2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tovább gyűrűzik a plágiumbotrány a MOGYE-n

S.I. 2012. február 13. 16:10, utolsó frissítés: 2012. február 14. 14:50

Hantz Péter ezúttal az Általános Orvostudományi Kar dékánját vádolja plagizálással, aki a február 22-i rektorválasztáson száll versenybe a rektori tisztségért.


Újabb fejlemény van a MOGYE-plágiumbotrány ügyében. Kiderült, hogy a felsőoktatási intézmény Általános Orvostudományi Karának dékánja, Leonard Azamfirei is egy plagizáló csapat vezetője volt - jelentette ki a Transindexnek Hantz Péter. Állítását az eredeti szerző Dr. Axel Stachon, németországi orvosprofesszor nyilatkozatával támasztja alá. E szerint az Acta Medica Marisiensis szaklapban megjelent, The Presence of Nucleated Red Cells in the Blood of Critical Care Patients is Associated with an Increased Mortality Risk című szakdolgozat kutatási adatokat és részleteket vett át, forrásmegjelölés nélkül az ő 2007-ben megjelent, Nucleated red blood cells in the blood of medical intensive care patients indicate increased mortality risk: a prospective cohort study című munkájából.

A bázeli Friedrich Miescher Orvosbiológiai Kutatóintézet munkatársa, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke hozzátette, a MOGYE-en a héten folytatódik a rektorválasztási folyamat. Az intézményvezetői tisztségre a szintén plagizálással vádolt Brînzaniuc Klara mellett Leonard Azamfirei is pályázik, Constantin Copotoiu jelenlegi rektor pedig az egyetemi szenátus elnöke szeretne lenni.

Hantz Péter felidézte, tavaly decemberben a BKB tudomására jutott, hogy a MOGYE egyes vezetői plágium révén próbálják növelni tudományos közleményeik listáját. Az egyetem rektora, Constantin Copotoiu, és tudományos rektorhelyettese, Brînzaniuc Klara vezetésével olyan orvosi szakcikkeket írtak és jelentettek meg, amelyek döntő része külföldi folyóiratokban megjelent munkák másolatából áll. A BKB alelnöke megkereste az eredeti cikkek szerzőit, akik írásban megerősítették a plágium tényét.

Az ügy folyományaként a rektor kijelentette, egy orvosi problémáról csak egyféleképpen lehet beszélni, utána meg azzal védekezett, hogy tudta és akarata ellenére tüntették fel a közlemény utolsó szerzőjeként, vagyis a publikáló csapat vezetőjeként. A rektor állítása szerint csak tavaly augusztusban szerzett tudomást a cikkről, és azonnal értesítette az egyetem etikai bizottságát.


A román oktatási miniszternek írt levelében Hantz rámutat: a cikket, amelyet egy holland doktori dolgozatból ollóztak össze, a rektor egyik doktorandusza mutatta be egy tavalyelőtti konferencián, amelynek maga a rektor volt a tiszteletbeli elnöke. A cikk még tavaly májusban nyomtatásban megjelent az egyetem angol nyelvű lapjában, amelynek a főszerkesztője a rektor felesége. Az egyetem etikai bizottságának - amelynek elnöke a jelenlegi rektor felesége, Dr. Sanda Copotoiu - tagjai csak a botrány kirobbanása után, decemberben szereztek tudomást az ügyről. Constantin Copotoiu szerint a dolgozat szerzője az ő egyik doktorandusza, aki úgy tüntette fel az ő és a rektorhelyettes nevét a dolgozaton, hogy előzetesen nem egyeztetett velük. A MOGYE rektora szerint csak a folyóirat közlése nyomán szereztek tudomást a dolgozatról.

A BKB alelnöke szerint ennek ellentmond, hogy a rektor neve már az orvosi és gyógyszerész hallgatók 3. konferenciáján bemutatott dolgozat szakmai irányítójaként szerepel.

Hantz Péter cinikusnak tartja, hogy Dr. Sanda Copotoiu a MOGYE angol nyelvű szaklapjában, a másolt cikkekkel egy időben a plágium felettébb káros voltáról publikált. Ezen oktatóknak havi 4-5 ezer eurós fizetést adnak, megengedhetetlen, hogy ezek után is tisztségükben maradjanak - tette hozzá.Hantz Péter elmondta, a rektorhelyettes a botrányért a magyar kollégákat hibáztatta, akiktől az intézményvezető szerint “minden gonoszság kitelik”. Hozzátette, a plágiumvád kapcsán Brînzaniuc azt nyilatkozta, csupán egy sebészeti eljárás leírását másolták ki külföldi közleményekből.

Hantz cáfolata szerint a cikket, amelynek a rektorhelyettes az utolsó szerzője, szinte teljes egészében két külföldi publikációból állították össze. Állítása alátámasztásaként mindkét eredeti cikk szerzőinek plágiumnyilatkozatát is megszerezte. A szerzők nyilatkozata itt és itt olvasható.

Hantz a Transindexnek kijelentette, a plagizáló oktatók félreállítását és megbüntetését követeli. “ Dr. Brînzaniuc is hazudott, amikor azt állította, hogy ők nem plagizáltak, és csak egy orvosi eljárást vettek át. Mindent átvettek, ezt bizonyítja Learmonth doktor nyilatkozata is” - mondta.

A Bolyai Egyetem Barátainak Egyesülete (BEBE) plágium miatt bepereli a MOGYE-t, továbbá a Marosvásárhelyi Orvosképzésért Alapítvány által indított, és szerinte a marosvásárhelyi bíróság által elszabotált pert Kolozsváron indítják újra - jelentette be Hantz.

A BKB alelnöke elmondta, a már említett jogi lépéseken kívül az EP petíciós Bizottságához is fordulnak, hisz az oktatási miniszter egy hónapja nem válaszol a plagizálás kapcsán írt levélre. Hantz szerint három esetben lehet pozitív végkifejlete az ügynek: egyfelől, ha az RMDSZ az oktatási miniszteren vagy a rendőrségen keresztül nyomást gyakorol az érintettekre, másrészt, ha a perek eredményre vezetnek, harmadrészt pedig egy terebélyes nemzetközi botrány a helyzet újragondolására késztetheti a MOGYE vezetőit - fogalmazott Hantz.

A plágiumvádakra egyelőre sem a tanügyminiszter, sem az Egyetemi Címek, Oklevelek és Okmányok Jóváhagyásának Országos Tanácsa nem reagált.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS