2022. november 27. vasárnapVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kézdi: lovas felvonulás és Szász Jenő-kampánybeszéd

B. D. T. B. D. T. 2012. március 15. 18:21, utolsó frissítés: 18:46

Beszélt az RMDSZ és az EMNP képviselője is; az MPP-elnök azt emelte ki, az árulók ma is köztünk élnek. A felszólalások alatt egyre csappant a tömeg.


„Ej, be szép ló!” „Álljon hátrébb, az előbb is kirúgott!” „Ezek a gelenceiek?” A kézdiszéki települések hagyományos lovas-szekeres-zászlós felvonulása vitathatatlanul a kézdivásárhelyi március 15-i ünnepségek fénypontja. Ilyenkor a város apraja-nagyja kivonul a főtérre, és tömött sorokban nézi, kommentálja, melyik a legszebben feldíszített lovas kocsi, kik énekelik a legszebben a Gábor Áron rézágyúját, és melyik legény vagy leány üli meg a leghuszárosabban a lovát.galeria_5118.JPG
galeria_5119.JPG
Hagyományőrzők felvonulása: a Székely Határőr Gyalogezred
galeria_5120.JPG
galeria_5121.JPG
galeria_5122.JPG
galeria_5123.JPG


A 11-től kezdődött, egyórás felvonulás után, a politikusok beszédei alatt egyre csappant a tömeg, a koszorúzás idejére már csak a Gábor Áron-szobor körül maradt egy mintegy száz fős hallgatóság. Tudósítónk szerint nem meglepő, hogy a kézdivásárhelyiek mélységesen kiábrándultak: bár mindhárom romániai magyar politikai alakulat képviselői felszólaltak, mégsem volt valódi közös ünneplés, egyesek összetévesztették március 15-éta pártjuk kampányrendezvényével.

Március 15. történelmi előzményeire, a reformnemzedék maradandó teljesítményére emlékeztetett ünnepi beszédében Rácz Károly polgármester. A nép kiszolgáltatott volt, reménytelen helyzetben érezte magát, megértette, hogy a saját kezébe kell vegye sorsát, mert a fennálló hatalom nem segít rajta – ezért döntött Agyagfalván a székely nemzet az önvédelmi harc mellett, egységben a magyarsággal – mondta.

A polgármester a jelenhez hasonlította az akkori történelmi helyzetet: mint fogalmazott, a magyaroknak most is meg kell küzdeniük a helyükért Európában és a nagyvilágban. Magunknak kell megküzdenünk most is a szabadságunkért, az önrendelkezésünkért, össze kell fognunk azokkal, akik ezt felvállalják, és el kell fordulnunk azoktól, akik ezt elárulják – tette hozzá.

Csak a közjogilag intézményesített autonómia garantálhatja a székelység megmaradását ősei földjén, ám hogy ez megvalósuljon,


bíznunk kell egymásban és össze kell fognunk,

akkor is, ha egymás ellen uszítanak – fogalmazott. Bizalomból és összefogásból a ’48-as szabadságharcosoktól kell példát venni – mondta Rácz, majd ezzel zárta beszédét: „Éljen a magyar szabadság, a Székelyföld, a magyar nemzet!”galeria_5110.JPG
Rácz Károly polgármester, mögötte Lukács László alpolgármester
galeria_5111.JPG
Johann Taierling, az EMNP kézdivásárhelyi szervezetének alelnöke
galeria_5117.jpg
Bokor Tibor RMDSZ-szenátor (fotó: Tofán Levente)
galeria_5112.JPG
Bíró Levente, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke
galeria_5113.JPG
Kertész Eszter szónokverseny-győztes
galeria_5114.JPG
Szőcs Andrea diákpolgármester


A polgármester beszéde után Orbán Viktor magyar miniszterelnök határon túli magyaroknak írt üzenetét tolmácsolták.

Johann Taierling, az EMNP kézdivásárhelyi szervezetének alelnöke arra emlékeztette a kézdivásárhelyieket: felelős, változtatni képes emberek álltak a forradalom élén, a márciusi ifjak nem önös érdekből vállaltak szerepet. Szabad és erős nemzetként élni nemcsak jog, hanem kötelesség is, és azt, amit kivívtak eleink, pártérdektől és ideológiától függetlenül meg kell óvni – mondta.

A bálványosi Csiszárfürdő egykori építője és tulajdonosa, Csiszár Dénes ükunokája – aki Németországból néhány éve költözött ősei szülőföldjére – megtiszteltetésnek nevezte, hogy ősei városában szólhat fel a nyilvánosság előtt. Mint mondta, egy biztos életformát hagyott maga mögött, és úgy érzi, dolga van itt; örökségét nem családi érdekből szerzi vissza, hiszen a fürdőhely mindig is közösségi és polgári érték volt, ezt akarja ismét a közösség rendelkezésére bocsátani.

Megélni, túlélni bárhol lehet a világon, de szabadnak lenni csak a szülőföldünkön lehet;


ne fiataljainkat adjuk a Nyugatnak,

hanem itthoni boldogulási lehetőséget teremtsünk számukra, hozzunk befektetőket, piacként tekintsünk a Nyugatra – fogalmazott Taierling. Higgyünk és tegyünk érte, hogy Kézdiszék 1848-hoz hasonlóan ismét Székelyföld központja legyen – szólította fel a jelenlévőket. Szerinte nem közös érdek, hanem közös érték mentén lehetséges az igazi magyar-magyar összefogás; majd József Attila soraival zárta mondandóját: „Rendezni végre közös dolgainkat / ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

Jókainak a jövendő terheire figyelmeztető szavait idézte Bokor Tibor RMDSZ-es szenátor, a szövetség kézdivásárhelyi polgármesterjelöltje. Március 15. a szabad haza, az önbecsülés jelképe is – mondta. Minden eseménynek, így március 15-nek is előélete van, a történelem mozzanatai láncszemekként kapcsolódnak össze – a forradalom Széchenyi álmaival, reformjaival kezdődött – emlékeztetett.

1956-ban nemzeti jogainkért, 1989-ben a demokráciáért harcoltunk; kötelességünk, hogy elődeink vívmányait megbecsüljük, megőrizzük és továbbadjuk – fogalmazott. Híven és méltón emlékezzünk és ünnepeljünk március 15-én, ám utána álmodjunk és cselekedjünk Kézdiszék, gyermekeink, unokáink jövőjéért – zárta felszólalását. Egyébként jelen volt az ünnepségen Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, Olosz Gergely RMDSZ-es képviselő, valamint a helyi RMDSZ vezetői is.

Bíró Levente, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke védelmébe vette az „igazságtalanul pellengérre állított” Magyarországot és Orbán Viktort. Majd a civilek nevében összefogást sürgetett a romániai magyar pártok között; szükség van erős parlamenti képviseletre,


nem akarunk mi is a felvidéki magyarok sorsára jutni

– fogalmazott. Felszólalt még a Hatvannégy Vármegy Ifjúsági Mozgalom szónoka, a Zúg március szónokverseny idei győztese, Szőcs Andrea diákpolgármester, a testvérváros Hatvan és a vitézi rend képviselője is. A Role együttes rövid fellépése után pedig Szász Jenő, az MPP elnöke is szót kapott.

A szabadságharc leverése utáni Makk József-féle összeesküvést, a székely vértanúk történetét felidézve említést tett az árulóról, Bíró Mihályról, aki bécsi ügynökként jelentett a csoport terveiről; 1851-ben házkutatást tartottak titkos bukaresti találkahelyükön, elfogták őket, többjüket kivégezték. Az árulók, felbujtók ma is köztünk élnek, Bukarestben, sőt Kézdivásárhelyen, és tiszta emberekből vádlottakat teremtenek – fogalmazott Szász, aki szerint az egyik ma is M.B. iniciálékkal rendelkezik. Kategorikusan kijelentette: a korrupcióval egy évvel ezelőtt meggyanúsított Rácz Károly egy Makk Józsefhez hasonló tiszta ember.

Hívunk mindenkit, akinek értékrendje hasonló a miénkhez, és felelősen ajánljuk programunkat; vissza kell szerezzük a szavak és tettek hitelét, reményt adni az embereknek, hogy létezik tisztességes képviselet; a ciános politizálás helyett a magyarság változást akar – kampányolt az MPP-elnök. Beszéde végére, 13.30 körül a tömeg nagy része elszállingózott, már csak a szobor körül álldogált néhány csoport, a koszorúzást várva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS