2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új regadó: több millió autó maradhat gazdája nyakán örökre

S. Z. 2012. január 04. 18:17, utolsó frissítés: 2012. január 05. 09:44

Az új környezetvédelmi illetékkel az újabb autók tulajdonosai jól járnak. Sok, 2007 előtt forgalomba helyezett autón azonban lehetetlen lesz túladni.


Nem kis félreértést okozott a decemberben elfogadott új regisztrációs adó: a híradások nagy része arról szólt, hogy az új jogszabály 2012. január 1-től lép érvénybe. Emiatt azok az autótulajdonosok, akik attól féltek, hogy az új szabályozás miatt többet kell fizetniük, december végén szó szerint elárasztották az Országos Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) kirendeltségeit.

A RAR azonban semmilyen hivatalos értesítést nem kapott az új szabályozásról. Sőt, a környezetvédelmi illeték ezidáig nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és az alkalmazási szabályzatról is csak annyit lehet tudni, hogy azt a jogszabály megjelenésétől számított 15 napon belül kell kidolgozza és elfogadja a kormány.


A közeljövőben lép érvénybe

A képviselőház honlapjáról letölthető törvény értelmében az új illeték összege akár 25 százalékkal csökken, azonban azt a 2007 előtt forgalomba helyezett autók után is ki kell fizetni, első tulajdonosváltáskor. Azok, akik 2008. július elseje után, a korábbi, nem EU-konform regisztrációs adó értelmében helyezték forgalomba autójukat, visszakapják a pénzük egy részét. Az új díjszabás valamikor a közeljövőben fog érvénybe lépni.
2007, a nagy vízválasztó

Internetes fórumokon máris elérhetőek a 2012-es adókalkulátorok. Bár az alkalmazási szabályzat hiányában az új díjszabásokkal kapcsolatban még vannak kérdőjelek, az azonban máris világos: a törvény a 2007 után forgalomba helyezett gépkocsik tulajdonosainak, illetve a gépkocsivásárlást most tervezgetőknek kedvez. A 2007 előtt forgalomba helyezett autók tulajdonosai azonban alig tudnak majd túladni gépkocsijukon.

Például annak, aki ezt a jelenleg olcsó tucatautónak számító 2002-es Opel Astra Caravant szeretné megvenni, 2700 eurót (11 700 RON) kell majd befizetnie az államkasszába. Ez az autó 3800 eurós árának bő kétharmada, 6500 euró körüli összegből pedig már egy generációval fiatalabb, 2007 után forgalomba írt Opel Astrát is meg lehet vásárolni.A régebbi autók tulajdonosainak a helyzete pedig végképp reménytelen. A képen látható 1996-os Dacia 1310-esért 300 eurót kérnek – a vásárlónak pedig 3090 eurót (13 356 RON) kellene kifizetnie, hogy az autóval közlekedni tudjon.


2,3 millió autó maradhat a tulajdonosok nyakán örökre

A 2007 előtt forgalomba íratott autók tulajdonosainak így nem igazán lesz más választásuk: vagy látványosan kevesebbet kérnek autójukért, reménykedve, hogy úgy talán sikerül vevőt találni, vagy belenyugszanak, hogy az autó tőlük már csak a bontóba megy.

Nehéz megbecsülni, hogy hány, 2007 előtt forgalomba íratott autó közlekedik az ország útjain: a Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű nyilvántartó Hivatal (DRPCIV) statisztikái szerint 2010 végén 5,5 millió autó volt beíratva Romániában, ezek mintegy fele (2,3 millió) tíz évesnél idősebb. Ezek tulajdonosait biztosan hátrányosan érinti az új rendelkezés.


Nőhet a 2007 után beíratott autók iránti kereslet

Az új rendelkezés miatt várhatóan megugrik a 2007 után beíratott autók iránti kereslet, ezek ára tehát valószínűleg nőni fog. És várhatóan sok olyan személy, aki eddig használt autóra gyűjtött, elgondolkozik az új autó megvásárlásán: a roncsprogram nyújtotta kedvezményeken túl ezek után mintegy 25 százalékkal kevesebb regisztrációs adót kell fizetni. És az is valószínűsíthető, hogy az új autókra jellemző, látványos értékcsökkenés kevésbé lesz érezhető.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS