2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csángóügy: az ellentétek feloldását és párbeszédet szorgalmaz Böjte Csaba

B. D. T. B. D. T. 2012. február 14. 16:51, utolsó frissítés: 16:56

"Szívem minden melegével imádkozom, hogy minden érintett fél nyugodtan, békésen akarjon s tudjon leülni, és megoldást keresni. Mert van megoldás."


A moldvai csángó magyar oktatás ügye mellett elkötelezett szervezetek, személyek közötti ellentétek feloldása, megbeszélése mellett foglalt állást Böjte Csaba ferences szerzetes, aki Románia-szerte 45 gyermekvédelmi központot, bentlakó és napközi otthont, iskolát alapított a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésére. Mindenki Csaba testvére és az általa alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány is támogatta a moldvai magyar oktatási programot, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségét (MCSMSZ), és mint mondta, örvend, hogy segíthetett.

„Én nem foglalnék egyik fél mellett sem állást, mert mindkét felet szeretem és tisztelem, és bármelyikük félreállna, azzal a moldvai csángó gyerekek lennének szegényebbek. Nem jó, ha bárkit elüldözünk erről a pályáról, és ez a sárdobálás odavezet, hogy felállnak az emberek, és azt mondják, van más dolgom is” – fogalmazott a Transindex megkeresésére a ferences szerzetes.

Csaba testvér a médiának is azt üzeni, ne öntsenek olajat a tűzre, hiszen minden egyes negatív hangvételű cikk elbizonytalanítja az ügy támogatóit. „Ha az emberek jó és szép hírt hallanak, akkor szeretettel támogatnak, ha rossz hírt hallanak, mint a csigabiga, bebújnak a házukba” – példálózott. Szerinte hatalmas a feladat Moldvában, és a segítséget el kell fogadni, nagyobb bizalommal lenni egymás iránt.“Azt minden pedagógusnak tudnia kell, hogy a gyerek a legfontosabb, a gyerek a cél. Moldvában is. Függetlenül attól, hogy magyar, román, vagy bármilyen identitású felnőtt lesz, az a fontos, hogy szeretetet, figyelmet, törődést kapjon tőlünk. És azt gondolom, hogy mindaz, ami ezen felül van, kerülendő lenne. Nagyon sajnálom, hogy ez a nézeteltérés a médiában nyilvánosságot kapott, ezt kiteregetni: pankráció. A politikusoktól megszoktuk már, hogy így vívják a harcaikat, de én nagyon furcsállom, hogy egy gyerekekkel foglalkozó intézmény ezt így csinálja. Én azt hiszem,


nem volt kimerítve az összes párbeszédlehetőség

a lemondás előtt se, és most sincs kimerítve. Gyerekeket nevelek, családokkal foglalkozom, és azt látom, ha egy hőmérőt raknánk a társadalom hóna alá, a nyugtalanság, idegesség, feszültség mutatója folyamatosan kúszik felfele. Ez engem aggodalommal tölt el, hogy ilyen szép és nemes ügyet miért kell egyáltalán ilyen hangnemben a média elé tárni. Szívem minden melegével imádkozom, hogy minden érintett fél nyugodtan, békésen akarjon s tudjon leülni, és megoldást keresni. Mert van megoldás” – üzente a feleknek.

Az MCSMSZ vezetősége azután mondott fel, hogy nem kapták meg az évi támogatást a magyar kormány részéről a Bethlen Gábor Alapon keresztül, illetve így tiltakoztak a magyarországi támogatók – a magyar kormány és A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) – azon kezdeményezése ellen, miszerint egy új alapítványt hoznának létre, amely átvenné a magyar oktatási programot. Ebben az új alapítványban a Teleki László Alapítvány, az AMMOA és az MCSMSZ is képviseltette volna magát, a csángószövetségnek egy hely jutott volna az ötfős kuratóriumban, „oktatást szolgáló” vagyona pedig átkerült volna az új alapítványhoz. Mivel ezt nem tudták elfogadni, a vezetők lemondtak.

Ezt követően Répás Zsuzsanna magyarországi nemzetpolitikai helyettes államtitkár arról biztosította a közvéleményt, nagyon fontos számukra az oktatási program folytatása, ám pénzügyileg sokkal jobban ellenőrizhető támogatási formát akartak találni, mivel súlyos hiányosságok merültek fel az MCSMSZ gazdálkodása kapcsán.

A magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közben felkérte a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét (RMPSZ), felügyeljék és irányítsák február-áprilisban a program működését. Az MCSMSZ az AMMOA-t is a támogatások visszatartásával vádolta meg, az alapítvány ezt cáfolta, ugyanakkor korrekt elszámolás hiányát rótta fel az MCSMSZ-nek, amit a csángószövetség lemondott elnöksége a maga során szintén cáfolt, majd a KIM újabb vádjait is tételesen cáfolták.


Hétfőn ismét újabb vádak merültek fel,

amit az MCSMSZ volt vezetősége ismét visszautasított. „Felháborító és elkeserítő, hogy a közpénzekkel tisztességesen elszámolni nem tudó személyek a saját felelősségüket nem vállalva, az AMMOA kuratóriumát kiáltják ki bűnbaknak” – áll Petrás Mária és Petrás Róbert alapítók február 12-i nyilatkozatában.

Ismét cáfolják, hogy az MCSMSZ oktatási programja támogatására magyarországi magántámogatásokból összegyűjtött összegeket visszatartották volna, és azt írják: „valójában a kuratórium – a magyar oktatás érdekeit szem előtt tartva – csak 2011-ben több alkalommal utalt az MCSMSZ részére soron kívül, az MCSMSZ vezetői pedig nem tudták visszaigazolni, hogy a tanári bérekre kért összegeket valóban a bérek kifizetésére fordították-e”.

Csillag Levente, az MCSMSZ lemondott pénzügyi felelőse megkeresésünkre elismételte a Solomon Adrián volt elnök által korábban elmondottakat: a január végéig szóló időszakra mindenki megkapta a fizetését. Megkerestünk egy Moldvában oktató tanárt is, aki megerősítette: eddig mindig megkapták a fizetéseiket, ha néha késéssel is.

Az MCSMSZ-hez közeli források szerint egyébként a gyakorlat a csángószövetségnél az volt, hogy mivel a magyar kormánytól érkezett támogatások folyamatosan csúsztak, az AMMOA-tól kapott összegek voltak a „vésztartalék”: ezek a pénzek voltak (lettek volna) arra hivatva, hogy rugalmasan, igény függvényében költsék el az oktatási programra. Vagyis ha a bérekkel voltak elmaradva, akkor az AMMOA-tól a bérekre kértek pénzt, és azt ki is fizették a tanároknak. Ám mivel elvileg a magyar kormány biztosította a fizetésekre a támogatást, ezért ha tőlük végül az ígért összeget megkapták, akkor feléjük számoltak el a fizetési igazolásokkal, és nem az AMMOA felé. Az MCSMSZ kvázi


az AMMOA-val előlegeztette meg a béreket,

mivel a fizetések kiadása prioritás volt; amikor a tényleges támogatást megkapta a magyar államtól, azt „visszatette” az AMMOA-tól kapott pénz „helyére”, és az AMMOA felé a magyar állam által támogatásra nem jelölt tételeket számolt el: házbéreket, útiköltséget, telefonköltséget, némelykor tűzifát stb.

A nyilatkozatban továbbá az áll: az AMMOA-nál nemrég lezárult adóhatósági ellenőrzésnél kiderült, az MCSMSZ elszámolásaiban szerepeltetett bizonylatok között szerepeltek olyan cégek által kibocsátott számlák is, melyek adószámát a román adóhatóság később felfüggesztette.

Kérdésünkre Csillag elmondta, egyetlen vállalkozó volt, akivel kapcsolatban az AMMOA jelezte, hogy a magyar adóhatóság nem tudta ellenőrizni az adószámát; a külsőrekecsini Magyar Ház kivitelezőjéről van szó. A magyarországi jelzésre a cégnek azonnal utánanéztek,


és semmiféle rendellenességre nem derült fény,

a cég továbbra is létezik, működik. A FeerBrad Pim Srl. nevű, a Bákó megyei Külsőrekecsinbe (Fundu Răcăciuni) bejegyzett cégről van szó, adószáma 16726094, 2004 óta működik, elsődleges tevékenységi területe a faalapú építkezési elemek gyártása, és az utolsó adatok szerint öt alkalmazottat foglalkoztat – ezeket az információkat többek között a pénzügyminisztérium honlapján lehet ellenőrizni.

A romániai cégek, amelyek vámköteles, import-export, szállítási, raktározási vagy képviseleti tevékenységet folytatnak, 2009 júliusától kellene kérjenek a vám- és pénzügyőrségtől egy EORI számot. Ez voltaképpen egy európai adószám, ami alapján külföldön tudják ellenőrizni a cég adatait. Ez ennek a vállalkozónak nem volt meg, mivel ő csak Románia területén folytatta tevékenységét.

Önmagában egyébként az sem utalhatna illegalitásra, ha egy cég kiszámláz egy terméket vagy szolgáltatást, majd később valamilyen ok miatt beszünteti tevékenységét (az adószám felfüggesztése ezt jelentheti) – magyarázták kérdésünkre pénzügyi szakemberek.

Az AMMOA alapítói utalnak arra is, hogy több moldvai csángó szervezet február 6-án nyilatkozatokat adott ki. „Ezekben közös elemként megfogalmazott elvárás” szerintük, hogy „a moldvai magyar oktatás minősége javuljon, hogy a moldvai iskolai oktatás elérje a romániai magyar iskolák színvonalát, hogy a moldvai magyar tanulók egyenlő esélyt és kellő felkészítést kapjanak a közép- és felsőoktatási tanulmányok folytatásához” – idéznek az egyik nyilatkozatból.

„A cél, amit az ügyben legilletékesebbek – maguk a moldvai emberek, szervezeteik – fogalmaztak meg, adott. Feladatunk olyan szervezeti keretet biztosítani, amely alkalmas


az oktatási program fejlődésének biztos hátteret teremteni”

– zárul Petrás Mária és Petrás Róbert nyilatkozata. Ám az oktatási programban dolgozók és a korábbi támogatók információink szerint nagyfokú bizonytalanságban vannak, nem tudják, mit várjanak. Nem tudni, honnan lesz pénz a programra addig, amíg a Bethlen Gábor Alap szerződést köt a program felügyeletével megbízott Romániai Magyar Pedagógusszövetséggel (RMPSZ), ráadásul a botrány kirobbanása óta rengeteg magántámogató esett ki a rendszerből.

A moldvai magyar tanárok egy csoportja személyes megbeszélésen vett részt Budapesten a KIM, a TLA és az AMMOA képviselőivel, amelyen hangsúlyozták, a helyzet megoldásához és az oktatási program áttekinthető pénzügyi működéséhez nem egy új alapítvány a számukra biztonságosabb megoldás, hanem a meglévő szervezet fejlesztése. Répás Zsuzsanna azonban továbbra is egy új struktúra létrehozásának szükségességéről beszélt.

Az AMMOA alapítói emellett azzal vádolták az MCSMSZ lemondott vezetőségét, hogy „elhallgatja” Böjte Csaba ferences szerzetes érdemeit a „Legyen Ön is keresztapa, keresztanya” program kapcsán,


„kisajátította a nemes cél támogatására irányuló programot,

és egyben a ’keresztszülők’ befizetéseinek ellenőrzött és átlátható felhasználására életre hívott AMMOA létrejöttét is”.

„Tény ezekkel szemben az, hogy Csaba testvér a dévai gyermekek megsegítésére jelentkező civil támogatók figyelmébe ajánlotta a moldvai magyar oktatásban részesülő gyermekeket is: így vette kezdetét a moldvai magyar oktatás támogatására létrehozott ’Legyen Ön is keresztapa, keresztanya’ program, amelynek kezelésére Csaba testvér egy új alapítvány létrehozását szorgalmazta, és erre bennünket kért fel” – írják a nyilatkozatban.

„Nagyon jó kapcsolatban voltunk mindig a Szent Ferenc Alapítvánnyal és vezetőjével, Csaba testvérrel. Nagyon sokat köszönhetünk neki, és ezt soha nem is tagadtuk” – mondta Solomon Adrián lemondott MCSMSZ-elnök, aki egy 2007-es interjúban is mesélte korábban, Böjte atya biztatására költözött haza annak idején Moldvába, olaszországi és magyarországi kitérők után. A volt elnök azt mondta, éppen ezért nem is akarja minősíteni az MCSMSZ-t kisajátítással vádoló nyilatkozatot.

Böjte Csaba a Transindex megkeresésére elmondta: „Az egyik oktatási központ maga is a Szent Ferenc Alapítvány tulajdona, én suttyomban mindig is segítettem ezt az ügyet. De az a dolgunk, hogy tegyük a jót. Én nagyon tisztelem Petrás Máriát is, ő énekesnő, mesemondó, keramikus, édesanya, egyik legnagyobb ma élő művészként tartom én őt számon, valóban én biztattam őt, hogy vállalja a keresztszülői programnak a továbbvitelét, amit először a Szent Ferenc Alapítvány kezdett el. Nagyon örülök, hogy ezt vállalta, mert egy vitán felüli személyiség,


aki csak jó tud tenni a csángó ügynek,

és nagyon fájna nekem, ha az ő személyét sár érné. Nem érdemli meg, jó szándékkal húzta a szekeret. Gondolom, a Moldvában élő testvérek tudják, az ő nevével fémjelzett intézmény mennyi pénzt hozott nekik, hát akkor azt hálával kell megköszönni” – vélte a ferences szerzetes.

Csaba testvér a maga részéről azért drukkol, ahogy fogalmazott, hogy „menjen a dolog száz százalékkal előre”. Számára az az ajándék, hogy jót tehetett, és nem tartja lényegesnek számon tartani, ki mit tett.

„Nagyra értékelem a csángószövetség munkáját, én megtettem mindent Solomon Adriánért és a többiekért is, és nem is várok el semmi egyebet, csak azt, hogy szeretettel szolgálják a gyerekeket, akiket vállaltak” – mondta, a jézusi alázattal példálózva: a Megváltót is „volt, aki szerette, volt, aki sárral dobálta, de az élet megy tovább, nem azért születtünk erre a világra, hogy egymással birkózzunk”.

LEMONDOTT AZ MCSMSZ VEZETŐSÉGE

» Látogatás csángóföldi magyar oktatási helyszíneken 1.

» Látogatás csángóföldi magyar oktatási helyszíneken 2.

» 43 ezren beszélnek még magyarul a moldvai csángó falvakban

» Egy 20. századi csángó oktatási program megelőzhette volna az asszimilációt

» „A gyökerek elvesztése nem tesz jót senkinek”

» Testületileg lemondott a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetősége

» Veszélyben lehet a csángómagyar oktatási program

» A magyar kormányt megdöbbentette az MCSMSZ vezetőségének lemondása

» SIPOS ZOLTÁN: MCSMSZ vs. magyar kormány: eredménytől függetlenül a csángók vesztenek

» Csángóföldön tanító tanárok állnak ki az MCSMSZ vezetése mellett

» Az RMDSZ kiáll a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége mellett

» Répás Zsuzsanna: folytatódik a moldvai magyar oktatási program

» Április végéig az RMPSZ veszi át a csángó oktatási program irányítását

» ALÁÍRÁSGYŰJTÉS: NE LEGYEN JÁTSZMA TÁRGYA A CSÁNGÓÜGY!

» "A Teleki László Alapítvány a csángó program pénzügyi átláthatóságát biztosítaná"

» Magyari szerint a csángók oktatása a magyarországi politikai játszmák áldozatává vált

» LMP: az Orbán-kormány most a csángókat osztotta meg

» A lemondott MCSMSZ-vezetők többsége együttműködik az RMPSZ-szel

» Március 10-én tart tisztújító küldöttgyűlést az MCSMSZ

» Répás: a kormány és az AMMOA felé is elszámolt egy számlát az MCSMSZ

» Az AMMOA vádol: az oktatást veszélyeztették az MCSMSZ hiányosságai?

» „Egy új szervezet létrehozásával nem oldódnak meg a moldvai problémák”

» "Súlyos anomáliákról" beszél Répás Zsuzsanna a csángószövetség kapcsán

» Tételesen cáfolta a magyar kormány vádjait a csángószövetség vezetése

» Személyes egyeztetésen volt Budapesten a moldvai magyar tanárok egy csoportja

» Csángóügy: az ellentétek feloldását és párbeszédet szorgalmaz Böjte Csaba

» Részletezte az MCSMSZ elleni vádjait az AMMOA

» BALÁZSI-PÁL ELŐD: Ne legyen játszma tárgya a csángóügy: kiértékelő

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS