2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Plagizálással vádolják a MOGYE vezetőit

S.I. 2012. január 13. 16:53, utolsó frissítés: 2012. január 16. 10:14

Hantz Péter bizonyítékokkal szolgál, és lemondásra szólítja fel dr. Constantin Copotoiut, a MOGYE rektorát és dr. Klara Brinzaniucot, az intézmény rektorhelyettesét.


Plagizálással vádolja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) két vezetőjét Hantz Péter. A BKB ügyvivő alelnöke levélben fordult a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatósághoz (ARACIS), arra hívva fel az ARACIS elnökének figyelmét, hogy a MOGYE rektora és rektorhelyettese, dr. Constantin Copotoiu és dr. Klara Brinzaniuc 2011-ben, az Acta Medica Marisiensis orvosi folyóiratban megjelent Immunohistochemical Evaluation of Sentinel Lymph Nodes in Colon Cancer című, társszerzőként jegyzett cikke (57. évf., 2-es szám, 113-115. o.) teljes egészében a gröningeni egyetemen 2008-ban doktori címet szerző Wendy Kelder Phd-dolgozata negyedik fejezetének


hivatkozás nélküli teljes átvétele.

A cikknek a két intézményvezető mellett hat társszerzője van. Hantz szerint ugyanakkor a megnevezett szaklap 57. évfolyamának 4. számában található Ivănescu A.,… Brinzaniuc K. által jegyzett Transchondral Drilling and Osteochondral Autografting (Mosaicplasty) in Knee Articular Cartilage Defects című cikk nagy része R. Hayannak,... C. Jean-Michelnek a J. Child Orthop. orvosi szaklap 2010-es, negyedik évfolyamában megjelent Juvenile osteochondritis of femoral condyles: treatment with transchondral drilling. Analysis of 40 cases cikkének és D. Karataglisnak, ...D.J.A. Learmonthnak a The Knee orvosi szaklap 2006-os, 13. évfolyamában megjelent Autologous osteochondral transplantation for the treatment of chondral defects of the knee című cikkének hivatkozás nélküli átvétele. A cikknek a rektorhelyettes mellett öt társszerzője van.

Hantz Péter levelében megjegyzi, hogy a MOGYE doktori iskolájának szabályzata értelmében a tudományos irányítók, jelen esetben dr. Constantin Copotoiu és dr. Klara Brinzaniuc felelősek az irányításuk és útmutatásuk alatt végzett kutatómunkáért és az abból születő publikációkért.Az ügyben Wendy Kelder és szakmai irányítója, dr. Theodoor Wiggers sebész-onkológus, a groningeni orvostudományi egyetem emeritus professzora, valamint dr. Rammal Hayan ortopéd-sebész is megnyilvánult. Mindhármuk szerint az Acta Medica Marisiensisben megjelent két cikk esetében


egyértelmű plagizálás, szellemi tulajdon ellopása történt.

>> Wendy Kelder álláspontja

>> Theodor Wiggers álláspontja

>> Hayan Rammal álláspontja

Hantz Péter magánemberként tartott pénteki internetes sajtótájékoztatóján elmondta, a cikk, amelynek dr. Constantin Copotoiu a koordinátora, 70-98%-ban, míg amelynek dr. Klara Brinzaniuc a tudományos irányítója, 74-99,5%-ban másolás.

A két esetre egy, a MOGYE-n dolgozó professzor hívta fel Hantz figyelmét, aki nem kívánta megnevezni a forrást. Újságírói felvetésre, hogy a két eset közül melyik súlyosabb, a biofizikus úgy válaszolt, az első. Hantz szerint, ha dr. Szamosközi Istvánnak, a BBTE rektorhelyettesének és az ARACIS tagjának plágiumügyéhez hasonlóan ezt az esetet is eltussolják, akkor a három érintett lépéseket fog tenni a két koordinátor felelősségének megállapítása érdekében.

Kérdésünkre, miszerint a két intézményvezető doktori dolgozatai kapcsán felmerülhet-e a plágiumgyanú, a tudományos kutató elmondta, nem vizsgálták a dolgozatokat. Hantz kijelentette, plágium miatt jogszabályilag senki nem kötelezhető arra, hogy lemondjon, de morálisan igen, és felszólította Copotoiut és Brinzaniucot, mondjanak le a MOGYE-n betöltött tisztségeikről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS