett elemzők, akik adásmaratonokban értelmezik a nap hírét, majd szinte receptszerűen összevesznek, politikai részrehajlással és manipulálással vádolva egymást.

A jelentés megállapítja, a román sajtó gyakran esett a xenofóbia bűnébe, vagy etnikai vonatkozással ruházta fel a bűncselekményeket, továbbá publikálta internetes felületein az olvasói részéről érkező rasszista vagy erőszakos kommenteket.

Egyik emlékezetes eset az Academia Caţavencu politikai szatíralap nevéhez fűződik: az Audiovizuális Tanács (CNA) tavaly júniusban megbírságolta a kiadványt az egyik lapszámát promózó tévéreklám miatt. A CNA indoklása szerint a reklám tendenciózus módon negatív üzenetet közvetít a magyar kisebbségről és képviselőikről. A reklám betolakodókként ábrázolja a magyar kisebbséget, és azt sugallja, hogy képviselőinek pusztán azért sikerül magas rangú tisztségeket betölteni, mert "leigázzák" a lusta románságot.
A roma kisebbséget sem kerülte el a román sajtó diszkriminatív magatartása. Azok után, hogy Silviu Prigoană képviselő szeptemberben beterjesztette a kisebbség hivatalos roma megnevezésének cigányra való megváltoztatására vonatkozó törvénytervezetét, a Jurnalul Naţional napilap ismét beindította a tavalyelőtti, azonos célkitűzésű kampányát. A lap indoklása szerint a számos, Olaszországban romák által elkövetett bűncselekmény


rossz fényt vet Romániára,

mert a nyugat-európaiak könnyen összetévesztik a roma és román kifejezéseket, így a románság bűnöző és nemi erőszakot elkövető nemzet színében tűnhet fel körükben. A Jurnalul Naţional továbbá kampánya kontextusában etnikai vonatkozással kezdte felruházni a bűnözést, olyan híreket közölve, amelyek keretében megnevezte egy-egy bűncselekmény elkövetőjének etnikumát.

Tavaly azonban az is előfordult, hogy a vádlóból vádlottá lényegült át a média. Traian Băsescu államfő kezdeményezésére a nemzetbiztonságot veszélyeztető tényezők közé sorolta a sajtót a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT).

Az újságírók részrehajlásnak nemcsak a tulajdonossal összefüggésbe hozható vagy politikai összetevőjéről számol be a jelentés. A dokumentum szerint az


újságírók több mint egyharmada

beismeri, hogy témaválasztását befolyásolják a reklámok. Súlyos gondot jelent az egyértelmű határvonal hiánya a reklám és az újságírói termék között, például burkolt reklámok, vagy "különleges projekteknek" álcázott hirdetések formájába tör magának utat a sajtótermékekbe a reklámozó.

A sajtósokkal szemben elkövetett erőszakos cselekedetek és sértegetések riasztóan nagy részét rendőrök és közéleti szereplők követték el, ennek ábrázolására a jelentés kapcsán készült filmecske is elegendő:
A jelentés megállapítja, a közszolgálati rádió és televízió működését szabályozó törvényt nem reformálták, és a 2010-ben megalakult új vezetőtanácsok


továbbra is átpolitizáltak.

Az ActiveWatch jelentéskészítői szóvá teszik azt is, hogy a televíziók morbid show-kká változtatták közismert személyek, például Mădălina Manole vagy Adrian Păunescu halálát, és szerintük ez kihangsúlyozta a sajtó szakmai leépülését.

Néhány éve a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék úgy döntött, a sértegetés és rágalmazás nem számít büntetőjogi ügynek, azonban még mindig döcögős ennek a döntésnek az egységes alkalmazása. A jelentés írói emlékeztetnek, hogy az új Büntető- és Polgári Törvénykönyvekben egyéb előírások mellett a rágalmazást és a sértegetést dekriminalizálták, azonban úgy vélekednek, hogy az igazságszolgáltatás nincs felkészülve az előírások betartására. Az ügyészek, a bírák és az ügyvédek felkészítésének elmaradása a törvénykönyv előírásainak differenciált foganatosítását vonhatják maguk után.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS