2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

22. Tusványos, a nemzeti együttműködés jegyében

Kertész Melinda Kertész Melinda 2011. június 29. 18:38, utolsó frissítés: 2011. június 30. 17:47

150 ezer euróba kerül idén a tusnádfürdői rendezvény. Itt üdül majdnem az egész magyar kormány, de Băsescut is várják a szervezők.


A július 19. és 24. közötti időszakban, ha nem is végig, de Tusnádfürdőn tartózkodik majdnem a teljes magyar kormány. Vagy nyaralni jönnek, vagy nagyon komolyan veszik a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor idei "Összenő, ami összetartozik" mottóját. Legalábbis ez derül ki az előzetes programból, amelyet a rendezvény szervezői mai sajtótájékoztatójukon kiosztottak az újságíróknak: a meghívottak, előadók egyharmada tartozik az Orbán Viktor vezette kabinethez.


>> Az előzetes program itt tölthető le >>

A sajtótájékoztatón Sándor Krisztina főszervező szerint az átmeneti program valószínűleg komolyabb módosításokat már nem szenved. Elmondta, idén a mottó jegyében a nemzeti együttműködésre, a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztésének témakörére fektetik a hangsúlyt.


"Idén is úgy alkottuk meg a programot, hogy minden, ezt a térséget foglalkoztató, időszerű társadalmi-politikai kérdés beleférjen. A programban szerepel a közelgő népszámlálás témaköre, lesz egy beszélgetés a jövő évi választásokról, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulásának témáját is taglalni fogják a rendezvényen. A gazdasági témakör, a válság és a különböző energiapolitikai kihívások, vagy az oktatás kérdésköre, a magyar egyetem helyzete mind olyan témák, amelyeket meg lehet találni a programban" – vázolta az idei Tusványos kínálatát a főszervező.

A program hagyományos elemei idén sem maradnak el – ígérik a szervezők. A szabadegyetem várhatóan ismét az


Orbán-Tőkés-Băsescu trió fellépésével zárul.

Míg Tőkés és Orbán jelenléte borítékolható, Băsescu részvétele kapcsán Sándor Krisztina elmondta, tulajdonképpen az államelnöki látogatás akkor válik biztossá, amikor a titkosszolgálat emberei megjelennek, hogy ellenőrizzék a terepet.

Idén egy magyarországi kutatóintézet szakemberei részletes felmérést végeznek a Tusványos résztvevői körében. "Ez kapcsolódik a magyar kormány azon szándékához, hogy egy újabb ifjúság-kutatási felmérést végezzen nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medencében is" – mondta.

Az ifjúságkutatási programnak már vannak előzményei, Bauer Béla szociológus vezetésével most ismét beindult ez a program: Erdély több városában is vizsgáltak idén néhány fókuszcsoportot. A felmérés következő állomása a tusványosi felmérés, a kutatás az év második felében folytatódik. "A cél az, hogy kapjunk egy részletes képet arról, hogy mi jellemző a magyar fiatalokra, mi érdekli őket, mennyire vannak tisztában a politikai helyzettel, mit várnak el az ifjúsági szervezetektől, Tusványostól" – mondta Sándor Krisztina.

Arról is beszámolt, hogy a Sapientia – elsősorban a fotó-film-média szakos és az európai tanulmányok-szakos – diákjai idén szakmai gyakorlatuk helyszíneként választhatják Tusványost is.


A rendezvény idén is ingyenes, a résztvevőknek csupán a szállást kell kifizetniük. Sátorral érkezőknek a szállás fejenként egy éjszakára 20 lejbe kerül, de faházak is kiadók. Sándor Krisztina elmondta, a tusnádfürdői szállásadók meglehetősen sok szálláshelyet tartanak fenn egy országos programban résztvevőknek, így előzetes foglalás nélkül csak annak lesz biztos szálláshelye, aki sátorral érkezik.A programról

Somogyi Attila programfelelős elmondta, a Fősátor idén is a közéleti-politikai témák helyszíneként szolgál. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sátrában szintén politikai jellegű témák kerülnek terítékre.

A Commitment-sátorban, a Partium Keresztény Egyetem (PKE) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sátraiban oktatás-közoktatás témák, a Corvina-sátorban sporttal kapcsolatos rendezvények, a Keskeny út sátorban vallással kapcsolatos témák kerülnek napirendre, a MISZSZ-sátorban bulik lesznek, és különböző előadásokat is tartanak: például a kábítószer-megelőzésről, összeesküvés-elméletekről is szó lesz.

Meghívottakként jelen lesznek a székely hegymászók is, akik nemrég tértek vissza a Himalájáról – vetítéssel egybekötött úti beszámolót tartanak. A kulturális program keretében könyvbemutatók lesznek, többnyire kortárs írók-költők műveit ismertetik, lesz továbbá filmvetítés, stand-up comedy előadás és táncház.


Kultúrsátor néven egy új sátrat állít fel a békéscsabai színház – ez főként színházi tematikájú előadásoknak, az erdélyi színházak helyzetéről szóló elemző beszélgetésnek, illetve kisebb produkcióknak ad majd helyet.

Az előzetes programból kiderül, a tábort Németh Zsolt, a magyar kormány külügyi államtitkára, Bogdan Aurescu, a román kormány államtitkára, Semjén Zsolt magyarországi miniszterelnök-helyettes és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke nyitja meg.

A programban nevesített meghívottak közt a hazai közéleti palettáról főleg az EMNT-közeli politikusokat, szervezetvezetőket találjuk, jelen lesz ezenkívül számtalan társadalomkutató és közéleti személyiség is.

Tusványost az idén 150 ezer euróból szervezik meg – mondta el a Transindex kérdésére Sándor Krisztina. Hozzátette, a szervezők igyekeznek spórolni, hiszen a gazdasági válság miatt egyre nehezebb a szervezés. A rendezvényt többek között Hargita Megye Tanácsa és az Európai Unió ifjúsági alapja is támogatja, de a Bethlen Gábor Alaphoz is leadtak pályázatokat a szervezők.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS