2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Márciustól előkészítő osztályokba kötelesek íratni gyerekeiket a szülők

szerk. 2012. január 25. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

A tanügyminiszter szerint az előkészítő osztályok bevezetése megkönnyíti az óvodából az általános iskolába való drasztikus átmenetet. A cél a korai iskolaelhagyás és a funkcionális analfabetizmus visszaszorítása.


A tavaly februárban életbe lépett új oktatási törvény értelmében 2012. szeptemberétől az elemi oktatás részeként fognak működni a kötelező előkészítő osztályok, amelyek speciálisan berendezett tantermekben kapnak helyet az iskolákban.

Az oktatási minisztérium szerint az iskolai előkészítő osztályban a gyerek játszva tanulhat, tevékenységét pedig nem osztályozzák. Ősztől ezekben az osztályokban azok a diákok tanulnak, akik 2012. augusztus 31-ig betöltik hatodik életévüket. A szaktárca szerint az intézkedésre azért van szükség, mert a kontinensen Romániában él az iskolás korba lépés előtt álló legidősebb populáció. Az a szándékunk, hogy a kötelező iskolai oktatásba hamarabb, hatéves korukban bevonjuk a gyerekeket - jelentette ki Daniel Funeriu.

Az oktatási miniszter szerint az intézkedés által azt a húszezer kisdiákot is bevonják az előkészítő oktatásba, akik a régi szabályozás szerint kimaradtak belőle, ugyanis számos szülő eddig mellőzte gyermekük számára a iskolai előkészítést: annak ellenére, hogy kötelező, de nem minden gyermek járt óvodai előkészítő csoportba.

A beiratkozások az eddigi évekhez hasonlóan idén is márciusban kezdődnek, és a szülők bármelyik iskolába beírathatják a gyereküket, függetlenül attól, hogy lakhely szerint melyik tanintézményhez tartoznak. Így versenyhelyzet alakul ki az iskolák között, ami minőségjavulást eredményez a tárca szerint. Túljelentkezés esetén általános kritériumok - fogyatékkal élők, árvák, egyszülős családból származók, tanügyben dolgozó szülők - alapján döntenek.

Funeriu hozzátette, a kisebbségi oktatásban is érvényesülni fog a gyerekek nyelvi, kulturális érdeke. A miniszter kijelentette, véget ért a kenőpénzek és a lefizetések korszaka, amikor a szülők anyagi juttatások ellenében előnyöket értek el beiratkozáskor. A számítógépes alapú beiratkozási rendszer nem fogad el kenőpénzt - szögezte le a tárcavezető, aki szerint alapvető jelentőségű, hogy iskolaválasztáskor minél több szabadságot adjanak a szülőknek, és biztosítsák beiratkozáskor a transzparenciát.

Az előkészítő osztályoknak szánt tantervek a véglegesítési szakaszban tartanak, a szülőket pedig a beiratkozáskor tájékoztatják annak részleteiről. A nulladik osztály egy éve alatt a pedagógusok a betűkkel és számokkal való ismerkedésre, a gyerekek kommunikációs készségeinek, a környezettel való kapcsolatuk és a társas kapcsolatok fejlesztésére, csoporttevékenységekre és a kiegyensúlyozott testi fejlődést segítő gyakorlatokra fektetik a hangsúlyt.

Az előkészítő évben a gyerekek teljesítményét semmilyen módon nem értékelik, a pedagógusok azonban különböző bátorító és jutalmazó módszereket használhatnak. Kiértékelésre a tanév végén kerül sor, amikor a tanítók egy írásos jelentés formájában elemzik a gyerekek éves tevékenységét. A dokumentumból a szülők számára kiderül gyerekük fizikai fejlettségi szintje, pszichológiai, intellektuális, kommunikációs és tanulási készségeinek fejlettségi foka. A jelentés alapján határozzák meg a gyerekek első osztályos oktatásának prioritásait.

Az osztálytermeket a kisdiákok korának megfelelően rendezik be, lehetővé teszik a játék általi tanulást és az első osztályra való felkészülést a megfelelő oktatási módszerek mellett. Az oktatási miniszter elmondta, a tárca idén jelentős összeget különített el a speciális osztálytermek megfelelő felszerelésére és berendezésére, a szemléltetőeszközök beszerzésére. Ezen feltételek megteremtése egyébként a polgármesteri hivatalok hatáskörébe tartozik.

Az előkészítő osztályokban tanító pedagógusokról májusban döntenek. A törvény szerint tanítók és tanítói végzettséggel rendelkező pedagógusok oktathatnak az előkészítő osztályokban. Iskolák esetében a tanintézmény vezetése dönti el, hogy a pedagógus meddig oktathat: csak az előkészítő évben, vagy az elemi oktatás első ciklusának a végét jelentő második osztályig, vagy öt éven keresztül az adott osztállyal marad, és negyedik befejezéséig, azaz a második ciklus végéig együtt marad a diákokkal. Funeriu elmondta, nem tart attól, hogy káderproblémák merülnének fel ezen a szinten, hisz a tanítók a legjobban képzett pedagógusok Romániában.

A miniszter szerint a következő hetekben a szülők kézhez kapják a tájékoztató kiadványokat, amelyben minden, az előkészítő osztállyal kapcsolatos kérdésükre választ kapnak, a beiratkozás napján pedig egy útmutató alapján tájékozódhatnak az iskoláztatásról.

A szülők soha nem látott tájékoztatási kampány részesei lesznek, az egész minisztériumi apparátust mozgósítják ennek érdekében - magyarázta Funeriu, aki szerint az előkészítő osztály kiküszöböli az óvodából az általános iskolába való drasztikus átmenetet.

Az előkészítő osztály nem rabol el egy évet a gyerekkorból - szögezte le a tárcavezető. Hozzátette: az új rendelkezés az elmúlt húsz év legfontosabb intézkedése a funkcionális analfabetizmus és az iskolai elhagyás visszaszorítása érdekében, ugyanis a régi előírások miatt húszezernél is több olyan hatéves gyerek van, akik már nem óvodás, de még nem iskolás. A gyerekek az előkészítő osztály által sokkal felkészültebben ülnek be az iskolapadba, ősztől zökkenőmentesen át fognak állni az új rendszerre - magyarázata Funeriu.

Az előkészítő éven lévő diákok nagy többsége iskolai tantermekben fog tanulni, míg azokon a településeken, ahol nincs erre lehetőség, az óvoda épületében rendeznek be speciálisan felszerelt tantermet. Ez többnyire vidéken fordulhat elő, ahol az iskola és az óvoda épülete egymás mellett vagy egymáshoz közel található.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS