2022. október 7. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kapott magyar kormánypénzeket az EMNT a DK-hálózat működtetésére

Kertész Melinda Kertész Melinda 2011. június 08. 17:09, utolsó frissítés: 2011. június 09. 09:40

A Demokrácia Központok pénzügyeire vonatkozó adatok nem nyilvánosak. Toróék szerint a pénzügyőrség valamely alkalmazottja szivárogtatott.


Bizonyos kérdésekben pontatlanul fogalmazott az EVZ abban a tegnapelőtti tényfeltáró cikkében, amelynek szerzője az EMNT által működtetett Demokrácia Központok pénzügyeiről és alkalmazottainak fizetéséről írt – mondta mai sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke és Gergely Balázs, a Demokrácia Központok központi koordinációs irodájának vezetője.


A két politikus azt azonban elismerte, hogy magyarországi kormánypénzeket kapnak a Demokrácia Központok működtetésére, tehát az EVZ-ben megjelent, erre vonatkozó információ helyes. A lap román állami intézmények keretéből származó információkra hivatkozva azt írta, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyik alapítványától 2,25 millió lejt, valamivel több, mint 500 ezer eurót kapott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a Demokrácia Központok működtetésére. Az első, mintegy 775 ezer lejes részlet tavaly októberben érkezett meg, majd idén májusban a magyarországi hatóságok újabb 1,5 millió lejt kitevő részletet folyósítottak. Kérdésünkre, mely szerint miért nem számoltak be korábban erről a tényről, Toró elmondta, mindig érzékenyen érinti a román közvéleményt az az információ, mely szerint Magyarországról pénzek érkeznek a romániai magyar közösséghez, így létezett egy


“gentleman’s agreement”


(hallgatólagos egyezség - szerk.) arra vonatkozóan, hogy nem nyilatkoznak erről.

Hozzátette, egyébként teljesen normális az, hogy a magyar állam támogatja a többek között a kedvezményes honosítások lebonyolításában szerepet vállaló Demokrácia Központokat. Hangsúlyozta, ezek a pénzek nem a magyar kisebbségnek szánt pénzeket kezelő Bethlen Gábor Alapból származnak, meghívásos pályázat alapján nyerték el az összeget.

A sajtótájékoztató során elmondták: a Demokrácia Központokban az önkéntesek mellett összesen 110 szerződéssel rendelkező személy rész- vagy egész munkaidőben dolgozik, ezeknek a fizetése 870 és 1100 lej között mozog. 30 személy irodavezető igazgatói tisztséget tölt be, ők havi 1200 és 2000 lej közötti összeget kitevő bérben részesülnek. A DK irodahálózat legmagasabb funkcióiban hat személy dolgozik, ők 2000 és 2900 lej közötti összeget keresnek. A DK-hálózat összesen 30 irodából áll. Egy iroda fenntartására, illetve eszközbeszerzésre havi 800 és 1500 lej közötti összeget költenek.


Gergely egy OTP-kivonattal érkezett a sajtótájékoztatóra, azt alátámasztandó, hogy messze nem keresi meg a cikkben szereplő 4100 lejt, elmondása szerint nettó 2900 lejt keres. Miután felhívtuk figyelmét arra, hogy a nettó 2900 lej bruttó 4154 lejnek felel meg, Gergely megjegyezte, az EVZ-ben nem szerepelt az, hogy a neki tulajdonított


4100 lejes fizetés bruttó összegként értendő.

Toró szerint megalapozott az a gyanú, hogy az EVZ újságírójának a pénzügyőrségtől szivárgott ki az információ. Elmondta, a pénzügyőrségnek nincs arra joga, hogy magánjellegű információt nyilvánosságra hozzon, az EMNT egy civil szervezet, amely nem köteles nyilvánosan elszámolni, ilyeténképpen az EMNT által működtetett DK-központok pénzügyeire vonatkozó adatok nem nyilvánosak. Toró leszögezte:


a pénzügyőrség a dolgát végezte,

így nem az intézményre, hanem az információt kiadó személyre neheztelnek.

Toró az RMDSZ-nek a szivárogtatáshoz, illetve az információk leközléséhez való hozzájárulását sejtetve hozzátette, a napilapban megjelentek hitelét az is rombolja, hogy tudomása szerint a laphoz közel álló személy, Dan Andronic (az EVZ egykori főszerkesztő-helyettese, jelenleg politikai tanácsadókét és politikai elemzőként tevékenykedik - szerk.) Kelemen Hunor politikai tanácsadója, emellett a pénzügyőrség vezérigazgatóját, Ladányi Árpád Csabát az RMDSZ javaslatára nevezték ki.

Toró továbbá rámutatott: a cikk abban is téved, hogy 26 éves fia a Demokrácia Központok struktúrájában tevékenykedne és ezért pénzt is kapna. Gergely Balázs hozzátette: a hír megjelenését követően átvilágították a DK-irodák személyzetének listáját, és rajta kívül még két személyt találtak, akik rokoni viszonyban állnak a vezetőséggel (az EVZ cikke azt is megjegyezte, hogy Gergely Tőkés László EMNT-elnök unokaöccse - szerk.).


Update, 17:33: a cikkben eredetileg azt írtuk, hogy az EMNT feljelentette a sziváriogtató pénzügyőrségi alkalmazottat. Ez az információ téves, a szöveget módosítottuk, az érintettektől elnézést kérünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS