2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Székelyföld: egyre több kárt okoznak a medvék

Sólyom István 2011. szeptember 07. 18:12, utolsó frissítés: 2011. szeptember 08. 15:53

Idén 42 vadkár-bejelentés érkezett Hargita megyében, a kártérítésről Bukarestben döntenek. A környezetvédelmi ügynökség szakemberét kérdeztük az eljárásról.


Székelyföldön évek óta visszatérő problémát jelent a vadállatok garázdálkodása. A vaddisznók, medvék, rókák otthonosan mozognak a településeken, a pórul járt gazdáknak, a támadások elszenvedőinek pedig legkevesebb egy hetet kell várniuk, amíg Bukarestből megérkezik a kilövési engedély. A kártérítésről szintén a környezetvédelmi és erdészeti minisztérium dönt.

Legutóbb Csíkdánfalva határában ért medvetámadás egy halászt, akinek súlyos mellkasi sérülései ellenére sikerült elmenekülnie. Both Józsefet, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetőjét kérdeztük, hogy mi az eljárás medvetámadás, medvekár esetén.

“Először is pontosan be kell határolni a cselekmény színhelyét, megállapítani, hogy véletlenszerű volt-e a támadás, megismétlődhet-e, mekkora az okozott kár mértéke. Indokolt esetben


a ragadozó kilövésének engedélyeztetésévelveszi kezdetét a folyamat. A monitorizálásnak nevezett procedúra során elsődleges fontosságú a medve beazonosítása, annak nyomon követése, hisz minden kétséget kizáróan meg kell győződni arról, hogy valóban a célkeresztbe került medve okozta a kárt” - vázolta a szakember.

“A környezetvédelmi és erdészeti minisztérium rövid időn belül megadja a kilövési engedélyt, amennyiben a kérés kellően indokolt, és bizonyítást nyert, hogy egy bizonyos állat felelős a kárért. A kilövési engedélyt a helyi vadásztársaságnak kell kérvényeznie azt követően, hogy a károsult bejelentette a kárt a helyi tanácsnál.


Ami a kárpótlást illeti:

a helyi tanács egy háromtagú bizottságot jelöl ki a kármegállapításra. A bizottságba egy személyt a polgármesteri hivatal, egyet a megyei környezetvédelmi ügynökség, egyet pedig az erdészeti felügyelet delegál. A kárfelmérés során született dokumentumokat a minisztériumba küldik, a kárpótlásról szintén ott születik döntés ” - fejtette ki Both, aki hangsúlyozta, kárigényt csak abban az esetben lehet benyújtani, ha a kárt védett faj - medve, farkas, hiúz - okozta.

Az Európai Unió országaiban a medvét, a hiúzt, a farkast és a vadmacskát a Berni Egyezmény védi, vadászata szigorúan tilos. Romániában több mint 7.000 medve él, húsz százalékuk Hargita megyében. Emellett 379 farkas és 230 hiúz is lakja az ottani erdőségeket. A környezetvédelmi ügynökség adatai szerint idén 42 vadkár-bejelentés érkezett a Hargita megyei kirendeltséghez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS