2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2011 legjei a leghitelesebb forrásból

2011. december 31. 11:42, utolsó frissítés: 11:49

Pina, dugás, franciacsók, maximális extázis és orrgia: pedig az elmúlt év nem is a szexről, hanem a bukásokról szólt a Transindex szerint.


Az év embere: Merkozy

2011 inkább a bukásoké, mint a felemelkedéseké volt. Így már az is teljesítmény, ha valaki nem bukott bele a bukásokba, vagy megállította a bukást. Mi pedig értékeljük a teljesítményt, ezért az év embere nálunk a kétezertízes évek politikai-gazdasági Brangelinája, a Merkel-Sarkozy páros.Az év csapata: a székely hokiválogatott


Az év témája: a népszámlálás

Az utóbbi években aligha volt olyan téma, mely jobban foglalkoztatta volna az erdélyi magyarságot, mint a népszámlálás. Októberben mindenki erről beszélt, és meglepő módon az évtizedes politikai ellentétek is elsimultak: senki nem szidott, árulózott senkit, ellenben mindenki elmélyedve tanulmányozta a formanyomtatványokat, nehogy egy maghiarral kevesebb legyen.A népszámlálás a következő tíz évre meghatározza a romániai kisebbségekkel kapcsolatos politikákat. Bár egyelőre csak részeredményeket ismerni, az biztosan látszik, hogy Székelyföldön sikerült megőrizni a magyarság számarányát.


Az év települése: Borzont

Nyár óta sokaknak ismerősen cseng Borzont neve: a kis falu azzal került be az országos hírtelevíziók műsorfolyamába, hogy áprilisban itt gyilkolták meg Gyergyóalfalu alpolgármesterét, Csala Zsoltot. És aztán azzal maradt benne a köztudatban, hogy idevalósi Baricz Gergő, a magyarországi X-Faktor egyik közkedvelt sztárjelöltje.


A TRANSINDEX LEGJEI

» 2004 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2005 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2006 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2007 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2008 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2009 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2010 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2011 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2012 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - könnyű kategória

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» 2014 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» TOTB-legek: 10 környezetvédelmi téma, amitől nem tudunk szabadulni

» 2014 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» A legek, amitől könnyű volt 2014

» Transindex Awards: 2015 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2016 legjei a Transindex szerint: minden, ami könnyű

» 2016 legjei a Transindex szerint: súlyos év volt

» Sportlegek – miattuk marad emlékezetes 2017

» Ezek voltak 2017 legjei a Transindex szerint

» 2017 legjei a Transindex szerint: könnyű kategória

» Ezek voltak 2017 legjei a Pénzcsinálók szerint

» 2018 legjei a Transindex szerint: minden, amitől egy kicsit könnyebb volt az idén

» 2018 legjei a Transindex szerint: a lejjebben a határ a csillagos ég

» Sportlegek: a Lelátó 2018-as erdélyi válogatottja

» Ezek voltak az év legjei 2018-ban a Pénzcsinálók szerint

» 2019 legjei a Transindex szerint: mire fogunk emlékezni az idei évből?

» Ezek voltak 2020 legjei a Transindex szerint – nehézsúlyú kategória

» Visszatekintünk 2020-ra: íme 5+1 „leg” a sport világából

» Ezek voltak 2020 gazdasági legjei a Pénzcsinálók szerint

» Filmek, könyvek, mémek és csendes gyilkosságok - 2020 könnyedebb legjei

további közviták »


Az év kiegészítője: a bilincs

Több elmélet is kering arról, hogy miért is kezdtek épp idén korrupciós ügyekbe belebukni polgármesterek. Nem tudni, mi áll a háttérben, mindenesetre talán idén láthattuk először, hogy meghatározó politikus rács mögé kerül csúszópénz elfogadásáért.A sort Rácz Károly, Kézdivásárhely elöljárója indította, az év fogása azonban mindenképpen Emil Boc miniszterelnök pártfogoltja, Sorin Apostu kolozsvári polgármester. A „fifty-fifty polgármester”-ként is ismert Apostu a vádirat szerint legalább 94 ezer eurót, és további figyelmességeket is elfogadott, különféle szerződések megítéléséért cserébe.

Az év becenevei: Rács Karcsi, Apostu 17 telefoane


Az év jó híre: néhány rosszfiúval kevesebb

Kifejezetten rossz évük volt a diktátoroknak, zsarnokoknak, különféle rendű és rangú rosszfiúknak: Kim Dzsong Il teste közszemlére van téve Észak-Koreában, Kadhafit gyanús körülmények között meggyilkolták a líbiai lázadók, a Pakisztánban bujkáló Oszama bin Ladennel az Egyesült Államok egy elitalakulata végzett, egy vajdasági faluban pedig végre elfogták Ratko Mladicot, a szrebrenicai mészárlás felelősét.


Az év évszaka: az Arab tavasz

Egy éve még senki nem számított arra, hogy Közel-Keleten olyan forradalom-lavina indul el, mely méreteiben és hatásában leginkább az 1848-as forradalomhoz mérhető. Miután tavaly decemberben egy tunéziai árus a rendőrség visszaélései ellen tiltakozva felgyújtotta magát, Tunéziában, Egyiptomban és Algériában is tíz- és százezrek vonulnak utcára rendszerváltást követelve.A tüntetések csakhamar Jordániára, Líbiára, a palesztin területekre, Irakra, Bahrainre, Marokkóra, Yemenre és Szíriára is átterjednek (a The Guardian szemléletes idővonala itt megtekinthető).


Az év klubja: az, amelyik nem fogad be

Hiába pipálta ki Románia a Schengeni Egyezményhez való csatlakozás technikai feltételeit, Hollandia szerint Romániának a belépéshez többre van szüksége, mint nagy ígéretekre és korrupció-ellenes papírháborúra. A schengeni övezet bővítése csak teljes egyetértés mellett lehetséges, ezért Hollandia hajthatatlansága Románia és Bulgária csatlakozásának a halasztását jelenti.

Az év fotója: Băsescu és a pópák
A Băsescus fotó olyan jól sikerült, hogy egy ideig az a hír járta, hogy Photoshop-trükkről van szó, pedig a képet Sebastian Marcovici, a Prosport és a Mediafax fotóriportere készítette, akinek nagy mákja volt.

Az év fel nem engedett kommentje:


A pénzcsinálók.ro portál elindítását beharangozó cikkhez érkezett az indulattól túlfűtött komment, amely azóta szállóigévé vált a szerkesztőség tagjai közt. Viccessé tulajdonképpen az tette, hogy az alábbi, teljesen semleges, érdeklődő bejegyzésére válaszolt teljesen más hangnemben:

Többen szeretnénk, ha naponta közölnék a valuta árfolyamokat, a váltók által ajánlott valuták-lei, árakat. Köszönettel: Dénes


A nyomdafestéket csak szilveszterkor eltűrő válasz ez volt rá:

Dénes baszd meg a kurva anyad neked csak a szaros valuta a fontos? Jajj te kibaszott gecilada!

Hogy mivel érdemelte ki szegény Dénes ezt a hozzászólást, nem tudjuk, és bele sem merünk gondolni, mi lett volna, ha inflációs előrejelzésekre, hitelkamatokra vagy CDS-felárak összehasonlítására lett volna kíváncsi.


Az év mondén eseménye: az USL kényszerházasság

Igazából csak egy közös pontja van a Liberális Pártnak (PNL), a Konzervatív Pártnak (PC) és a Szociáldemokrata Pártnak (PSD): az, hogy ellenzékben ülnek. És mivel közös téma nincs, egy éve azt teszik, amit mindenki tenne hasonló helyzetben: vitatkoznak. Közvélemény-kutatások szerint a pártszövetség népszerűsége csökkenőben: jelenleg 50 százalék alatt állnak.


Az év eredménye: a döntetlen

Idén egy sor témában nem sikerült előbbre lépni, ami persze nem feltétlenül baj. Így 2012-ben hosszabbítás dönthet sorsukról. Az ígéretek ellenére Verespatak ügyében végül nem döntöttek, a régióátalakítást és alkotmánymódosítást egyelőre jegelték, a helyi és parlamenti választásokat pedig ugyan összevonták, de az új választási rendszerről szóló megállapodást gyorsan visszacsinálták. A kisebbségi törvényről poedig mintha nem is 2011-ben kellett volna dönteni.


Az év mértékegysége: 1 liter üzemanyag

Ha januárban még az 5 lejes lélektani határ átlépése ellen tiltakoztak az autósok országszerte, az év végére már a 6 lej közelében ingadozik a benzin és a gázolaj ára. Nincs esélye annak, hogy az árak a közeljövőben csökkenjenek.Az év távozója: Cseke Attila

Fél kezünkön (talán annyi sem kell) meg tudjuk számolni azon politikusokat, akik az utóbbi húsz évben egy elvi kérdés miatt beadták lemondásukat.Cseke Attila azért távozott az egészségügyi tárca éléről, mert a költségvetés augusztusi kiegészítésekor konzultáció nélkül döntöttek az egészségügynek szánt pénzösszegről. Cseke egyébként két év alatt fontos reformokat vitt véghez szakterületén: a kórházak decentralizációja például nagyrészt az ő érdeme.

Az év kis hercege: Kelemen Hunor

Miután gondosan előkészítette az utódlását, Markó Béla nem indult újabb mandátumért. Kelemen Hunor a voksok mintegy kétharmadát tudhatja magáénak: az 538 küldött közül 371-en szavaztak rá. Eckstein-Kovács Péter 118 voksot, Olosz Gergely pedig 47 szavazatot kapott.Az év tömegpusztító fegyvere: az EMNP

„A pártelnök kezében van egy pecsét (...) bármikor indulhat a választásokon. Ez olyan, mint az atomfegyver” – nyilatkozta 2010-ben Toró T. Tibor. A politikus kezében szeptember óta ott van az EMNP-pecsét.
Az év magyarellenes hecce: a Iorga-tábla

Már-már a funari évekre jellemző feszültséget sikerült feléleszteni Kolozsváron, amikor a polgármesteri hivatal ismét elhelyezte az ún. Iorga-táblát a Mátyás-szobor talapzatán.Az ügy kellemetlen perceket okozott a budapesti román nagykövetnek, a minisztériumból leszóltak, és helyi szinten is megpróbálták jobb belátásra bírni a polgármestert, azonban a törvénytelenül elhelyezett tábla azóta is ott van.


Az év jelöltje: Vass Levente

Ha a polgármesterjelölt politikusként csak feleannyira ügyes, mint amennyi jó ízléssel összeállított karácsonyi üdvözletet küld, akkor reméljük, hogy a marosvásárhelyiek jövőre megválasztják. Nem másért, de a városra igazán ráférne már egy olyan vezető, aki érzi a ritmust, az arányt és a formákat. Vass Levente mögött már ott áll az RMDSZ, és némi huzavona után úgy tűnik, az EMNT is felvállalja.
Az év borzongása: az érettségi

Idén az érettségizők alig 44 százaléka kapta meg az átmenő jegyet. A tömeges bukás miatt egyelőre több a kérdés, mint a válasz: az oktatás színvonala valóban annyira gyenge, vagy az érettségi rendszer volt túl szigorú? Ha egy, a puskázást ellehetetlenítő rendszerben ennyi embert vágtak el, akkor vajon az utóbbi húsz év érettségi diplomái mit érnek? Mi lesz a bő százezer fiatal további sorsa? A diákok, a szülők vagy a tanárok felelnek ezért az eredményért?


Az év ping-pong meccse: a MOGYE chartája

Az egyetemi autonómiára hivatkozva nem hajlandó magyar tagozatot létrehozni a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, annak ellenére, hogy az új oktatási törvény ezt előírja. Nyilatkozatháború, fenyegetőzés és polgári engedetlenség után az egyetem törvényen kívül maradhat. A szenátus által elfogadott chartát a tanügyi tárca visszadobta, a testület azonban lényegi módosítás nélkül újraküldte a szabályzatot.


Az év áttörése: földrajz, történelem-oktatás magyarul

Az új tanügyi törvény értelmében végre magyar nyelven lehet tanulni két, a térhasználat és identitás-megőrzés miatt kulcsfontosságú tantárgyat, Románia földrajzát és történelmét. A sikert némileg beárnyékolja, hogy a tankönyvek térképei román nyelvűek, az egyik, sebtében lefordított földrajz tankönyv nyelvezete pedig nagyjából olyan, mintha egy közepesen felkészült diák rögtönzéséből származna. De már készül a magyar atlasz .

Az év katasztrófája: Fukushima

Nehéz lett volna elképzelni, hogy a világ egyik legfejlettebb technológiájával rendelkező, precíz és lelkiismeretes mérnökei miatt híres országában valaha a csernobili atomkatasztrófához hasonlítható esemény történhet. Egy rendkívül erős földrengés, majd azt követő cunami azonban olyan mértékben károsította meg a fukushimai atomerőművet, hogy annak fűtőrendszere felmondta a szolgálatot, és részleges zónaolvadás ment végbe mindhárom reaktoron.
Az év meglepetése: az átlagpolgár beszól

Részben az Arab tavasz példájából kiindulva szeptember 17-én mintegy ezer ember vonult a Wall Streetre, az egyre jelentősebb jövedelem-különbségek, a fogyasztói társadalom, politikai és pénzügyi elit által működtetett igazságtalan világrend ellen tiltakozva. A new york-i tiltakozás világszintűvé duzzadt: október 15-én 82 ország 951 városában vonultak utcára.
Az év megkent voksa

Ellehetetlenített ellenzék, vaskos választási csalások és tüntetések fémjelezték az oroszországi parlamenti választásokat, melyeket Putyin pártja, az Egységes Oroszország ugyan megnyert, de a várt kétharmadhoz képest vékonyka, valamivel 50 százalék fölötti eredménnyel. Az orosz ellenzék a választások megismétlését kéri, akkora tüntetéseket szervezve, melyek a Szovjetunió összeomlását megelőző időkre emlékeztetnek.
Az év száma: 7 milliárd

Idénre ugyanis ennyi ember él a Földön.
Az év ámokfutója

Bár erről a címről mindenkinek az oslói tömeggyilkos, Anders Behring Breivik jut eszébe, a mi titkos tippünk más: Orbán Viktor, a finoman szólva nem hagyományos gazdasági és politikai megoldások nagy híve, aki miatt a „Magyarország” és „csőd” szavak egyre gyakrabban állnak egymás mellett az újságok címoldalán.
Az év sikertelen sikertörténete: a magyar EU-elnökség

Semmit nem ér a fokozott médiafigyelem, az alaposan átgondolt program, a kiválóan dolgozó brüsszeli magyar bürokraták és a jó szervezés, ha mindenki a belpolitikai botrányokra, a médiatörvényre és az új alkotmányra figyel: röviden ez lehetne az idei magyar EU-elnökség tanulsága.


Az év iratcsomója: a kettős állampolgárság-dosszié

Januártól lehet feliratkozni a könnyített honosítás-várólistára. A kettős állampolgárság-téma így közéleti gumicsontból kézzelfogható, bárki által igényelhető joggá vált. A könnyített honosítást decemberig kétszázezren igényelték.
Az év bűvös szava: adósságleírás

Görögország fizetésképtelensége – bár mindenki számára nyilvánvaló – idén sem lett kimondva. Miközben a görögök de facto csődbe mentek, az európai politikai elit gyakorlatilag ráolvasással próbálta kezelni a helyzetet. Így születhetett meg az az intézkedéscsomag, miszerint Görögország ugyan nem megy csődbe, azonban a bankok elengedik a görög adósságállomány mintegy felét. Sok részlet még most is teljesen homályos, egyes vélemények szerint a bankok soha nem is fogják átvállalni a csőd terhét.

Clarke & Dawe, az ABC komikusai a görög adósságcsapdáról:
Az év csúcstalálkozója: mindig a következő

Annyi, lényegében eredménytelen válságkezelő csúcstalálkozóra került sor idén, hogy elemzők között szállóige lett az a mondás, mely a címet is adta: melyik a legfontosabb EU-csúcs? A következő.A sok tétova kísérlet közül egyértelműen kiemelkedik az a december 9-i brüsszeli EU-csúcs, melyen az euróövezet 17 országa egy olyan kormányközi szerződés megkötésében állapodott meg, mely gyakorlatilag a tagországok költségvetési fegyelmét szigorítja, és automatikus szankciókat helyez kilátásba a fegyelmezetlen költekezőknek. A paktumot Nagy-Britannia kivételével a zónán kívüli európai uniós tagállamok is készek aláírni, ha nemzeti törvénykezésük felhatalmazza őket rá.


Az év kérdése: mi jön a vég után?

Míg egy-két éve még csak feltűnési viszketegségben szenvedő közgazdászok és hobbi világvége-szakértők beszéltek általános gazdasági összeomlásról, mára már neves elemzőcégek is készítenek vészforgatókönyveket például az eurózóna összeomlásáról, mely valószínűleg az Európai Unió szétesését is eredményezi, annak minden velejárójával: újbóli határellenőrzésekkel, vámokkal, és persze azt is meg kellene határozni, hogy az euróban felvett hiteleket milyen valutában, milyen átváltási kulccsal kell majd tovább törleszteni.


Az év rosszfiúi: a hitelminősítők

2011 a leminősítések éve volt. A hitelminősítők olyan, korábban szent tehénnek számító országok adósbesorolását rontották le, mint például az Egyesült Államok (S&P). Az év végére két nagy hitelminősítő (Moody's és S&P) is bóvli kategóriába sorolta Magyarországot, és kilátásban van egy nagy, össz-európai leminősítés is.


Az év még rosszabb fiúja: az IMF

Rettegnek Európa nagy adósai a Nemzetközi Valutaalaptól, hiszen az eddigi tapasztalat azt mutatja, ahol az IMF megjelenik, ott kormányfő-cserére kerül sor. Görögországban és Olaszországban is a miniszterelnök lemondása volt az IMF védőhálójának informális feltétele.Sok jel mutat arra, hogy Orbán Viktor is hasonló dilemma előtt áll: vagy teljesíti az IMF és az Európai Bizottság politikai harakirivel egyenértékű feltételeit, vagy pedig ellehetetlenül Magyarország államadósságának a finanszírozása, amely számára ismét csak a bukást jelenti.


Az év kivonulója: a Nokia

Alig három éve avatta nagy csinadrattával nemeszsuki, 60 millió eurós üzemét a Nokia, máris bejelentette: Kolozsvár melletti gyártósorait Ázsiába költözteti. A váratlan döntés oka, hogy Nemeszsukon low-end telefonokat gyártottak, Európában pedig inkább érintőképernyős, drágább telefonok fogynak. Így ésszerűbb volt a gyártósorokat a felvevőpiac – Ázsia – közelében elhelyezni. Egyelőre nem tudni, mi lesz a nemeszsuki üzem sorsa: a Bosch, a Terapia Ranbaxy, a ZTE és a Samsung is érdeklődött a csarnokok iránt, azonban egyelőre még nem született döntés.Az év dugása (?): a DSK-szexbotrány

A látványos bukások évében ez volt a leglátványosabb. Ki gondolta volna, hogy a hatalmas IMF-elnök karrierjének egy szobalány fog betenni. Hogy dugás volt-e, az nem egyértelmű, de hogy Dominique Strauss-Kahn nagyon beszopta, az teljesen világos.

Ezeket szerettétek 2011-ben a Think Outside the Boxon


Az év színházi előadása: Platonov, Marosvásárhely

Azért, mert a fajsúlyos társulattal rendelkező Marosvásárhelyen született végre egy fajsúlyos előadás. Azért, mert ilyen már régen volt, és még sokáig nem lesz – ha népszínházzá válik. Azért, mert végre a díszlet is alkotó része az előadásnak. Azért, mert egy fiatal rendezőnk beérett: megbirkózott Csehovval és maga alá gyűrte. (Harsányi Zsolt forever.) Azért, mert megmutatta, hogy szenvelegni lehet üdén és vidáman is.Futottak még: a csíkszeredai Finito, a kolozsvári, várótermes Mit csináltál három évig?, a vásárhelyi, yorickos Bányavirág, a sepsiszentgyörgyi Bánk bán, a kolozsvári Születésnap. Az év színésznője: Tokai Andrea (Mellékhatások, Temesvár), Az év színésze: Czintos József (Vaknyugat, Csíkszereda), valamint Bányai Kelemen Barna (Platonov és Bányavirág, Marosvásárhely)

Az év könyve: Lövétei Lázár László: Zöld

Mert találkozik benne a hülyeség az okossággal. A költő a pásztorral, a könyvmoly a füvet rágcsálóval. A vers a grafikával. A férfi a nő hiányával. Az ekloga a Green Peace-szel, a hexameter az e-maillel. Az élet értelme az élet értelmetlenségével.

Futottak még: Bodor Ádám: Verhovina madarai (de nem biztos, hogy ő erdélyinek számít), Állomás, éjszaka (inkább az ötlet, mint a megvalósulás), Láng Zsolt: Bestiarium Transylvaniae IV. (már az impozanciája miatt is), Láng Zsolt: A jövő emberei (mert lököttség), Farkas Wellmann Éva: Az itt az ottal (mert... mert). Az év könyvszerkesztője: Gáll Attila (Erdélyi Híradó Kiadó) – mert pontosan és szépen, ahogy a csillag megy az égen.


Az év filmje: Wim Wenders: Pina
Wim Wenders az első rendező, aki 3D-ben forgatott művészfilmet, és ennek csak örülni tudunk. Wendersnek sikerült a film szerves részévé tennie ezt a technológiát, nem tűnik parasztvakításnak, olcsó (azaz nagyon is drága) reklámfogásnak. A plusz dimenzió elvesz a részletekből, a finom tónusokból, de közben hol elviselhetetlenül összezsugorítja, hol a végtelenbe tágítja a teret.
Az év sorozata: Trónok harca

Egy fantasy, amiben mágusok, harcosok, sárkányok, hercegnők, amazonok és zombik is feltűnnek – első hallásra talán zagyvaságnak tűnik, pedig hát... egy nagyon jól kidolgozott történetről van szó a Game of Thrones (Trónok harca) esetében, amely egy hétkötetesre tervezett bestseller (A Song of Ice and Fire – A tűz és jég dala) első kötetéről kapta a címét. Az HBO sorozata már nyert Emmy-díjat, 9,4-es értékelése van az IMDB-n (összehasonlításképpen: Dexter 9,2, House 8,7), ám minden azon múlik, a rajongók mennyire maradnak hűségesek – ettől függhet, a csatorna hány további évadot rendel le. A Torrent Freak honlap összesítése szerint ez volt idén a második legletöltöttebb sorozat is (3,4 millió letöltéssel részenként), és csak a Dexter előzte meg (3,62 millió letöltővel).
Futottak még: Sherlock, Dexter, Borgiák.


Az év dala: Barbra Streisand

Az idei év a gagyi dalszövegeké volt, és közülük is a legértelmetlenebb váltotta ki a legnagyobb őrületet. Konkrétan akkorát, hogy egyik kollégánk az internetről vadászott le egy Barbra Streisand pólót a Duck Sauce tiszteletére.A gagyikirály Soerii & Poolek a magyaroknak bizonyította be azt, amit a Die Antwoord korábban a világnak: minél gagyibb, annál jobb. A koncertjein többek között egy törpét is bevető duó Péterfy Borival készítette el a Maximális extázis című himnuszt, amelynek refrénje szállóigévé vált szerkesztőségünkben.És hogy bebizonyítsuk, nem csak gagyi zenét hallgatunk, szerettük a Kasabian új albumának kislemezeit, Mark Ronson és Boy George közös dalát (Somebody to Love Me) és a SuperHeavy szupercsapat (Mick Jagger, Dave Stewart, Joss Stone, A.R. Rahman, Damien Marley) Miracle Worker című reggae-szösszenetét is.Az év műfaja: a dubstep

Skrillex a semmiből az élbolyba került a kommersz dj-ket listázó DJ Mag topjában, Rusko amerikai fellépésein a Cypress Hill vendégeskedett, a Félszigeten a Foreign Beggars csinálta a legnagyobb bulit, még Lovasi András is hallott róla (lásd a fentebbi Soerii & Poolek promóvideót) és hirtelen a Korntól a Scooterig mindenki dubstep lemezt adott ki. Az őrségváltás a mainstreamben is megtörtént, a drum and bass helyett a nagyközönség is megkapta a dubstepet.Az év koncertje: Iggy Pop a Félszigeten

Nem azért, mert először lépett fel Romániában, és nem azért, mert a koncert közben eltört lábfejcsontjai ellenére is végignyomta a showt, hanem azért, mert ilyen energiát még nem éreztünk lejönni a színpadról. És azért, mert a slágerei nélkül is teljes értékű show volt.Az év kérdése: Mizu? Mizu? Mizu?


Az év legidegesítőbb eseménye: a királyi esküvő
Áprilisban zajlott az idei év kétségkívül legmediatizáltabb mondén eseménye: Kate és Vilmos esküvője. Nagy-Britanniában az esküvő a gazdasági mutatókban is megmutatkozott (negatívan), és netes utórezgések is szép számban akadtak: Pippa Middleton hosszú időre a figyelem középpontjában került formás testrészével. De ugyanúgy mém lett a hároméves ünneprontó kislány a királyi csókfotókról, illetve Beatrice hercegnő utólag jótékony célokra elárverezett, meglehetősen furcsa dizájnú kalapja is. (A Facebookon idén legtöbbet megosztott témák listáján az esküvő a 6. lett).

Az év tudományos felfedezése: szinte-szinte

Szinte megdőlt Einstein relativitáselmélete. A CERN-ben, a világ legnagyobb részecskefizika laboratóriumában dolgozó tudósok szeptemberben azt állították, hogy a fénysebességnél is gyorsabban haladó neutrínókat észleltek. Márpedig tudjuk, a fénynél semmi sem lehet gyorsabb. Novemberben megismételték ugyanezt az eredményt, de továbbra sem mindenki hiszi el nekik. A fizikusok ráadásul az idén decemberben szinte elkapták az "isteni részecskeként" emlegetett Higgs-bozont is.


Az év kütyüje: az érintőképernyő

A mobilpiacon megtörtént az őrségváltás: a szolgáltatók kínálatából lassan már csak a nyugdíjasoknak szóló csomagokban találkozhatunk billentyűs telefonokkal, mindenütt az érintőképernyős okostelefonok viszik a prímet, egyedül a BlackBerry képes tartani egy bizonyos fogyasztói réteg körében a pozícióját velük szemben. És, bár túlzás lenne azt állítani, hogy a tabletek átvették a laptopok helyét, de ma mr azért nem nézzük külföldinek vagy kormányalkalmazottnak azt, aki egy iPadet használ.


Az év játéka: Angry BirdsNem valószínű, hogy van még olyan iPhone/Android vagy iPad tulajdonos, aki még nem próbálta, de a Google+ is befűzte szolgáltatásaiba. A játékot kifejlesztő Rovio sikeresen ráérzett a mindannyiunkban ott rejlő játékos szadistára, és ez több mint 100 millió letöltést hozott neki 16 hónap alatt.

Offline kategóriában a Geomag a befutó. Vigyázat, függőséget okozhat!

Az év reklámja: The Force: Volkswagen

Az év legjobb reklámja idén már februárban megszületett. Az egyetlen reklámfilm, amelyik a 9. helyre bekerült a legnézettebb YouTube videók tízes toplistájába (Több mint 45 milliószor nézték meg). A reklám a Super Bowl idején debütált az amerikai Fox csatornán, és egyből hatalmas sikert aratott. Pedig nincsenek benne különleges effektek, látványos képi hatások: csak egy jó ötlet. Állítólag 100 millió dollárt hozott be – ennél sikeresebb reklám nemigen volt 2011-ben.
Ha hazai reklámról van szó, akkor a szerkesztőséget is nagyon megosztó Fluturelet emeljük ki.

Az év lebukása: a cseh államfő lopása

A vendéglátója megkérdezése nélkül vágott zsebre egy töltőtollat dél-amerikai körútja egyik állomásán, Chilében Václav Klaus cseh államfő. A videón is látszik, hogy igazi profival van dolgunk.
Az év mémje: Kim Dzsong Il

A kim jong-il looking at things személyes kedvencünk volt idén, de az év végére lett igazán népszerű.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS