2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A lemondott MCSMSZ-vezetők többsége együttműködik az RMPSZ-szel

B. D. T. B. D. T. 2012. február 07. 12:03, utolsó frissítés: 2012. február 08. 10:08

A pedagógusszövetség átvette a csángó oktatási program felügyeletét, a pedagógusok a gyerekek érdekében mindannyian folytatják a tanítást. Hegyeli viszont elköszönt.


Február–április időszakban ideiglenesen a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) veszi át a csángó oktatási program felügyeletét és irányítását. Az előzményekhez tartozik, hogy a magyar kormány egy új alapítványt bízna meg az MCSMSZ programjának irányításával, amelynek ötfős kuratóriumában a csángószövetség egyetlen helyet kapna, és amelynek át kellene adnia teljes vagyonát. Az MCSMSZ vezetősége testületileg lemondott. Burus-Siklódi Botondot, a pedagógusszövetség elnökét kérdeztük a fejleményekről.


A csángó oktatási program körül kialakult patthelyzetben hogyan került a képbe a pedagógusszövetség? Ki kérte fel Önöket a program irányítására és felügyeletére? Vagy esetleg Önok ajánlották fel ezt a lehetőséget a magyar kormánynak?

Burus-Siklódi Botond: - Egyáltalán nem mi kértük, eszünkbe sem jutott volna ilyesmi. Minket a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) keresett meg, amikor előállt az a helyzet, hogy az MCSMSZ vezetősége felmondott. Hogy milyen kontextusban és hogy jutottunk mi eszébe a KIM-nek, azt talán nem tőlem kellene kérdezni. Mi pedig már akkor azt nyilatkoztuk, hogy csak abban az esetben tudjuk tovább vinni a programot, vállalni a közreműködést, ha a program mostani vezetése mellénk áll. Ez körvonalazódott a múlt héten, és a tanárokkal való találkozó után, szombaton az az általános kép alakult ki, hogy a tanárok és a lemondott vezetők többsége is hajlandó együttműködni a pedagógusszövetséggel a program irányításában. Itt tartunk most, ezután következhet a Bethlen Gábor Alap kezelőjével kötendő szerződés, és a támogatás folyósítása.


Ön azt nyilatkozta, szerződést kötnének erre az időszakra mindazokkal, akik meghatározó szerepet töltöttek be a program működtetésében, beleértve a tanárokat és az irodai alkalmazottakat. A szombati találkozón körvonalazódott, hogy kik ezek?

A korábbi tizenkét vezetőségi tagból tízen írnak alá szerződést illetve megállapodást az RMPSZ-szel. Azt azonban tudni kell, hogy bizonyos helyzetelemzést követően Hegyeli Attila nem fogja tovább folytatni az együttműködést, és valamilyen más megoldás körvonalazódik, ami az ő további pályafutását illeti.


Ez azt jelenti, ő teljesen kiszáll a csángó oktatási programból?

Igen, jelen pillanatban teljesen kiszáll az oktatási programból. Mi szerettük volna, hogy maradjon, ám ő a helyzetet értékelve úgy látta, inkább használ az oktatási programnak, ha kilép.És a tanárok, akik jelenleg a különböző falvakban tanítanak?

Ahogy az egy egészséges tantestületben lenni szokott, nagyon sokféle vélemény megfogalmazódott, hosszan elemezték a kialakult helyzetet. Végül a program és a gyerekek iránti felelősség győzedelmeskedett, így mindenki kivétel nélkül azt nyilatkozta, hogy hajlandó szerződést kötni a pedagógusszövetséggel, és folytatni a munkát. Mi igyekeztünk megnyugtatni a kollégákat, hogy mindazt, ami rajtunk múlik, meg fogjuk tenni, hogy a program ne sérüljön, és tovább folytatódjon, a gyerekek ne érezzék meg a kialakult helyzet esetleges hátrányait. Ez a helyzet egyébként csak a közvélemény szemében alakult ki ilyen hirtelen, nyilván voltak előzményei, és lehet, korábban kellett volna bizonyos lépéseket megtenni.


A szóban forgó 3 hónapos időszakra a magyar kormány nyújtja az anyagi fedezetet a Bethlen Gábor Alapból. Mekkora összegről van szó, amit az RMPSZ erre a célra kap?

Összegszerű példákat most nem tudok mondani, hiszen az is világos, az éves költségvetésnek erre a három hónapra eső részét nem úgy kell kiszámolni, hogy egyszerű átlagot kalkulálunk, hiszen nagy valószínűséggel a téli hónapokban nagyobb költségek vannak. Ez körültekintőbb költségvetési elemzést igényel, amelyet most a napokban végzünk el, és ennek megfelelően fogjuk igényelni a támogatást is. Nemcsak működést biztosító ellátmányról van szó egyébként, hanem például az MCSMSZ által szervezett tantárgyversenyekről, amelyeket szintén ebben az időszakban szoktak tartani a kollégák.


Mi történik az MCSMSZ-nek ebben az időszakban folyósított esetleges magánadományokkal?

Nekünk az AMMOA-n keresztül érkező, a magyarországi keresztszülőktől származó adományokhoz nincs közünk, mi csupán a KIM-től kaptunk megbízást a pénzügyi ellenőrzésre a magyar állami támogatások esetében. Az MCSMSZ pedig egy civil szervezet, amelyet sokan teljesen azonosítottak az oktatási programmal, pedig emellett még sok más tevékenységet is végez. Nyilván ha valaki, legyen az romániai vagy anyaországi cég vagy magánszemély az oktatásra vagy más tevékenységre szán céltámogatást, annak is megvan a helye – ám az nem a mi hatáskörünkbe tartozik már.


Az RMPSZ konkrétan hogyan venné át a moldvai magyar oktatási program irányítását? Küldenek egy képviselőt Bákóba?

Nem, hiszen mint már mondtam, az oktatási programban jelenleg dolgozókkal való együttműködéstől tettük függővé, hogy egyáltalán elvállaltuk ezt a felkérést. Megbízunk azokban, akik vállalták az együttműködést, hogy felelősen viszonyulnak a kérdéshez. Emellett létrehozunk egy felügyelő bizottságot, amelybe egyébként a moldvai magyar civil szervezeteket tömörítő Csángó Tanács is bekapcsolódik, és közösen felügyeljük a programot.Mennyiben változik a helyzet az MCSMSZ-en belüli, egy hónapon belül sorra kerülő tisztújítás után?

Mi a leköszönő vezetőségből olyan, az oktatási program szempontjából fontos személyekkel kötöttünk szerződést, mint Ferencz Éva, az oktatási program koordinátora, Csillag Levente gazdasági felelős, Solomon Adrián leköszönő elnök, vagy a csíkszeredai bentlakást vezető Ferencz Gabriella. Velük együtt mi azért dolgozunk, hogy biztosítsuk a csángó oktatási program folytonosságát.

Bízunk az MCSMSZ mielőbbi megújulásában és további szerepvállalásában. Remélhetőleg a tisztújítás után egy megújult szövetségi vezetéssel is zökkenőmentesen együtt tudunk működni, és lesznek olyan csángó értelmiségiek, akik bekapcsolódnak az MCSMSZ munkájába és az oktatási programba.


Az RMPSZ ideiglenes „mandátuma” április végéig szól – mi történik május-júniusban, a tanév befejezéséig? Mik a lehetséges forgatókönyvek?

A forgatókönyveket nem mi írjuk, ám reméljük, hogy tárgyalások útján olyan megoldás születik, amely garantálja az oktatás folyamatosságát, és azt, hogy a gyerekek ne érezzék meg ennek a kialakult helyzetnek a hátrányait. Mindenképpen jó lenne, ha legalább a tanév végéig zökkenőmentesen folytatódhatna a csángó oktatási program, mi ebben készek vagyunk minden segítséget megadni.


Elképzelhető Ön szerint, hogy az RMPSZ az ideiglenes megbízatás lejárta után felkérést kap a moldvai magyar oktatási program további irányítására?

Nem tudom, hogy ez felmerül-e majd opcióként a KIM-ben, ám ha igen, akkor természetesen nem zárkózhatunk el, hiszen érezzük azt a bizalmat és bizakodást, amely például a Moldvai Csángó Tanácson belül irányunkban megnyilvánult, és a program folytatása érdekében állunk elébe a feladatnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS