2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hogyan lesz Arafat-szimpátiából Băsescu-bukta?

Sipos Zoltán 2012. január 16. 17:27, utolsó frissítés: 2012. január 17. 14:21

Kis romániai abszurd: egy visszavont tervezet miatt tüntetnek negyedik napja. Emil Boc új egészségügyi törvényt ígért, és visszafogadná a SMURD-alapítót.


Leginkább a SMURD sürgősségi mentőszolgálat munkatársai érezhették át a fővárosban tegnap éjszaka lezajlott tüntetés tragikomédiáját: ők látták el azokat a tiltakozókat, akik – legalábbis elvileg – a jelenlegi sürgősségi mentőszolgálat megtartásáért verették be a fejüket.

A fenti kép persze túlságosan leegyszerűsíti a múlt héten kirobbant tiltakozó akciókat. Sőt, olyan szándékokat tulajdonít a tüntetőknek, mellyel minden valószínűség szerint nem rendelkeztek. De vegyük sorjában.


Mi is történt?

A közvitára bocsátott egészségügyi kerettörvényt a leghangosabban az egészségügyi minisztérium helyettes államtitkára, Raed Arafat kritizálta. Arafat szerint tönkreteszik a nagyon súlyos balesetek áldozatai ellátásának és a katasztrófák elleni védelemnek a rendszerét azzal, hogy lehetővé teszik magánszereplők belépését erre a területre.A SMURD sürgősségi mentőszolgálat alapítója, a makulátlan hírnévnek örvendő és ismert orvos szerint az új törvénnyel a profit és a piaci részesedés, nem pedig emberi életek megmentése lesz a mentőszolgálatok prioritása.

Arafat további ellenvetése, hogy a sürgősségi ellátás finanszírozása nem növekedik, ugyanúgy, ahogy képzett orvosokból sem lesz több: a magáncégek megjelenésével az eddigi integrált, jól működő rendszer töredezetté válik, csupán részfeladatok ellátására rendezkedik be.

Több szereplővel a katasztrófák elleni védelem rendszerét is nehéz lesz összehangolni és standardizálni – érvelt. Az orvost több ízben is élesen támadta Traian Băsescu, kijelentve, hogy név szerint Raed Arafat a piaci alapokon nyugvó egészségügyi rendszer ellensége.


Arafat vs. Băsescu

Az orvos a közvita során többször is kilátásba helyezte, hogy amennyiben a törvényt jelenlegi formájában elfogadják, lemond.Az Arafat-Băsescu konfliktus egy televíziós vitában csúcsosodott ki: a műsorba betelefonáló elnök csínytevésen kapott diákként oktatta a szakembert, majd a műsorvezető kérdései elől úgy tért ki, hogy egyszerűen letette a telefont. Másnap, január 10-én az orvos bejelentette, lemond az egészségügyi rendszerben betöltött tisztségéről, így a továbbiakben nem tisztségviselőként, hanem egyszerű állampolgárként vesz részt a vitában.A közösségi oldalakon futótűzként terjedtek az Arafatot támogató felhívások: a Realitatea hírtelevízió által indított petíció, miszerint Arafat részt kell vegyen az egészségügyi törvény kidolgozásában, jelenleg több mint 18 ezer aláírást tartalmaz.Az orvos Tedx-es előadásának nézettsége – mely mellesleg kiváló – látványosan megugrott az utóbbi pár napban, és jelenleg 15 ezren áll. A Salvare pentru SMURD Facebook-közösséget a cikk megírásának pillanatáig 267 ezren lájkolták, a Spuneţi NU desfiinţării serviciului public de urgenţă – SMURD oldalnak pedig 233 ezer tagja van.


Országszerte tüntetnek

Arafat lemondásának másnapján Kolozsváron spontán tiltakozó akcióra került sor, csütörtökön pedig több, mint 1500 személy vonult utcára Marosvásárhelyen, szintén tiltakozásképp amiatt, hogy Raed Arafat többé nem vesz részt az egészségügyi törvény kidolgozásában.Péntek este több százan tiltakoztak a Cotroceni paolta előtt, államfő- illetve kormányellenes jelszavakat skandálva. Az akció, bár nem engedélyezték, rendbontás nélkül zajlott le. Temesváron közel kétszázan vettek részt a Raed Arafat melletti szimpátiatüntetésen, a brassói Tanácstéren ötszázan gyűltek össze. Megmozdulások voltak még Târgovişten, Ploieşti-en és Piteşti-en is.


Băsescu visszavonulót fúj

Nyugodtan dőlhettek hátra péntek este a SMURD sürgősségi mentőszolgálat sorsáért aggódók, amikor a közvélemény nyomásának engedve Traian Băsescu az egészségügyi kerettörvény visszavonását kérte a kormányfőtől, azzal indokolva döntését, hogy világossá vált: a törvényt senki nem akarja.A tüntetések gellert kapnak

Kevesen gondolták azonban akkor, hogy az ország több városában szervezett tiltakozó akciók a hétvégén folytatódnak, Arafat visszatérése helyett Băsescu fejét követelik, majd a vasárnap esti bukaresti zavargásokba torkollnak.

A Hotnews.ro helyszíni beszámolója szerint tegnap este mintegy 600 randalírozó több kilométernyi területen forgatta fel az Universităţii és az Unirii tér környékét: törött padok, betört kirakatok, felgyújtott és összetört autók jelezték vonulási útvonalukat.

A tüntetők köveket dobáltak a csendőrség kordonjai fele, azok pedig könnygázzal, majd gumibottal próbálták szétverni a tömeget. Az összecsapás mérlege: 33 sérült, ezek közül négyen csendőrök. 17 személyt jelenleg is kórházban kezelnek. Legkevesebb 25 személyt letartóztattak.


Arafat már senkit nem érdekel

A tegnapi tüntetésen részt vevő újságírók beszámolójából kitűnik, a vasárnap utcára vonuló tüntetők legkevesebb három csoportba sorolhatók, az eredeti, Arafatot támogató és az egészségügyi törvényt kritizáló mag pedig abszolút kisebbségben van, ha egyáltalán még létezik.

A tüntetők egyik nagy csoportját az USL „szervezte”, legalábbis erre utal az, hogy a tüntetőknek ez a része rendkívül szervezett: zászlókkal, bannerekkel, szlogenekkel és szócsövekkel vannak ellátva, és csoportvezetők irányítása alatt tüntetnek.

Sajtóbeszámolók szerint a tüntetésen részt vevő másik nagy csoport a „független” tiltakozóké: diákok, közalkalmazottak, nyugdíjasok. Ők általában a különféle elégedetlenségeiknek adnak hangot, ki-ki a saját stílusában és érdeklődési körének megfelelően. Például rendszeresen felbukkannak a felvételeken Verespatak megmentéséért kampányoló civilek.

A harmadik nagy csoport a forradalmároké: ők az ország több városában is kirobbant tiltakozásokban egy újabb, az 1989-es eseményekhez hasonló változásokat remélnek látni. A YouTube-on több, a tiltakozást forradalomként láttató film is megtekinthető, melyen a tüntetők „Le a diktátorral”-szövegeket skandálnak, és kivágott zászlókat lengetnek. Alább az egyik:A harmadik csoport focidrukkerekből, vandálokból és lakótelepi nagymenőkből állt: róluk látszott, hogy kizárólag a bunyó kedvéért vesznek részt a tüntetésen, és ennek megfelelően rendszeresen támadást intéztek a csendőrök ellen. Minden támadásnak egy-egy kirakat, utcai bútor vagy autó látja kárát.A bukaresti sajtó három elméletet is megfogalmazott a vandálok megjelenésével kapcsolatban. Az egyik verzió szerint a drukkerek „régi”, csendőrséggel szembeni számláikat törlesztik, illetve pusztán a balhé miatt mentek ki a térre, és senki nem irányítja a háttérből őket.

A másik két verzió már inkább összeesküvés-elmélet szagú: az egyik elmélet szerint a csőcselék mögött a nagyobbik kormánypárt áll, így próbálva a tiltakozások hitelét tovább rombolni. A másik verzió szerint az USL áll a rendbontók mögött: ők politikai tőkét remélnek kovácsolni az erőszakos felvételekből.


Negyedik napja folynak a tiltakozások

A tüntetések hétfőn is folytatódnak. 13.30-kor ismét megjelentek az Universităţii téren a tiltakozók, 16 órára a tömeg 600 főre duzzadt. A tüntetők nagy része a forradalmárokat tömörítő szervezetek tagja, és előrehozott választásokat követelnek.

Emil Boc kormányfő hétfőn úgy nyilatkozott, a szólásszabadság garantált, a békés tüntetések létjogosultsgát pedig nem lehet megkérdőjelezni. Azonban az utcai erőszak elfogadhatatlan. A miniszterelnök szerint az egészségügyi tárca új egészségügyi törvénytervezet kidolgozását kezdte el. A csapatban minden érintett részt vesz. Raed Arafat pedig visszatérhet, ha akar.Címlapfotó: Bogdan Dincă

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS