2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A csángószövetség új elnöke: azon dolgozom, hogy ne legyen kétfelé húzás

kérdezett: B. P. E. 2012. április 28. 10:10, utolsó frissítés: 11:17

Pogár László szerint az oktatási program fontosabb a személyes konfliktusoknál. Villáminterjú az MCSMSZ pénteken megválasztott új elnökével.


Az MCSMSZ pénteki közgyűlése feszültséggel volt terhes, tudomásunk szerint a küldöttek egy része nem is vett részt a szavazáson. Mivel magyarázható ez a feszült hangulat?

– Nem tudnám azt mondani, hogy nem vettek részt, az elnökválasztáson bent voltak, utána egy részük kiment. A többség viszont bent maradt, egyetértett az én elképzeléseimmel, az én programommal, és támogatták azt. A feszültségekkel kapcsolatban azt tudnám elmondani, hogy sok ember sokféle, viszont én a továbbiakban azon fogok dolgozni, hogy ezt a feszültséget feloldjam, és mindannyian, akik vagyunk, ezért a célért dolgozzunk, hogy ez a program tovább menjen. Elsősorban a program a fontos.


Hogyan látja ön, fennáll esetleg az MCSMSZ kettészakadásának a veszélye?

– Én személy szerint nem szeretném, sőt, annak a híve vagyok, és azt szeretném, ha az MCSMSZ továbbvinné az oktatást. Ahogy mondtam, remélem, hogy egyet fogunk tudni érteni azokkal is, akik fölálltak és kivonultak az ülés vége fele. Sok munkát fogok belefektetni abba, hogy ez megoldódjon.

Hogyan látja az MCSMSZ szerepét az oktatási program továbbvitelében, lebonyolításában?

– Tudomásom szerint a magyar kormány meghosszabbította a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) kötött szerződést a tanév végéig. Amit jónak látok, támogatok, amiben tudunk segíteni a csángószövetség részéről, abban segítünk minden további nélkül. A tanártoborzást, és azt, hogy ősztől tanárok legyenek minden helyszínen, vállaljuk, és csináljuk.


Ön az RMDSZ Bákó megyei szervezetének az elnöke is. Tervezi-e megtartani ezt a tisztségét is az MCSMSZ elnöki tisztsége mellett?

– Egyelőre igen.


Nem tart attól, hogy a magyarországi támogatások nem jutnak célba amiatt, hogy RMDSZ-közeli személy vezeti az MCSMSZ-t?

– Még egyszer mondom: nem személyekhez kellene kötni ezt a programot, hanem elsősorban a program a fontos, és az a lényeg, hogy továbbra is működjön. Nem tudom, hogy azért megvonnák az MCSMSZ támogatását, mert az RMDSZ elnöke is vagyok. Nem tudom, hogy gondolná a magyar kormány, de Moldva nem az a hely, ahol a magyarságot ketté kéne választani, hanem itt – mivel nem vagyunk sokan – össze kell tartanunk. Amit meg tudunk tenni a magyarság érdekében, mindent meg kell tennünk, hogy fenn tudjon maradni és tovább tudjon menni az oktatási program.Az oktatási program jelenlegi lebonyolítójával, az RMPSZ vezetőségével történt már egyeztetés, vagy tervezi ezt?

– Még nem volt semmiféle egyeztetés, de nyilván tervezem ezt, fogom őket hívni. Remélem, hogy szombaton személyesen is találkozom velük a frumószai versenyen. Ha itt lesznek, személyesen beszélek velük, ha nem, telefonon fogom őket keresni.


Márton Attila, akit az RMPSZ a moldvai magyar oktatási program ideiglenes vezetésével megbízott, azok között a személyek között van, akik távoztak a pénteki közgyűlésről. Meg fog oldódni ez a konfliktus?

– Nagyon remélem. Az RMPSZ-szel elsősorban erről fogok beszélni, hogy ez oldódjon meg, ne legyen kétfelé húzás.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS