2023. november 30. csütörtökIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A temetésig titkolnák a szervezők a Nyírő-hamvak hollétét

2012. május 29. 18:47, utolsó frissítés: 2012. május 30. 09:14

Egyelőre csupán annyit sejteni, hogy a napokban Erdélybe kerültek a hamvak. Lukács Csaba szerint Szőcs Géza nem tudhat hollétükről, hiszen nem volt benne a szűk szervezőbizottságban.


Jelen voltak, vagy nem voltak jelen Nyírő József hamvai a hétvégi, székelyudvarhelyi megemlékezésen? – ez a kérés borzolja a kedélyeket azok körében, akik úgy gondolják, Szőcs Géza államtitkár barna bőrtáskája akkora befogadóképességű, hogy akár egy hamvakat tartalmazó urnát is észrevétlenül el lehet benne süllyeszteni. A feltételezések pedig csak szaporodnak, hiszen az újratemetés szervezői tartózkodnak attól, hogy elmondják, hol vannak a hamvak, egyelőre csupán annyit sejteni, hogy a napokban Erdélybe kerültek. De hogy ki hozta be, milyen úton és mikor, ez már vélhetően csak akkor fog kiderülni,


miután a hamvakat ténylegesen eltemették.

Szőcs Géza, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára az Index.hu-nak ma délelőtt úgy nyilatkozott, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja azt, hogy a hamvak a táskájában voltak-e vagy sem a hétvégi megemlékezés alatt. Szőcs a magyarországi internetes portálnak azt is elmondta, hogy a hamvak Erdélyben vannak, és tudomása szerint két héten belül szűk családi körben történik meg az újratemetés.

A temetés időpontjának kitűzése viszont attól függ, hogy a közigazgatási bíróság mikor hoz ítéletet a Hargita megyei prefektúra szerint hibás iktatószámú temetési engedély ügyében. Új temetési engedélyt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal addig nem bocsáthat ki, amíg a jelenlegi esetében nem hoz jogerős ítéletet a bíróság.A szervezőbizottság olyan szintű konspirációra kényszerült a hamvak szállítása és őrzése ügyében, hogy a helyi szervezők sem tudták, hogy hol vannak. Őket erről tájékoztatni rizikós lett volna, ugyanis a szervezőbizottság feltételezése szerint az ő


telefonjaikat lehallgatják a hatóságok

– mondta el megkeresésünkre Lukács Csaba, a Nyírő József újratemetéséért felelős kommunikációs vezető, akinél a hamvak hollétéről érdeklődtünk. Amúgy kijelentette, nem szeretne arról nyilatkozni, hogy a hamvak Erdélybe kerülte-e, vagy sem. „Szőcs Géza információit sem megerősíteni, sem cáfolni nem fogom. Nem tudom, hogy honnan vette Szőcs Géza a Nyírő József hamvainak hollétéről szóló információt, mivel ezzel az információval ő nem rendelkezhetett. Ő ugyanis nem volt benne a szűk szervezőbizottságban” – jelentette ki Lukács Csaba, és hozzátette: ha bármit is mondanának a szervezők a hamvak hollétéről, akkor lakossági zaklatásnak tennék ki azokat a személyeket, akikről a román hatóságok azt feltételezik, hogy a hamvakat őrzik.

Lukács rámutatott, a román hatóságok túlbuzgóságára jó példa az az eset is, ami vele történt meg, amikor a hétvégén a marosvásárhelyi repülőtérről egy üres urnával csomagjában taxival igyekezett Székelyudvarhelyre.

„Az események minket igazoltak, engem is feltartóztattak. Sikerült fehéren-feketén bebizonyítani, hogy itt a román hatóságok gyakorlatilag vadászták a Nyírő József hamvait. Nagyon kevés ember tudja pontosan, hogy hol vannak az író hamvai, és addig a pillanatig, amíg a temetés meg nem történik, nem is várható az, hogy hivatalosan valaki elmondja, hogy hol vannak a hamvak. A szervezőknek, a kezdeményezőnek az az érdeke, hogy a hollétük ne derüljön ki, mert a román hatóságok azt bizonyították, hogy


ha tudnák, akkor elvennék”


– hangsúlyozta az újságíró, aki gesztusát újságírói fogásként jellemezte, mint mondta, figyelemfelkeltő gesztusként vitte magával az üres urnát, hogy rávilágítson a román hatóságok hozzáállására.

„A jegyzőkönyv elkészült, mely szerint az urnát Bukarestbe kellett volna szállítani vizsgálatra. Az ügyvédem azt tanácsolta, hogy ragaszkodjam az urna kinyittatásához, mert nincs garancia arra, hogy később nem kerül bele valami, amit én nem tettem bele. Kinyitották az urnát, és mivel üres volt, nem szállították Bukarestbe” – mondta el megkeresésünkre a kommunikációs vezető.

NYÍRŐ JÓZSEF ÚJRATEMETÉSE

» A visszatért Észak-Erdély és az erdélyi magyar irodalom 1940 –1944. I.

» A visszatért Észak- Erdély és az erdélyi magyar irodalom 1940 –1944. II.

» Zarándokvonattal hozzák vissza Erdélybe Nyirő József hamvait

» Nyirő József földi maradványai megérkeztek Magyarországra

» Nyírő-újratemetés: a külügyminisztérium bekérette a bukaresti magyar nagykövetet

» Füzes Oszkár: Nyirő nem volt sem románellenes, sem antiszemita

» Országgyűlés Hivatala: beszéljen világosan a román külügyminisztérium Nyírő-ügyben

» Nyírő-újratemetés: a román külügyminisztérium nem kíván a sajtón keresztül üzengetni

» Országgyűlés Hivatala: Székelyudvarhely polgármestere nem a magyar álláspontot erősíti

» Nyírő-újratemetés: Bunta reagált az Országgyűlés Hivatalának vádjaira

» Nem viheti a Boldogasszony-zarándokvonat Nyírő József hamvait

» Lakatos Mihály: Nyírő más pályát futott be, mint amit egyesek elvártak tőle

» LÁNG ZSOLT: Válasz a Nyírőről szóló Lakatos Mihály interjúra

» Minden jogi akadály elhárult Nyírő József újratemetési szertartásának megtartása elől

» Kelemen: túlpolitizálták és kampánycélokra használták Nyírő újratemetését

» Nyírő-újratemetés: a prefektus a temetkezési engedély semmissé nyilvánítását kéri

» Salto vitale: Nem viheti a zarándokvonat Nyírő József hamvait: heten a hét híréről

» Hosu Andrea: "Halhatatlan élet" a politika és irodalom határán: Nyírő újratemetése

» Üres urna volt a Nyírő-újratemetés szervezőjénél

» Elhalasztották Nyírő újratemetését

» Lakatos Mihály: Viszontválasz Láng Zsoltnak Nyirő-ügyben

» Ponta: a kormány továbbra is ellenzi Nyírő József újratemetését

» Kövér: nyugodt lelkiismerettel eltemethettük volna Nyírőt

» Külügyminisztérium: csalódtunk Kövér Lászlóban

» Nyírő-ügy: Kövér László nem kíván ideológiai vitába szállni a román féllel

» Román sajtó: intézményes bohóckodás zajlott a Nyírő-ügyben

» Ponta a Nyírőről elnevezett utcák és iskolák névadásának törvényességét is vizsgáltatja

» A temetésig titkolnák a szervezők a Nyírő-hamvak hollétét

» Zénó Tolerancia levele Nyírő Józsefhez

további közviták »


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS