2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Adevărul: a McCann-Erickson reklámügynökség fenyegetésére bontottak szerződést a TOTB-vel

hírösszefoglaló 2011. május 10. 12:58, utolsó frissítés: 14:19

A napilap kitálalt, és kellemetlen helyzetbe hozta a legnagyobb romániai reklámügynökséget, amely bele akart szólni a tartalomba.


Kedd reggeli vezető anyagában az Adevărul napilap nyilvánosságra hozta azokat az üzeneteket, amelyeket a McCann-Erickson reklámügynökség egyik igazgatója és az Adevărul Holding vezérigazgatója váltott a Think Outside The Box román kiadásának felfüggesztése előtt.

Míg a pénteken kiadott hivatalos nyilatkozat szerint a szerződésbontáshoz a két szerkesztőség közötti együttműködési hiányosságok, illetve a TOTB-n közölt “kétes minőségű” tartalmak vezettek, a napilap most azt állítja, hogy a reklámügynökség


támogatás megvonásával fenyegette

a TOTB-nek felületet adó Adevărul vezetőségét. Mihai Trandafirt, a McCann-Erickson igazgatóját a Coca-Cola termékeivel szemben tanúsított kritikus álláspontot tartalmazó cikkek vezették erre a lépésre – állítja az Adevărul.Trandafir az Adevărul szerint a következő üzenetet küldte Péter L. Imrének, az Adevărul Holding igazgatójának: „Számunkra teljességgel érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy egy olyan médiaorgánum, amellyel különleges alkalomra különleges projekttel készültünk, ily módon megtámadja ügyfélkörünket. Várjuk hivatalos álláspontotokat, és


minden ügyfelünket tájékoztatni fogjuk

erről az ügyről. Gondolhatod, hogy egyetlen Coca-Cola megrendelést sem fogunk kifizetni.”

Péter a maga során így válaszolt a reklámügynökségnek: “Pontosítanom kell néhány dolgot: a TOTB nem a mi honlapunk, ezért semmilyen felügyeletünk nincs az itt megjelent tartalmak felett. (…) Legyen tiszta: az újságírói és kiadói függetlenség az Adevărul Holding első és legfontosabb értéke. PÉNZZEL EZT NEM LEHET MEGVÁSÁROLNI. Ebből kifolyólag semmi olyat nem teszek majd, ami ezt az elvet veszélyeztetheti a reklámokból befolyó pénz megőrzése miatt. A REKLÁMOZÓ CÉGEKNEK AZÉRT KELLENE HOZZÁNK JÖNNIÜK, MERT ÉRTÉKELIK A TERMÉKEINK MINŐSÉGÉT. A (McCann-Erickson) nálunk reklámozó ügyfeleinek visszalépésével való fenyegetés nem a szakszerűséget bizonyítja. Ez precedens nélküli eset. Biztos vagyok benne, hogy


nem ez a Coca-Cola filozófiája.

Emiatt sajnálatomat fejezem ki a publikált anyagok miatt, és ismét gratulálok a Coca-Cola vállalatnak. Remélem, hogy csoportunk, a McCann-Erickson és ügyfelei közötti kapcsolatok mindenki számára csak megelégedést eredményeznek a jövőben” – idézi a napilap az igazgató levelét.

Bogdan Enoiu, a reklámügynökség vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy hallott a Coca-Cola és az Adevărul botrányáról, de nincs teljes rálátása az ügyre. Trandafir fenyegetéseire úgy reagált, hogy akár igaza volt, akár nem, ez csak a Trandafir álláspontja, a McCann hivatalos álláspontját pedig nincs módjában közölni.

Iulian Toma, az adplayers.ro reklámokkal foglalkozó honlap főszerkesztője azt nyilatkozta az Adevărulnak, hogy


az ilyen fajta nyomásgyakorlás bevett szokás.

Tomát elmondása szerint számtalanszor hasonló fenyegetésekkel keresték meg: hogyan ajánlhatnák a weboldalt adott ügyfélnek, amikor a honlapon kritikus hangvételű cikkek jelennek meg irányába. Toma azt is elmondta, hogy ez a helyzet számos szerkesztőség esetében fennáll, és úgy véli, a jelenlegi gazdasági helyzetben a sajtónak alaposan meg kell gondolnia, kiről mit ír, és hogy a témáik nem keresztezik-e a hirdetőik útjait.

Petre Barbu, az Adevărul egyik vezető szerkesztője ugyanebben a cikkben szintén véleményét fejezi ki az üggyel kapcsolatban. Szerinte a romániai sajtóban


a reklámokkal foglalkozó emberek rendelkeznek a legnagyobb hatalommal;

az újságíróknak úgy kell táncolniuk, ahogy ők fütyülnek – írja Barbu. Mihai Trandafir viselkedését egy egykori párttitkáréhoz hasonlítja, aki ha megharagszik egy újságra, vagy valamelyik ügyfelét sérelem érte, rögtön fenyegetőzésbe kezd.

A fenti cikkel egyidőben, szintén az Adevărul online kiadásában Sabin Orcan publicista is véleményanyagot közölt az üggyel kapcsolatban. Barbuhoz hasonlóan ő is elítéli Trandafir nyílt zsarolását, és hozzáteszi: a Coca-Cola menedzserei valószínűleg nem tudják akár hallgatólagosan is elfogadni az ilyen jellegű nyomásgyakorlást a sajtóra, legalábbis Amerikában biztosan nem. Orcan emellett azt is megjegyzi, hogy a Think Outside The Box cikkeiben elkövetett


újságírói mulasztások

– a másik fél, azaz a Coca-Cola megkérdezésének hiánya – már elegendő okot képez arra, hogy az Adevărul és TOTB közötti együttműködés megszűnjön.

Costi Rogozanu a Realitatea.net VoxPublica véleményanyagokat közlő felület szerkesztője bejegyzésében már hétfőn este közölte: Vlad Epurescu, az Adevărul.ro online kiadás főszerkesztője az ügy miatt benyújtotta lemondását. A főszerkesztő a törvények értelmében még 45 napig marad hivatalban.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS