2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit gondolnak a nők az abortuszról?

K. M. K. M. 2012. április 25. 14:54, utolsó frissítés: 2012. április 27. 09:30

Az állam felelőssége nagyobb szerepet vállalni a nem kívánt terhességek megelőzésében - vélik, miközben ők maguk alig használnak fogamzásgátlót és azt feltételezik, hogy többnyire tájékozottak a családtervezés témájában.


Az államnak komolyabban közbe kellene lépnie a nem kívánt terhességek megelőzése érdekében – véli azoknak a nőknek a 85%-a, akiket egy reprezentatív felmérés során az abortusszal kapcsolatos véleményükről, fogamzásgátlásról kérdezett meg a Közpolitikákért Intézet (IPP) által felkért kutatócsoport.

A közvélemény-kutatás apropóját egy nemrég benyújtott törvénytervezet képezi, mely arra kötelezné a nőket, hogy egy pszichológiai vizit és az öt napos gondolkodási idő leteltével, egy engedély birtokában jelentkezzenek abortuszra.

Az IPP szerint a magas abortusz-ráta tényét nem lehet könnyelműen kezelni, mihamarabb megoldást kell találni a problémára: Románia az EU-s tagországok körében a


4. helyen álla nem kívánt terhességek megszakításának gyakorisága szempontjából. Naponta átlagosan 350–400, évente 100-128 ezer abortuszt végeznek, tehát Románia komoly gonddal küszködik ezen a téren. A közvélemény-kutatás kiértékelésekor az IPP rámutat, milyen kis felelősséget vállal magukra a nők zöme ezen a téren, a családtervezéssel kapcsolatos hiányos és elégtelen nevelésre hivatkozva. Az IPP szerint aggodalomra ad okot az is, hogy a megkérdezett termékeny nők 49%-a azt nyilatkozta, soha nem részesült szexuális vagy családtervezéssel kapcsolatos felvilágosításban.

A nők 37%-a nem ért egyet a terhességmegszakítással, 56%-a azonban nem tartja elfogadhatatlannak az opciót. Az IPP kiértékelőjében rámutat, miközben a nők 67%-a azt tartja magáról, hogy megfelelően tájékozott a fogamzásgátlást illetően, a fogamzásgátló szerek hatásával sincs teljesen tisztában. Kiderült, a nők körében rengeteg tévhit kering például a fogamzásgátló tabletta hatásairól, ami annak a számlájára írható, hogy nem konzultálnak szakorvossal: az utolsó nőgyógyászati konzultáció óta eltelt időszakra vonatkozó kérdésre a nők 5%-a azt válaszolta, hogy


soha nem járt szakorvosnál,

és 47%-uk utoljára több, mint egy évvel ezelőtt jelentkezett vizsgálatra. Azoknak a nőknek az 58%-a, akiket legalább egyszer vizsgált meg szakorvos, azt mondta, hogy rutinvizsgálatért fordult orvoshoz, 37%-uk egyéb okokat - nőgyógyászati betegség (22%), terhességkövetés (12%) vagy abortusz (3%) – nevezett meg.


A nők zöme a fogamzásgátlás semmilyen formáját nem használja vagy használta. A legnépszerűbb fogamzásgátlási módszer az óvszer és a fogamzásgátló tabletta: a nők 28 illetve 26%-a korábban használta, jelenleg 18 illetve 12%-uk él ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor a naptár módszer is népszerűnek mondható: a nők 14 illetve 13%-a használta, vagy használja azt.

Arra a kérdésre, hogy miért nem használta, vagy miért hagyott fel a fogamzásgátló tabletták használatával, a megkérdezettek 25%-a azt felelte, hogy azért döntött így, mert a tabletták számos mellékhatásáról hallott. Viszonylag kevesen, azaz a megkérdezettek 1-1%-a mondta azt, hogy


vallási okokból nem használja a tablettát,

vagy azért nem, mert ebbe a partnere, családja nem egyezett bele. A megkérdezettek 33%-a felelte azt, hogy a partnerük egyetért a fogamzásgátló használatával, illetve a partnerek 27%-át nem érdekli ez a dolog. A felmérésből ugyanakkor kiderül, amikor a fogamzásgátlás mellett döntenek, nemcsak a nem kívánt terhesség megelőzése érdekében tennék ezt (91%), hanem a partner kívánságára (63%) vagy bizonyos betegségek megelőzése érdekében (90%). A megkérdezettek zöme úgy vélekedett, hogy egy nem kívánt terhesség mind a nő, mind a férfi felelőssége (93%), 5%-uk azt gondolja, hogy a nő kell viselje a felelősséget.


A nők 36%-a vallotta azt, hogy életében legalább egy alkalommal esett át abortuszon, 61% nemlegesen felelt a kérdésre. A 41-49 éves nők 54%-a kért életében legalább egyszer terhességmegszakítást, a 33-40 éves korosztály 44%-a fordult ez ügyben orvoshoz. A fiatalabb korosztály


kisebb arányban végeztetett abortuszt:

a 26-32 év közöttiek 25%-a, a 18-25 évesek 13%-a végeztetett terhességmegszakítást. Azoknak a nőknek az 54%-a, akik az abortuszt firtató kérdésre igennel válaszoltak, azt mondták, hogy több terhességmegszakításon is túlestek, miközben 43%-uk azt mondta, hogy csak egyszer mondtak le a terhességről.

Meglepő adatsor, hogy a nők 91%-a azt válaszolta, tartós kapcsolatban volt akkor, amikor úgy döntött, hogy abortuszt végeztet. A válaszadók 46%-a azt felelte, nem foglalkoztatja annak a lehetősége, hogy nem kívánt terhessége lesz, ugyanakkor nagyon kevesen alkalmaznak valamilyen fogamzásgátlási módszert.

A terhességmegszakítás okairól a nők elmondták, hogy a család létszáma (27%), anyagi okok (19%), a nem megfelelő kor (19%), a terhességnek az anya egészségre való hatása (14%), a magzat fejlődésével kapcsolatos gondok (11%), illetve a partner nem megfelelő viszonyulása (5%) késztette erre a lépésre.

A lekérdezés február 28 és március 10 között zajlott, a felmérést a termékeny korú nők 18-49 éves nők körében, egy reprezentatív mintán végezték, a hibahatár 3%.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS