2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feszültséget váltott ki az oktatási intézmények összevonása Kovászna megyében

Kertész Melinda Kertész Melinda 2011. augusztus 26. 18:44, utolsó frissítés: 20:26

Az új oktatási törvény értelmében a következő tanévben egyazon jogi személyiség alá csoportosítanak eddig önálló iskolákat, óvodákat. Az intézkedés nem volt mindenhol problémamentes.


Aláírásokat nyújtottak át tegnap Keresztély Irmának, Kovászna megye főtanfelügyelőjének azok a szülők, akik ellenzik a sepsiszentgyörgyi Napsugár, Pinokkió és Árvácska óvodák jogi személyiségének megszüntetését – tudtuk meg Vass Izabellától, a szülők képviselőjétől.

A tanfelügyelőség ugyanis három határozatot bocsátott ki, melyeknek értelmében az óvodák jogi személyisége megszűnik, az adminisztrációjukat pedig a negyedekben működő iskolák veszik át. Az aláírásgyűjtést egy petíció révén augusztus 18-án kezdték el a szülők, összesen 1291 aláírást sikerül összegyűjteniük.

Keresztély Irma főtanfelügyelő sajtótájékoztatón egy tanulmány eredményeit ismertetve elmondta, a tanintézmény-összevonás azért elkerülhetetlen, mert


a megyeszékhely iskolahálózata túlméretezett,és évről évre kevesebb a diák. Mint mondta, 2002-hez viszonyítva két év múlva 15%-kal, 2025-re pedig 29%-kal lesz alacsonyabb az általános iskolás korú gyerekek száma Sepsiszentgyörgyön. A tanulmány szerint 2025-ig 6500 diákkal lesz kevesebb a városban, ez pedig kilenc közepes méretű iskola megszűnését vonja maga után. A városban jelenleg 36 tanügyi egység működik 22 jogi személyiségbe tömörülve, ezeket 15 központba vonnák össze – tájékoztat az Új Magyar Szó.

Az országos napilap szerint Keresztély elmondta, az átszervezés másik módja az lett volna, ha a Váradi József iskola kivételével az összes lakónegyedi iskolát felszámolnák, azonban ez az intézkedés állások megszűnését eredményezte volna. A lap szerint Keresztély elmondta, így inkább más utat választottak, és az egészségügyi posztlíceumot, illetve a Gámán János Mezőgazdasági Szakiskolát vonták össze a Puskás Tivadar Líceummal.

A sepsiszentgyörgyi eset korántsem egyedi. Az új tanügyi törvény diáklétszámra vonatkozó rendelkezéseinek értelmében országszerte iskola- illetve óvoda-összevonásokat hajtanak végre: az év elején érvénybe lépett tanügyi törvény ugyanis azt írja elő, hogy egy oktatási intézménynek csak akkor lehet jogi személyisége, ha egy bizonyos,


meghatározott létszámú

diák vagy óvodás oktatásáról gondoskodik. Tehát egy oktatási intézménynek akkor lehet jogi személyisége, ha legalább 300 diák, vagy 300 diák, óvodás illetve bölcsődés, továbbá 150 bölcsődés és óvodás, avagy – a speciális oktatási intézmények esetében – 100 diák vagy óvodás tanításáért felel.

Szatmárnémetiben egy magyar tagozatos iskola összevonásáról döntött a Szatmár Megyei Főtanfelügyelőség – tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő-helyettestől. “Az 5-ös általános iskolát a 21-es általános iskolával vonják össze. Az iskola jogi személyiségét szüntetjük meg csupán, az épület és az osztályok megmaradnak, hogy jobban tudjuk szervezni a tanári kinevezéseket. A két iskolát azért vonják össze, mert egyébként a hiányos gyereklétszám miatt több román osztályt is meg kellett volna szüntetni.

Az iskola-összevonás nem érinti a magyar osztályokat, mind a 18 magyar osztály megmarad, a román osztályok száma hárommal, 22-ről 19-re csökken" - tájékoztatott a főtanfelügyelő-helyettes. Továbbá elmondta, megyeszerte hét településen szűnik meg az 1-4. osztály, amelyből kettőben magyar és ötben román nyelven folyt az oktatás. "Az ok: az épületek nem kapták meg a működési engedélyt nem megfelelő állapotuk és a központi fűtés hiánya miatt" – magyarázta Kónya László, és hozzátette, a gyerekek a szomszéd faluba iskolabusszal fognak átjárni, a jármű minden esetben biztosított.

Ferencz S. Alpárt a Hargita megyei iskolák, óvodák összevonásáról kérdeztük. A főtanfelügyelő elmondta, a megyében a következő tanévben egyetlen tanintézményt sem zárnak be vagy számolnak fel. Ellenben az új törvény által előírt maximális gyermeklétszámokat figyelembe véve


jogi személyiség-összevonásokra lesz példa.

Csíkszeredában négy, jelenleg önálló jogi személyiséggel rendelkező napközit vonnak össze, ősztől két jogi személyiséggel rendelkező intézménnyé alakítják át ezeket. Csíkszépvízen és Csíkszentmiklóson eddig két jogi személyiségű tanintézmény működött, ebből a kettőből egy jogi személyiségű iskola lesz, a gyerekek viszont itt is helyben maradnak, csupán a két intézmény menedzsmentje egyesül.

Gyergyó vidékén is lesznek adminisztrációs változások: Gyergyószenmiklóson a Kós Károly Általános Iskolához csatolódik a Pitypang rövid programos napközi. Továbbá a tekerőpataki általános iskola fog a községben létező másik tanintézmény jogi személyiségébe beépülni. A jogi személyiségét elvesztő intézmény igazgatója az igazgató-helyettes lesz. “A polgármester nyilatkozataiból úgy értettem, hogy ez nem rossz a községnek, hiszen egységes költségvetéssel dolgoznak az intézmények, és a közös forrásokat közös célok megvalósítására fordíthatják. A gyerekek saját osztálytermeikben maradnak, ezentúl is saját tanáraik fogják őket oktatni, csak a menedzsment lesz egy kalap alá helyezve” – hangsúlyozta Ferencz.

Továbbá arról tájékoztatott, hogy Udvarhely körzetben jogi személyiség szempontjából a farkaslaki általános iskolához fog tartozni a székelyszentléleki általános iskola, a két sófalvi általános iskola is elveszíti jogi személyiségét és a parajdi általános iskolához csatolják. Székelykeresztúron a kisebbik napközi a Petőfi Sándor Általános Iskola jogi személyiségébe épül bele.

Elmondta, bár nem volt zökkenőmentes az intézmények összevonását célzó tárgyalások sora,


sikerült kiegyezni a szülőkkel,

és az intézkedést ellenzőkkel. “Már nagyon rég előreláttuk, hogy sor kell kerüljön erre az intézkedésre. Már a törvénytervezet megalkotását követően, a tavaly is beszéltünk erről, bemelegítettük a témát, volt idő a vitára. Az év elejétől én személyesen, a humánerőforrásért felelős szaktanfelügyelőnk, és az adminisztratív osztály vezetője terepen jártunk, egyeztetünk tanintézmény-vezetőkkel, polgármesterekkel, helyi közösségekkel ebben a témában. Nem mondhatom, hogy mindenki lelkesedett, léteztek érvek, ellenérvek, aggodalmak és kritikák, de eljutottunk oda, hogy jelen pillanatban nincsenek problémák" - mondta.

Az intézmények összevonása alól azonban néhány megye mentesül a következő tanévben.

Halász Ferenc, a Temes Megyei Főtanfelügyelőség helyettes főtanfelügyelője kérdésünkre elmondta, noha Temes megyében a magyar diákok száma


csökkenő tendenciát mutat,

idén a megyében, a magyar tannyelvű intézmények esetében nem lesz iskola-összevonás. Jövőre sem terveznek ilyen jellegű intézkedést, ugyanis tavaly már volt erre példa. Változások mégis lesznek: "Temesváron megszűnt a 26-os és az 1-es iskolában a magyar tagozat, mert a Bartók Béla Líceumba költözött. Magyar oktatás terén újdonságnak számít, hogy a Gerhardinum Római Katolikus Líceumban indulna első osztály, ha lenne elé gyerek, egyébként minden marad a régiben mind az iskolák, mind az óvodák esetében" – tájékoztatott Halász.

Maros megyében az összes iskola és óvoda jogi személyisége érintetlenül megmarad – tudtuk meg Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettestől.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS