2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy tulipánháború kronológiája

2011. szeptember 23. 18:43, utolsó frissítés: 18:43

Mi történt azóta, amióta a holland bevándorlási miniszter kijelentette: országa nem támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását?


Szeptember 16, péntek: Ekkor még mondhatni derűs volt a román-holland viszony, a fekete felhők akkor kezdtek gyülekezni, amikor Gerd Leers holland bevándorlási miniszter azt nyilatkozta, „túl korai” még Románia és Bulgária csatlakozása a schengeni övezethez, a két ország nem képes megvédeni az EU keleti határait, mivel nem tett meg mindent a korrupció és a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében. A miniszter kilátásba helyezte, hogy Hollandia megvétózza a belügyminiszterek szeptember 22-i brüsszeli tanácsülésén Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

Péntek este: A Nagyvárad melletti borsi határátkelőnél feltartóztatnak egy növényeket, magvakat és tulipánhagymákat szállító kamiont, miután a Bihar Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság szakembereinek előzetes vizsgálata állítólag az emberi egészségre ártalmas baktériumokat mutatott ki a szállítmányban.


Szeptember 17-18: A hétvégén baktériumos fertőzés veszélyére hivatkozva Nagyszalontánál, illetve Borsnál minden Hollandiából érkező virágszállítmányt feltartóztattak. Az öt hollandiai teherautót a pénzügyőrség, a mezőgazdasági igazgatóság, az Állategészségügyi Igazgatóság és a fogyasztóvédelem közös akciójának keretében vizsgálták át. A rakományból mintát vettek, a teherautókat pedig arra kötelezték, hogy a határon vesztegeljenek. Az Adevărul napilap szerint a hatóságok a "Schengen-baktériumot" keresik a szállítmányokban.

Híresztelések kezdenek megjelenni azzal kapcsolatosan, hogy Finnország is csatlakozik a Románia és Bulgária csatlakozásával kapcsolatos holland állásponthoz.


Szeptember 19, hétfő: Holland kereszténydemokrata EP-képviselők kijelentik, a virágokat szállító teherautók feltartóztatása zsarolás.


Szeptember 20, kedd: A holland hatóságok egyelőre óvatosan fogalmaznak, hallgatva arról, hogy összefüggést sejtenek a Schengen kapcsán megfogalmazott álláspontjuk és a tulipánhagymák feltartóztatása között. Sőt, olyan nyilatkozatokat is tesznek, mely szerint biztosak abban, hogy a kamionstopnak semmi köze nincs a schengeni csatlakozás kapcsán tett bejelentéshez. A holland külügyminiszter azonban magyarázatot kér Romániától az eset kapcsán.


Szeptember 21, szerda: Németország és Franciaország kimondja: Hollandiához hasonlóan ellenzi Románia és Bulgária több lépcsőben történő schengeni csatlakozását.

A mezőgazdasági miniszter megszólal a kamionstop kapcsán. Elmondja, nem a schengeni bővítés hágai ellenzése miatt ellenőrzik a Hollandiából érkező virágot szállító kamionokat. Szerinte a hatósági ellenőrzésre azért volt szükség, mert baktériumfertőzésre gyanakodnak. Tabără szerint az ellenőrzések során kiderült, több tulipánhagyma-szállítmány sem rendelkezett egészségügyi bizonylattal, és néhány esetben adócsalásra is gyanakszanak.


Szeptember 22, csütörtök, a szavazás napja: Dél körül felröppen a hír, mely szerint a lengyel elnökség az EU-országok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán elhalaszthatja a Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásáról szóló szavazást, elkerülve így egy elutasító határozatot.


Néhány órával később: A híresztelés beigazolódik: a lengyel elnökség nem bocsátotta szavazásra a Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásáról szóló javaslatot. A döntést meghatározatlan időpontra elnapolták.


Eközben: Nyilvánosságra hozzák a virághagymák ellenőrzésének eredményeit: 37 biológiai minta megvizsgálását követően a mezőgazdasági tárca bejelenti, fertőzésnek nincs nyoma, karanténra nincs szükség, így az áru szabadon értékesíthető a romániai piacon. További 17 minta ellenőrzése folytatódik. Időközben összesen 12 teherautót állítottak le a hatóságok a román határnál, három kamiont pedig visszafordítottak útjából.


Csütörtök este: Traian Băsescu államfő a B1 televízió adásában a schengeni csatlakozás kapcsán kialakult feszültségekről beszél. Elmondja, vállalja a felelősséget a csatlakozásról szóló döntés elhalasztása miatt, ugyanakkor Finnországot és Hollandiát európaiatlan viselkedéssel vádolja. Azt sugallja, rosszindulatúak azok a vélemények, melyek szerint a virágszállítmányok leállítása összefüggésben áll a holland döntéssel, hiszen idén mintegy kétszáz, virágot szállító holland teherautót fordítottak vissza a román-magyar határon. Továbbra is kitart a sokat hangoztatott álláspontja mellett, mely szerint Románia teljesítette a csatlakozás összes feltételét és technikailag is fel volt készülve a csatlakozásra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS