2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem jelentkezett elég népszámlálási biztos Kolozsváron

K. M. K. M. 2011. augusztus 22. 17:07, utolsó frissítés: 18:32

Kénytelenek voltak meghosszabbítani a határidőt a kolozsvári jelöltek számára: szeptember 2-a helyett legkésőbb 15-ig lehet benyújtani a kérelmet.


Túl kevés népszámlálási biztosi pályázat érkezett eddig a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz, így szeptember 2-a helyett legkésőbb szeptember 15-ig lehet benyújtani a kérelmet – tudtuk meg László Attila alpolgármestertől.

A városvezető elmondta, a pályázatokat az önkormányzatnál személyesen lehet leadni, de ő maga,– alpolgármesteri irodájában, illetve munkatársai a Kolozs megyei RMDSZ irodában is gyűjtik a kérvényeket.

Az alpolgármester azt tanácsolja, hogy a jelentkezők a pályázatot inkább személyesen, személyazonossági igazolvány felmutatásával nyújtsák be hozzá vagy az önkormányzathoz: interneten nehézkesebb lenne a folyamat, hiszen iktatószámot kell kapnia a dokumentumnak.

A határidő kitolására egyébként azért volt szükség, mert Kolozsváron mintegy1400 számlálóbiztost

kell összegyűjteni, ez pedig azt feltételezi, hogy legalább 1700 személy nyújtsa be pályázatát. „Az előző népszámlálási tapasztalataink azt mutatják, hogy 20-25%-kal több pályázatot kell begyűjteni ahhoz, hogy összeálljon a szükséges biztosi létszám” - becsli László Attila.

Azoknak a személyek, akik számlálóbiztosnak jelentkeznek, teljesíteniük kell néhány elvárást: román állampolgársággal kell rendelkezniük, nagykorúaknak kell lenniük, és jól kell ismerniük a román nyelvet.

Továbbá a számlálóbiztosnak büntetlen előéletűnek kell lennie, és


legalább középfokú végzettséggel

kell rendelkeznie. Egyéb feltételek a terepen való dolgozás képessége, a megfelelő magatartás tanúsítása, és nyelvezet alkalmazása. A népszámlálási biztos nem lehet beszédhibás, olvashatóan kell írnia és el kell tudnia olvasni az apró betűvel szedett szöveget. Ugyanakkor egyszerű számítások helyes elvégzésére is képesnek kell lennie, emellett a hétvégéket is beleértve a népszámlálás teljes időtartama alatt, minden nap 8 és 20 óra között rendelkezésre kell állnia. Fizikai állapotának elég jónak kell lennie ahhoz, hogy akár nagyobb erőfeszítések árán is kilátogasson az összes lakásba.

A jelentkezési űrlapokat a népszámlálás.ro honlapról tölthetik le az érdeklődők.

László Attila kérdésünkre elmondta, a nem kolozsvári illetőségűek is jelentkezhetnek, azonban fel kell mutatniuk az ideiglenes lakhatási engedélyt.

Elmagyarázta, azért alkalmaznak külső munkaerőt, - például pedagógusokat vagy diákokat - mert nem szeretnének abba a helyzetbe kerülni, hogy a népszámlálás idején lebénuljon az állami intézmények működése.

László Attila elmondta, több szempontból is fontos az, hogy minél több magyar nemzetiségű személy jelentkezzen számlálóbiztosnak. „A törvény azt írja elő, hogy azokon a településeken, ahol nemzeti kisebbségek élnek, arányuknak az összeíróbiztosok körében is tükröződnie kell. Másfelől arra számítok, hogy a kolozsvári magyarok számarányánál jóval magasabb arányú magyar nyelven is beszélő számlálóbiztos jelentkezik.


Beszámolt arról, hogy Kolozsvár volt azon városok egyike, ahol májusban már volt egy próba-népszámlálás. Elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a népszámlálás alapos, kitartó és összetett munkát igényel: nem egyszerű ezeknek az adatlapoknak a kitöltése. A biztosok munkáját nehezíti, hogy a város lakosságának 78%-a tömbházban lakik.

A másik nehézség: Kolozsvár egyetemi központ, sok a diák, így nehezen tervezhető meg a lebonyolítás.

Hangsúlyozta, a cél az lenne, hogy minél többen vállalják magyar identitásukat. Szerinte mindenkinek kötelessége kampányolni a magyar identitás vállalása mellett.

„Mind személyes, mind kollektív kötelesség és érdek a magyar identitás vállalása mellett kampányolni” - sommázott. Személy szerint arra számítok, hogy a kolozsvári magyar lakosok száma nem változik jelentős mértékben, azonban részarányuk valószínűleg magasabb lesz és eléri a 20%-os küszöböt, ez pedig


a nyelvi jogok érvényesítése miatt

fontos”. Beszámolt arról is, hogy a népszámlálási biztosoknak legkevesebb 17 oktatási, illetve kiigazítási gyűlést kell tartani, de a gyűlések száma a 30-at is elérheti, hiszen a népszámláláskor három vaskos adatlapot kell kitölteni: „nemcsak a lakosság helyzetét, hanem az ingatlanok és a tulajdonok állapotát is felmérik, feltérképezik” - mondta az alpolgármester.

Kérdésünkre hozzátette: egy biztos munkadíja napi bruttó 50 lej, a népszámlálás idején munkahelyén mentesül a munkavégzés alól, de a juttatásait megkapja. Számlálóbiztosnak bárki jelentkezhet, aki a pályázási követelményeknek eleget tesz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS