2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Márton Attila lett a csángó oktatási program új válságmenedzsere

B. D. T. B. D. T. 2012. március 08. 12:33, utolsó frissítés: 12:46

Figula Olimpiu kedden elbocsátotta Ferencz Gabriella csíkszeredai kollégiumvezetőt, szerdán délután már ezzel kapcsolatban félreértésről beszélt, este pedig lemondott.


„A személyemet ért méltatlan és egyre durvább támadások miatt, az RMPSZ-szel egyeztetve, a válság menedzselésével kapcsolatos feladatok ellátását Márton Attila oktatási felelősnek adom át” – tudatta egy szűkszavú sms-ben szerda este a sajtóval Figula Olimpiu, a csángó oktatási program múlt héten kinevezett válságmenedzsere.

Figula kedden elbocsátotta Ferencz Gabriella kollégiumvezetőt – értesült a Transindex több forrásból. Figula Olimpiu még múlt héten bejelentette a bentlakásvezetőnek, hogy érkezik, és megbeszélik a bentlakás további sorsát, az új szerződéskötésekről, a kilencedikesek érkezéséről tárgyalnak. Ehelyett a bentlakásvezető elmondása szerint azzal szembesült, hogy rövid úton elbocsátják, és készüljön, hogy a napokban már adja át a munkáját az új bentlakásvezetőnek, aki korábban már dolgozott a csíkszeredai bentlakásban mint korrepetítor.

„Azt mondta, maradhatok, ha akarok, április végéig, a fizetésemet megkapom. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) ugyanis nem bocsát el, velük megkötöttem a szerződésem még február elején. De a vezetést át kell adnom,


és akár holnaptól elmehetek.Úgy fogalmazott, ez a végkielégítésem, amit kapok áprilisig, de a munkámra már nincsen szükség” – mondta el Ferencz szerdán a Transindex megkeresésére.

Ferencz érdeklődésére a válságmenedzser azzal indokolta elbocsátását, hogy még januárban a bentlakásvezető is aláírta azt a lemondó nyilatkozatot, amelyet a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vezetése adott ki. Az akkori nyilatkozat szerint a magyarországi támogatások hiányában ellehetetlenült a csángó oktatási program működtetése, az aláírók döntéséhez az is hozzájárult, hogy két magyarországi alapítvány – a budapesti Teleki László Alapítvány, illetve a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) – Romániában egy újabb alapítványt szeretne létrehozni, a moldvai magyar oktatás ügyére szánt támogatást pedig az MCSMSZ helyett a továbbiakban ez az új szervezet kapja.

A magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) ideiglenesen az RMPSZ-t bízta meg április végéig az oktatási program irányításával. Az RMPSZ a lemondott vezetőség egy részével szerződést kötött erre az időszakra, hogy zökkenőmentesen folytatódhasson a program. A magyarországi támogatók és az RMPSZ múlt héten külsős válságmenedzsert nevezett ki Figula személyében, mert az indoklás szerint elakadt az ügyintézés, pl. a tanárok nem kapták meg a tűzifát. Emiatt az MCSMSZ lemondott, ám az RMPSZ-szel szerződésben álló tíz tagja közül hatan felmondtak, és felbontották a szerződést. Ferencz Gabriella nem volt köztük.

„A válságmenedzser azt mondta, mivel még január végén aláírtam azt a nyilatkozatot, automatikusan mennem kell” – mesélte Ferencz.


„Én semmiképpen nem szerettem volna elmenni,

főleg nem tanév közben, amikor a gyermekek érettségi előtt állnak. Szeretek itt lenni, szeretem a munkám. De az MCSMSZ közös döntése volt annak a nyilatkozatnak a kiadása; mivel egy csapat voltunk, úgy gondoltam, az én nevemnek is ott a helye, de reméltem, hogy a munkát később is folytathatom, vagy ha nem, átadhatom valakinek, aki jobban csinálja. Júniusig, tanév végéig mindenképp maradtam volna, és ha kérik, utána átadom a munkát, mert azt azért sejtettem, hogy ezekkel a változásokkal nekem is távoznom kell” – magyarázta.A csángó diákok ritkán járnak haza a csíkszeredai kollégiumból, ahol a bentlakásvezetőn kívül még három nevelő foglalkozik velük. „Mi vagyunk a szüleik, mi vagyunk az otthonuk” – fogalmazott Ferencz.

Burus Siklódi Botond RMPSZ-elnök szerdai megkeresésünkre azt mondta, Figula Olimpiunak nincs döntési jogköre elbocsátások tekintetében, és cáfolta, hogy az RMPSZ bárkit is menesztett volna. Mint mondta, akik eddig elmentek, maguktól mentek el, senki nem kényszerítette őket távozásra. „Számunkra fontosabb az a pedagógiai elv, hogy a gyerekek biztonságban és jól érezzék magukat” – szögezte le.

Kérdésünkre megerősítette, Ferencz Gabriella április végéig, ameddig a szerződése le nem jár,


alkalmazásban marad és végezheti munkáját.

Azt a személyt, aki állítólag a bentlakás vezetését átvenné, nem ismeri. Holnap (azaz ma - szerk.megj.) reggel összeül a csángó oktatási program felügyelőbizottsága, és megtárgyalja a kialakult helyzetet – mondta.

Figula Olimpiu szerda délutáni megkeresésünkre közölte, félreértésről lehet szó, ő megkérdezte Ferencz Gabriellát, felmondott-e az MCSMSZ volt vezetőivel együtt. Miután igen választ kapott, annak érdekében, hogy a csíkszeredai bentlakásban se legyen fennakadás, megkért valakit, vegye át a folyó ügyeket, tiszteletdíj nélkül, ideiglenesen, április végéig.

Felvetésünkre, miszerint az eredeti lemondó nyilatkozatot ugyan többen aláírták, de később szerződést kötöttek az RMPSZ-szel, miszerint április végéig folytatják a munkát, azt mondta: azt a helyzetet akarta megelőzni, ami a bákói irodában dolgozók távozásával előállt. Ahogy Solomon Adriánék értesítés nélkül távoztak, és felbontották ezt a szerződést, más is megteheti – érvelt. Ám amennyiben Ferencz Gabriella valóban nem akar felmondani, akkor természetesen maradhat április végéig; válságmenedzserként Figula csupán annyit szeretett volna, hogy biztosítsa minden helyszínen az oktatási program működésének folytonosságát mandátuma lejártáig, azaz amíg az új alapítvány át nem veszi a feladatot.

Figula egy emailben arról tájékoztatta egy belső levelezőlista tagjait, hogy „amennyiben Ferencz Gabriella úgy érzi, hogy a január végi felmondását pozíciójából fakadóan írta alá, és ennek érvényességét semmisnek tekinti, akkor az RMPSZ elnökével, Burus Siklódi Botonddal és Márton Attila oktatási programfelelőssel egyeztetve, a tegnapi szóbeli (gyakorlatba nem ültetett) beszélgetésünket én is érvénytelennek tekintem”.

Pár órával később bejelentette lemondását.


Figula döntése egy hatáskör-túllépés volt,

minden marad a régiben, Ferencz Gabriella megtarthatja bentlakásvezetői pozícióját az RMPSZ illetékeseinek döntése értelmében – tudta meg a Transindex a történet legújabb fejleményét. Ferencz Gabriella megkeresésünkre közölte, nem tudja konkrétan, Figula lemondásának mennyire volt konkrétan köze az ő menesztéséhez, de annyi bizonyos, „a veszély elmúlt”, ő pedig április végéig dolgozhat a gyerekekkel.

Figula cáfolta, hogy lemondásának köze lenne Ferencz Gabriella elbocsátásának ügyéhez. „Úgy tűnik, jobb lenne, ha Márton Attila lenne a vezető, mert sokkal elfogadottabb a személye. Szeretnénk egy olyan megoldást hétvégéig, a tisztújításig, ami megfelelő lenne mindenki számára. Úgy érzem, jobb, ha Attila végzi a koordinációs feladatokat. Jeleztem az elején a pedagógusszövetségnek, hogy én ezt érzelemmentesen tudom csak végezni, de úgy látszik, ez nem hatékony” – mondta.

Figula további szerepvállalását a csángó oktatási programmal kapcsolatos teendőkben a hétvégi tisztújítástól teszi függővé. Fontosnak tartja, hogy legyen egy jó megoldás a csángó oktatási program további működéséről, és az MCSMSZ tisztújításán is olyan döntés szülessen, amely miatt nem fog sérülni a program.

„Minket mindig is a stabilitás vezérelt. Leültünk, megbeszéltük, és úgy látjuk, jelen pillanatban az a legjobb, ha Figula átadja a teljes oktatási program vezetését Márton Attilának” – mondta a Transindexnek Burus Siklódi Botond.

„A pedagógusszövetségen belül működő, a csángó oktatási programot felügyelő bizottság tagjaival konzultálva, Figula Olimpiuval és Márton Attilával is egyeztetve jutottunk erre a következtetésre. Maximálisan támogatjuk Márton Attilát, hogy a program ugyanígy működhessen tovább, és minden külső ellendrukkert vagy éppen az oktatási program mellett kiálló kollégát meg tudjunk nyugtatni arról, hogy


a program továbbra is működik.”

Ebben a törékeny helyzetben úgy gondoltuk, valaki olyannak kell ellátni a válságmenedzseri feladatot, aki a tanárok közötti nyugodt légkört fenn tudja tartani, anélkül, hogy frusztrációt teremtenénk – kommentálta a legutóbbi fejleményeket a Transindexnek Márton Attila.

Az oktatási felelős/új válságmenedzser elmondta, Figula jelezte, „nem szeretné hátráltatni vagy nehezíteni a dolgom, és talán jobb is, ha pedagógusokkal egy szakmailag hozzáértő foglalkozik, aki szintén pedagógus, aki meg tudja érteni a nehézségeiket, és pedagógusként tud velük szóba állni”. Nem tartja szerencsésnek, hogy a Ferencz Gabriella és a volt válságmenedzser közti beszélgetés tartalmának sarkított interpretációi voltak, és ő maga nem beszélt arról az érintettekkel, hogy pontosan mi hangzott el. Ám akkor is, most is érvényes az a szerződés, amit Ferencz az RMPSZ-szel kötött, és ezt a bentlakásvezető is tudhatta.

„Én nem helyeseltem Figula döntését, és jeleztem is neki. Ferencz jó szakember, és pedagógiailag sem jó tanév közben ilyen személycserét eszközölni. Figula belátta, hogy nem lenne jó, ha veszélybe sodorná az utóbbi hetekben kialakult törékeny egyensúlyt, és az én feladatom teljesítését, miszerint nyugodt légkört kell biztosítani a tanároknak, hogy végezhessék munkájukat” – mondta. Szerinte most már a helyzetet sikerült valamennyire stabilizálni, végzi mindenki a munkáját. A cél az lenne, hogy ezt ne csak április végéig, hanem tanév lezárásáig tartsuk fenn a gyerekek érdekében – tette hozzá.

A hét végéig az elmaradt házbéreket, számlákat kifizetik – ígérte. „Továbbra is szeretném, ha javaslatokkal keresnénk meg egymást, és nem pedig hibaelemzésekkel, mivel hiszek abban, hogy létezik békés megoldás” – zárta nyilatkozatát Márton.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS