2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nőtt a Bihar megyei magyar iskolák száma

szerk. 2011. szeptember 12. 17:51, utolsó frissítés: 2011. szeptember 13. 12:19

Nagyváradon, Nagyszalontán és Margittán is önálló magyar iskolák alakultak. Az önállósulás hátteréről Pásztor Gabriella oktatásügyi államtanácsost kérdeztük.


“Pénteken volt a nagyváradi belvárosi, egykori 9-es, majd George Coşbuc nevét viselő általános iskola ünnepélyes névadó rendezvénye, amely során az intézmény Szacsvay Imre nevét vette fel. Önállósulásról beszélünk, mert a román általános I-IV. osztályt átvette a Mihai Eminescu Főgimnázium, és ilyen módon egy román nyelvű nyolcadik osztály maradt, amelyik jövőre végez” - fejtette ki a Transindexnek Pásztor Gabriella oktatásügyi államtanácsos, aki hozzátette: azért esett Szacsvay Imrére a névválasztás, mert a mártír ügyvéd-politikus Nagyvárad mellett, Sályin született, a Körös-parti városban végezte tanulmányait.

Nagyszalontán Arany János nevével indult az I-XII. osztályos tanintézmény. A magyar és román tagozat különválása során az épületeket és az intézményeket is teljesen elválasztották. “A nagyszalontai főgimnázium esetében a református egyház segített, amely egy épületet bocsátott az iskola rendelkezésére, míg ma Margittán az Octavian Goga román nyelvű iskolától különvált Horváth János Iskolacsoport útra indítását ünnepeltük” - sorolta Pásztor.

Mint mondta, mindhárom oktatási intézmény esetében egy hosszabb ideje tartó folyamat lezárásáról van szó. “Sikerült kielégítenünk a régóta megfogalmazott szülői és a pedagógusi igényeket” - zárta az oktatáspolitikus.

Erdélyben mintegy 60 önálló magyar tanintézményben indul a magyar nyelvű oktatás.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS