2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ideológiakalauz

válogatta:Soós Róbert 2003. augusztus 07. 19:17, utolsó frissítés: 17:08

A politikai ideológiákra #b#sokan hivatkoznak#/b#, ám kevesen értik. Válogatásunkból megtudható, hogy miben áll az anarchizmus, liberalizmus, konzervativizmus, szocializmus, kommunizmus, fasizmus, nacionalizmus, valamint a populizmus.


Lehetséges-e ideológiamentes gondolkodás és úgynevezett "pragmatikus" politika? -- kérdezi Gyurgyák János a Politikai ideológiák című írásában (in: Mi a politika?, Századvég, Budapest, 1994).


De mi is az az ideológia?Ha összegyűjtenénk az ideológia definícióit, akkor -- mondja Gyurgyák -- több száz meghatározást találnánk, amelyek legtöbbször egymásnak is ellentmondanak. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy nemcsak az ideológia definiciójával van a baj, hanem azt is nehéz megmondani, hogy vajon a szó pozitív vagy negatív értékhalmazt takar.

Azaz, ha azt halljuk valakiről, hogy mindent "megideológizál", vagy "túlzottan ideológikus a gondolkodása", akkor biztosan nem dicsérték meg az illetőt, hanem valami olyasmit akartak mondani, hogy egyszerűen hazudik, illetve a valóságot csak előítéletek és dogmák szemüvegén keresztül képes látni.

A politikai publicisták és a politikusok többsége úgy gondolja, hogy az ő politikai világnézete az egyedül üdvözítő, tudományosan megalapozott, filozófiailag védhető, amely megoldaná a világ problémáit, míg mások politikai világnézete csak "puszta ideológia", amely az emberek félrevezetését szolgálja.

Néhány politikus úgy véli, hogy az egész ideológiakonstrukció csupán misztifikáció, amely arra való, hogy az embereket félrevezetve és a valóságot meghamisítva a politikusokat magukat, valamint a politikai pártokat igazolják. Ezek a politikusok a nyers hatalmon kívül nem hisznek semmiben, az ideológia szerintük a "korbács és mézesmadzag" közül az utóbbi eszköztárához tartozik.

A harmadik álláspont egyenesen az ideológiák szükségességét kérdőjelezi meg, azt állítva, hogy az ideologikus megközelítés csak megakadályozza a politikai problémák megoldását. A pragmatikus politikában hívők szerint a politika praktikum, racionális döntések sorozata, így semmi szükség ideológiára és ideologikus politikára. A pragmatikus politika hívei szerint a politikai döntések -- hasonlóan a gazdasági döntésekhez -- racionálisan kalkulálhatók, tehát a szakértelem az elsődleges, a politikai értékek által befolyásolt döntések csak rosszak lehetnek.

Válogatásunk a főbb politikai ideológiák előnyeit és hátrányait mutatja be, nemcsak politikusok számára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS