2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kilakoltatás gyakorlata ellen tiltakoztak a pataréti romák

K. M. K. M. 2011. október 04. 13:09, utolsó frissítés: 14:37

Van, aki nem akar menni, mások nem akarnak maradni. A patarétiek abban megegyeztek, hogy a méltó lakáskörülményekhez mindenkinek joga van.


„Állítsátok meg az erőszakos kilatoltatást!”, „Lakást mindenkinek!”, „Nem akarunk a szemét között élni” – hirdették azok a táblák, amelyeket a Kolozsvár szeméttelepének közelében élők mutattak fel tegnap délután a Kolozs megyei prefektúra épülete előtt.A lakhatási jog világnapján szervezett megmozduláson a Cantonului illetve a Patarét utcai telepen, valamint a Patarét utcai szükséglakásokban élők közül mintegy százan vettek részt. A tüntetők a kényszerű kilakoltatás gyakorlata ellen tiltakoztak, valamint emberhez méltó lakáskörülményeket követeltek. Az akciót az Amnesty International és az Amare Prhala Egyesület szervezte a Desire Alapítvánnyal és a Civil Szervezetek Munkacsoportjával (gLOC) együttműködésben.galeria_3575.jpg
Kartonház-rakás - egyelőre szlogenmentesen
galeria_3576.jpg
Kilakoltatások világszerte történnek: a kifeszített spárgára csíptetett képek ilyen esetekről tanúskodnak.
galeria_3577.jpg
galeria_3578.jpg
Állítsátok le a kényszerű kilakoltatásokat feliratú fehér polókat is osztogattak
galeria_3579.jpg
galeria_3580.jpg

A tiltakozáson olyanok is akadtak, akik azért tüntettek, hogy ne költöztessék el őket a szeméttelep közeléből. Például Kerekes Elena – aki a Patarét utcában lakik, és a régi kolónia tagja – kijelenti, azt szeretné, hogy ne lakoltassák ki jelenlegi lakásából. A Cantonului utcaiak is tiltakoznak a vasúttársaság kilakoltatási törekvései ellen. Azok viszont, akiket a múlt karácsonykor erőszakkal költöztettek ki a Coastei utcából, "Nem akarunk a Pataréten lakni!" táblákat emeltek a magasba.


A tiltakozók Elena Udrea regionális fejlesztési és turisztikai


miniszternek címzett petíciót


is felolvastak, amelyben kérik: a szaktárca hasson oda, hogy a lakhatási törvényt a nemzetközi normáknak megfelelően módosítsák, tiltsák be az erőszakos kilakoltatást. Kérték továbbá, hogy a törvény határozza meg világosan a „megfelelő lakáskörülmények” fogalmat, és gátolja meg a hátrányos helyzetű személyek szennyezett vagy elszigetelt helyekre való elköltöztetését. Pavel Doghi, az Amare Prhala Egyesület elnöke a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által építtetett szükséglakásokra utalva kijelentette, a törvények nem gátolják a gettók kialakulását.


Fotis Filipou, az Amnesty International emberjogi szervezet részéről szólalt fel: elmondta, a tüntetők azért gyűltek ki a prefektúra épülete elé, hogy mindenkit emlékeztessenek: a lakhatási jog egyetemes emberi jog. „Azért vagyunk itt, mert Kolozsváron embereket lakoltattak ki. Ezek az emberek


elveszítették lakásaikat,

és a város peremére kényszerültek. Azért vagyunk itt a prefektusi hivatal épülete előtt, hogy felszólítsuk Románia kormányát: mindenkit védjen meg a kilakoltatástól, és minden lakosnak biztosítsa a megfelelő lakáskörülményeket.


A törvényeknek mindenkit kell védeniük, és meg kell előzniük az alternatíva felkínálása nélkül történő kilakoltatást, függetlenül attól, hogy az érintettek elfoglalják, bérelik, vagy birtokolják az illető lakást" - jelentette ki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS