2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Beindították az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését

2011. május 05. 16:18, utolsó frissítés: 2011. május 09. 10:07

Az alakuló párt nem véletlenül használja az EMNT logóját, és szövetségesének tekinti a Fideszt. A kiábrándultakra számítanak, az ügyeskedőkből azonban nem kérnek.


Benyújtották csütörtökön a Bukaresti Törvényszéken az Erdélyi Magyar Néppárt jogi bejegyzéséhez szükséges dokumentumokat és támogató aláírásokat.

A dokumentumok benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke felidézte: az EMNT Országos küldöttgyűlése tavaly december 4-én döntött arról, hogy szükség van egy modern európai néppártra, amely az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseit a pártpolitika szintjén is megjeleníti. A küldöttgyűlés akkor a választmányra bízta, hogy jelölje ki azokat a személyeket, akik felügyelik majd az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzési folyamatát.

Januárban meg is alakult egy kilenc tagú testület, ennek négy tagja vitte el Bukarestbe az összegyűlt aláírásokat: az EMNT ügyvezető elnöke, illetve Gergely Balázs Közép-Erdély, Papp Előd Székelyföld, valamint Zatykó Gyula Partium képviseletében.

A párttörvény szerint egy párt bejegyzéséhez összesen legalább 25 ezer támogató aláírást kell begyűjteni az ország legalább 18 megyéjéből és Bukarestből. Az aláírási folyamat februárban kezdődött, és április végéig tartott - mondta Toró, közölve, hogy 19 megyéből és a fővárosból29 268 támogató kézjegy gyűlt össze.

Gergely Balázs a Transindex kérdésére elmondta: mostanig meg sem fordult a fejükben, hogy összeszámoljak, hányan vettek részt az aláírásgyűjtésben. Beszámolt róla: kevés olyan megye volt, ahol nehézségbe ütköztek az aláírásgyűjtés során. Az erdélyi megyék közül csak kettőben volt szükség arra, hogy más megyékből érkezők is besegítsenek az aláírások összegyűjtésében, de ezt leszámítva még a nagyon szórvány megyékben is sikerült 4-5 nap alatt összegyűjteni a megyénként szükséges 800 aláírást.

Toró a sajtótájékoztatón kifejtette:


alacsony költségvetésű és hatékony pártot

szeretnének létrehozni, amely elsősorban az emberekért van, és amelynek fő célja a közösségi autonómiaformák megteremtése. Jelezte, hogy az új alakulat legfőbb szövetségese az EMNT lesz. Utalt arra is, hogy az új pártot Erdélyben Tőkés László nevével hozzák jogosan összefüggésbe, hiszen éppen azokat az elveket vallja majd magáénak, mint amelyek érvényesüléséért az EMNT elnöke, az Európai Parlament alelnöke mindeddig maga is küzdött.

Az EMNT-vel fennálló viszonyt a párt logója is jelzi: ez ugyanis


azonos az EMNT logójával.

"Ez nem véletlen: azért döntöttünk úgy, hogy ezt a logót használjuk, mert ez is kifejezi a két szervezet közti szövetségesi viszonyt" - kommentálta kérésünkre Gergely Balázs.

Az erdélyi magyar politikai piacon jelen lévő másik két pártra sem tekintenek úgy, mint ellenségre - mondta Toró a sajtótájékoztatón, hozzátéve: e két politikai alakulaton múlik majd, hogy


ellenfél vagy szövetséges lesz-e.

Az Erdélyi Magyar Néppárt mindenesetre mindent meg fog tenni azért, hogy együttműködjön a többi politikai erővel, megegyezésre törekszik az erdélyi magyarságot érintő legfontosabban kérdésekben - tette hozzá.

Toró emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ-nek egyetlen magyar politikai érdekvédelmi szervezetként az első parlamenti választásokon egymillió magyar szavazatot sikerült összegyűjtenie, huszonkét év alatt azonban ez a szám 400 ezer alá csökkent. "Közös tehát a feladat, hogy azt a 600 ezer magyar embert, aki elfordult a politikától és általában a közügyektől, újra a politikai közösség aktív tagjává lehessen tenni" - állapította meg az EMNT ügyvezető elnöke.

Az MTI kérdésére válaszolva - amely a romániai magyarság pártjai között kialakuló választási "versenyhelyzet" esetleges következményeire vonatkozott - Toró fontosnak nevezte, hogy az erdélyi magyarságnak erős és hatékony képviselete legyen mind a parlamentben, mind az önkormányzatokban.

"Nyitottak vagyunk mindenfajta megegyezés előtt" - fogalmazott a politikus, aki szerint egyébként a versenyhelyzet "nem ördögtől való", sőt mobilizáló tényező lehet, hiszen mozgósíthatja a közéletből kiábrándultakat. Hangsúlyozta: az új párt számára


fontos szövetséges lesz a Fidesz.


"Nem tagadjuk, hogy számítunk rájuk, az elmúlt huszonkét esztendőben barátaink és szövetségeseink voltak jóban-rosszban, továbbra is számítunk erre a partnerségre, és reméljük, hogy ők is számítanak ránk abban a nemzetpolitikai rendszerváltásban, amelyet közösen fogalmaztunk meg célként" - mondta Toró. Hozzáfűzte: a Fidesztől, a magyar kormánytól elsősorban nem pénzt kérnek, hanem tudást, vagyis a tapasztalatok átadását.

Az Erdélyi Magyar Néppárt a tiszta emberek pártja szeretne lenni, ezért mindazoknak, akik tisztséget vállalnak benne, már az elején vagyonnyilatkozatot kell tenniük, és esetleges vagyonosodásukról a továbbiakban is folyamatosan el kell számolniuk a magyar közösségnek. "Az ügyeskedőkre, a politikából meggazdagodni vágyókra nincs szükségünk" - szögezte le Toró.


Anyagunk az MTI hírének felhasználásával készült

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS