2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Marosvásárhely: zűrzavar a magyar polgármester-jelölt ügye körül

Kertész Melinda Kertész Melinda 2011. november 08. 12:13, utolsó frissítés: 16:31

Az EMNT helyi szervezete koalíciós egyezséget akar, de továbbra is Vass Leventét tartja a megfelelő jelöltnek, aki szerint nem kell a várost politikai csatározások színterévé tenni.


A koalíciós egyezség megszületését szorgalmazza az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete Marosvásárhelyen, a közös polgármester-jelölt ügyében. Ezért helyesli azt a közleményt, amelyet Tőkés László, az EMNT elnöke tegnap küldött ki, és amelyben kihangsúlyozza, hogy Vass Levente "a helyzet jelenlegi állása szerint nem az RMDSZ és az EMNT-EMNP közös, hanem kizárólag a Maros megyei és a marosvásárhelyi RMDSZ saját polgármester-jelöltje
Marosvásárhely közös magyar polgármester-jelöltjének ügyében".

"A Maros megyei EMNT elnöksége megérti Tőkés László elnök úr aggodalmát a marosvásárhelyi választási együttműködés tekintetében, és osztozik benne mindaddig, amíg ennek a formájáról írásos megállapodás születik" - írják a Maros megyei szervezet vezetői.

Hangsúlyozzák, Marosvásárhely kulcsfontosságú város, ahol "nagyfokú körültekintésre és türelemre van szükség a magyar politikai szervezetek együttműködésének kiteljesedéséhez".

Szerintük a magyar egységnek koalíciós keretek között kell létrejönnie, mert csak így lehet eredményes a Marosvásárhely polgármesteri székének és önkormányzati többségének visszaszerzéséért folytatott küzdelem.A koalíciós egyezség kialakulását szorgalmazzák, amelynek eredményeként közös polgármester-jelöltként Vass Levente urológus főorvost, az egészségügyi miniszter tanácsosát támogathatják mindannyian.

"Valljuk, hogy a marosvásárhelyi együttműködést szilárd alapra építjük, olyan alapra, ami a koalíciós egyezség megszületését eredményezi, és amelynek keretében dr. Vass Leventét az EMNT/EMNP formailag is a saját jelöltjének tekintheti, továbbá azon munkálkodhat, hogy a marosvásárhelyi magyarság is a leendő saját közös polgármesterét lássa benne" - jelentik ki.


Előzmények

Vass Levente jelölését különben az EMNT helyi szervezete kezdeményezte, elsőként biztosította őt a jövő évi polgármesteri választás kapcsán a támogatásáról. Nemrég az RMDSZ hasonlóképpen döntött, így Vass Leventének már csak az MPP támogatását kellett volna megszereznie ahhoz, hogy közös jelöltként indulhasson a választáson. Azonban a polgáriak három lehetséges jelölt - Biró Zsolt rádiós újságíró, Smaranda Enache emberjogi aktivista és Benedek Imre orvos - valamelyikének a támogatását fontolgatják.


Miért írt Tőkés?

Tőkés László beavatkozását Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke váltotta ki azzal a nyilatkozatával, mely szerint az RMDSZ és az EMNT Vass Leventét támogatja, és meglepőnek tartja, hogy az MPP nem hajlandó melléjük állni. Kelemen Atilla még azt is hozzátette, hogy úgy véli, a közös polgármester-jelöltnek a magyar lakosság érdekeit kell szolgálnia, és ehhez egy lendületes, fiatal személy szükséges, Benedek Imre vagy Smaranda Enache pedig nem megfelelő alternatíva.

MAROSVÁSÁRHELYI POLGÁRMESTERJELÖLTEK

» Marosvásárhely: RMDSZ-es személyt támogatna az MPP és az EMNT a polgármesteri tisztség kapcsán

» Közös polgármester-indítás Marosvásárhelyen: neheztel az RMDSZ-re az EMNT

» Marosvásárhely: Dr. Vass Levente az EMNT polgármesterjelöltje

» Vass Levente visszautasította az egészségügyi tárcát, inkább Marosvásárhely polgármestere lenne

» Smaranda Enache: Én vagyok Dorin Florea legesélyesebb kihívója

» Vass Levente az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje

» Vass Levente az MPP támogatására vár

» Dorin Florea: Csegzitől jobban tartottam

» Marosvásárhely: az MPP nem támogatja Vass Leventét

» Vass Leventét nem ijesztette el Szász Jenő bejelentése

» Kérdezz Vass Leventétől!

» Tőkés: Vass Levente kizárólag az RMDSZ saját polgármesterjelöltje

» Marosvásárhelyi közös polgármester-jelölt: holnap lesz állásfoglalás

» Toró szerint nem elfogadható, hogy az RMDSZ kisajátítsa Vass Leventét

» Zűrzavar a marosvásárhelyi magyar polgármester-jelölt ügye körül

» TRANSFÓRUM: Vass Levente válaszol a Transindex-olvasók kérdéseire

» Tőkés László nyilatkozata a marosvásárhelyi polgármester-választás tárgyában

» KOVÁCS PÉTER: Mit fog írni a szobor talapzatán: a forradalom szikrája vagy bukott politikus?

» DEMETER SZILÁRD: Számtan. Válasz Kovács Péternek

» BALÁZSI-PÁL ELŐD: Tőkés és az ügyszerű nemzeti politika, írásban

» Marosvásárhely: megegyezett az RMDSZ és az EMNT

» Ultimátumot adott a magyar pártoknak Vass Levente: ha nem fognak össze, visszalép

» Értesülések: Frunda vagy Pető András indulhat Vass Levente helyett Marosvásárhelyen

» Hivatalos: Frunda György az RMDSZ polgármesterjelöltje Marosvásárhelyen

további közviták »
Az EMNT elnöke úgy érezte, az RMDSZ rátelepedik és a szövetség számára kisajátítja Vass Leventét. Megengedhetetlen, hogy az RMDSZ egyes tisztségviselői "az EMNT, illetve az EMNP együttműködési készségét az RMDSZ egyoldalú választási kampány- és propaganda-céljaira használják fel" - olvasható Tőkés László sajtóközleményében, amelyben a Maros megyei RMDSZ-szervezet elnökének nyilatkozatára reagál.

Másrészt Smaranda Enache nemcsak az MPP-nek, hanem Tőkés Lászlónak is favoritja: közleményében Vass Levente mellett az egyik lehetséges jelöltként említi a Pro Európa Liga társelnökét. "Mi a plurális és demokratikus magyar összefogás hívei vagyunk, s ennek megfelelően nem az RMDSZ jelöltjét, hanem a marosvásárhelyi magyarok közös jelöltjét kívánjuk a helyhatósági választásokon elindítani és támogatni, Vass Levente pedig – Smaranda Enache mellett – csupán egyike a szóba jöhető közös jelölteknek" - áll a Tőkés által aláírt dokumentumba.


Kelemen Atilla nem kívánt reagálni Tőkés nyilatkozatára

Kelemen Atilla nem kívánta kommentálni Tőkés László tegnapi közleményét. "Nem akarok további polémiát szítani, Tőkés László nem volt ott, amikor megpróbáltunk megegyezni. A marosvásárhelyi RMDSZ-nek van egy jelöltje, Vass Levente, úgy gondolom, hogy oda lehet mellé állni. Úgy nézett ki, hogy az EMNT esetében sikeres volt ez a megegyezés, azóta visszalépés történt" - mondta el megkeresésünkre a Maros megyei RMDSZ elnöke.

Úgy látja, hogy jelenpillanatban az EMNT helyi szervezete Tőkés nyilatkozata következtében elbizonytalanodott, és most csak "fél szájjal" támogatja Vass Leventét. "Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy Vass Levente mellé fel lehet sorakozni. Ha minden igaz, csak 14 hónap múlva lesznek választások, így még bőven van idő a tárgyalásra" - mondta el a megyei elnök. Hangsúlyozta, úgy gondolja, Marosvásárhely szinten kell a döntést meghozni, nem pedig máshonnan irányítani a döntési folyamatot.

Kérdésünkre, mely szerint az RMDSZ hajlandó lesz vagy sem egy koalíciós egyezséget aláírni, amint azt az EMNT szorgalmazza, Kelemen Atilla úgy vélekedett: annak is eljön az ideje, azonban politikai játszmaként jellemezte azt, hogy az aláírt egyezség hiányában az EMNT kihátrál. "Volt egy elvi megegyezésünk, amit, úgy nézett ki, hogy a marosvásárhelyi magyar választópolgárok nagy többsége támogatna, ehhez kell valamilyen módon visszanyúlni, nem pedig ilyen mondvacsinált indokok mögé bújva próbálni ez alól a megegyezés alól kibújni" - mondta.


UPDATE: Vass Levente sem kommentálja a történteket

Megkeresésünkre Vass Levente sem kívánta Tőkés levelét kommentálni, viszont azt nehezményezte, hogy miközben az összes politikai szereplő Marosvásárhely fontosságát hangoztatja, mégsem képesek megegyezni. "Ha Marosvásárhely valóban fontos, akkor nem kell politikai csatározásaik színhelyévé tenni. A polgármesteri tisztség elnyeréséhez mindenkinek a támogatására szükség van - sommázott.


Az MPP is megszólalt az ügyben

Tőkés tegnapi közleménye az MPP berkeiben sem maradt szó nélkül, ugyanis a Maros megyei és marosvásárhelyi polgáriak ma egy közleményt küldtek, amelyben leszögezik: határozottan kitartanak korábbi álláspontjuk mellett, amely szerint "Marosvásárhelynek egy pártok feletti, köztiszteletben álló polgármesterre van szüksége".

Szerintük a jelen helyzetben az ideális jelölt Smaranda Enache. Az MPP marosvásárhelyi és Maros megyei szervezete arra kéri fel az EMNT helyi szervezetét, hogy támogassák ők is Smaranda Enachét, akit a jelenlegi "magyarellenes polgármester", Dorin Florea egyetlen esélyes ellenfelének tartanak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS