2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

40 helyet kapnak a MOGYE-re sikeresen felvételiző magyar diákok

2011. július 27. 16:23, utolsó frissítés: 2011. július 28. 13:05

Petíció indult azok után, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetem (MOGYE) román szenátusa a magyar felvételizők érdekeivel ellentétes döntést meghozta.


Update: Markó Béla a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar helyeinek kiegészítéséről tárgyalt

Markó Béla miniszterelnök-helyettes ma megbeszélést folytatott Daniel Funeriu oktatási miniszterrel, hogy megoldást találjanak a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem általános orvosi karának magyar tagozatán a helyek kiegészítésére.

A miniszterelnök-helyettes és a miniszter, az egyetem vezetőségével is egyeztetve, megállapodtak abban, hogy a magyar tagozaton még biztosítani kell negyven fizetéses helyet azok számára, akik eredményesen felvételiztek.

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség azok után, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román vezetősége a magyar vezetőség tudta nélkül, az általános orvosi karon elvette a magyar felvételizőktől a 40 fizetéses helyet és átcsoportosította a román felvételizőkhöz.


Így a román felvételizőknek összesen 80 fizetéses hely jutott. Erre az intézkedésre csak a felvételit követően, az eredményhirdetéskor derült fény. Egyébként a marosvásárhelyi orvosi egyetemet megrohamozták a román diákok, mivel a kolozsvári Iuliu Hațeganu Orvosi Egyetemen felszámolták a fizetéses helyeket.


A felvételit megelőzően az összes hirdetőanyagon és -felületen az szerepelt, hogy a helyek egyenlő mértékben oszlanak meg a román és a magyar vonal között: 140-140 államilag támogatott helyet és 40-40 fizetéses helyet hirdettek.

Az MMDSZ petíciója szerint a magyar oktatási vonal jelenlegi, többségében román nemzetiségű vezetősége a 2011/2012-es tanévre az azelőtti évekhez viszonyítva 50 általános orvosi hellyel kevesebbet engedélyezett a magyar nyelvű oktatási vonalon, úgy, hogy ezt az ötven helyet


a párhuzamos román szekciónak adta át.

A petíció kezdeményezői a dokumentumban azt írják: „ez a diszkriminatív döntés súlyosan veszélyezteti a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem magyar nyelvű oktatásának létét és fenntarthatóságát, valamint jelentős mértékben korlátozza a tanuláshoz való alkotmányos jogot. Alulírottak nyomatékosan kérjük az egyetem vezetőségét, álljon el a fent említett nacionalista és kirekesztő döntés megvalósításától az esélyegyenlőség, az europér gondolkodás és a tanuláshoz való jog szellemében.”

Kelemen Hunor az egyik tusványosi előadáson, egy, a közönség köreiből érkező, a MOGYE magyar helyeinek csökkentésére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: „egy picit bele kell gyalogolni az egyetemek autonómiájába”, hiszen az egyetem román szenátusa azért hozta meg ezt a döntést, mert többségben lévén, megtehette.

A helyek átcsoportosítása nem az egyetlen magyarvonal-ellenes fellépése az egyetem román szenátusának: egy hónappal ezelőtt a román vezetőség megakadályozta a magyar intézetek létrejöttét a MOGYE-n, noha erre az új oktatási törvény lehetőséget biztosít. A magyar vezetőség a fogorvosi, illetve a gyógyszerészeti karon önálló tanszékeket, az általános orvosi karon három tanszéket hozott volna létre, azonban az erre vonatkozó előzetes egyezséget a román vezetőség nem tartotta be, és öt vegyes tanszéket hozott létre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS