2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Veterán polgármesterek: életük a hivatal

S.I. 2012. június 09. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

Románia leghosszabb ideje hivatalban lévő községvezetőjét 1957-ben választották meg először. Csernáton polgármestere 1990 óta intézi a község hivatalos ügyeit. Rangidős elöljárók portréi.


Hiába, hogy jóval túl vannak már a nyugdíjazáson, újból és újból beneveznek a választási versenybe, és nyernek. Vannak olyan polgármestereink, akik több évtizedet töltöttek el a hivatalban, túlélték a kommunizmust és a rendszerváltást, és még mindig falvakat, községeket vezetnek. Összeállításunkban azokat a polgármestereket mutatjuk be, akik a leghosszabb ideje vannak hivatalban. A Transindex a legtöbb időt hivatalban eltöltött székelyföldi polgármestert is megszólaltatta.

Ionel Fărcaş, akit 1957-ben választottak meg

Ionel Fărcaş, Apahida polgármestere közel 80 éves, ebből 38 évet polgármesterként töltött, ő a romániai polgármesterek doyenje. Első alkalommal még 1957-ben választották meg helyi tanácselnöknek, akkor a Román Kommunista Párt tagjaként, 2012-ben pedig a forradalom utáni ötödik mandátumára pályázik, immár a PNL (USL) színeiben.

Polgármestersége első 22 éve után 1979-ben pártutasításra felmentették hivatalából. „A legkellemetlenebb időszaka volt az életemnek, de akkor más szelek fújtak. A parancsot végre kellett hajtani, de szomorú voltam akkor” - mondta a Gândul munkatársának Fărcaş, akit tizenhét év szünet után az „állampolgárok kérésére” választottak vissza. Idős kora ellenére úgy gondolja, ő a legjobb választás a Kolozs megyei község lakói számára, hisz nagy tapasztalata csak Apahida előnyére válhat.


„Nagyon jó érzés annyi éven át polgármesternek lenni, nem sokat tévedtem, együtt nőttem fel a közösséggel. Milyen fertőző telep volt a művelődési ház helyén, és hogyan néz ki most..." - ecseteli. "Kapcsolatban állok az emberekkel, ismerem a szükségleteiket, és ők is ismernek engem. Nem hiszem, hogy valaki nálam jobban ismerné őket” - mondta az elöljáró.

Elmondása szerint 38 év alatt sok mindent megvalósított: iskolákat, sportcsarnokokat épített, modernizálta a polgármesteri hivatal épületét és utakat épített. Azonban nem rejtette véka alá elégedetlenségét sem.
„Sok dolog van, amelyeket bármennyire is meg akar valósítani az ember, egyszerűen nem tud. Minden este azon gondolkodom, hogy távozott-e az irodámból egy ember is elégedetlenül. Ott a családom, akikkel keveset tudok együtt lenni. Reggel 6-kor elmegyek otthonról, és este 10-re érek haza. Annyira foglalt vagyok, hogy legutóbb a legkisebb lányom ballagásán sem tudtam részt venni” - magyarázza Fărcaş.

Ioan Balint, aki addig folytatná, amíg bírja

A Bihar megyei Belényesújlak polgármesterét orwelli évben,1984-ben, 34 évesen választották meg először. Igazi politikai turistának számít, hisz a rendszerváltás után volt független, majd a PSD és a PDL színeiben is politizált, vasárnap pedig a PNL képviselőjeként indul a választásokon.

Elmondása szerint 1984-ben is voltak ellenjelöltjei, de manapság mintha nehezebb volna a választási verseny. „Öt ellenjelöltem van, és mind ellenem szövetkeztek” - fogalmazott. Vallja: a 28 év soknak hangzik, de nem volt elegendő mindenre. „Természetes, hogy újból jelöltettem magam, addig csinálom, amíg bírom. Ha nem élvezném, nem csinálnám” - fogta rövidre.

Ştefan Sîchin - „Jöjjenek hozzánk, és nézzék meg, milyen szép, egy igazi európai község”

A Vrancea megyei Boloteşti község elöljárója 27 éve igazgatja a települést. A PSD színeiben induló polgármester vasárnap újabb mandátumra számít. Sîchin rögtön egy, a jelenlegi politikai osztálynak intézett tanáccsal és a jelöltek kiválasztási módjához fűzött kommentárral kezdi.

„Ceauşescu idejében másképp volt. A jelöltség iskolázottságot feltételezett, majd a pártbizottság előtti szintfelmérés, aztán pedig pártiskola következett. Nem úgy, mint most, hogy bárki indulhat a választásokon. Ezt is figyelembe kell venni” - mondja. 1982-ben választották meg első alkalommal,és első megvalósítása egy sportpálya rendbe tétele volt. „Nagyon boldog voltam, hogy sikerült elérni valamit. De azzal is tisztában voltam, hogy sok teendő vár rám, ezért akárhányszor eldöntöm, mit akarok véghez vinni, boldognak érzem magam. Ma már elektromos áramunk és belső illemhelyiségünk is van, sőt egy információs központunk is, amely segítségével helyi eseményekről, vagy akár vészhelyzetek esetén is értesíthetjük a lakosságot” - magyarázza.

Legrosszabb élményeként a madárinfluenzát említette, amikor „jött Flutur, hogy az összes tyúkjainkat leölje.” (Gheorghe Flutur 2004-2006 között a Tăriceanu-kormány mezőgazdasági minisztere volt - szerk.megj.) Az elöljáró azonban büszke arra, hogy szép összegeket nyert ebből az akcióból. „Több száz emberrel az utcára vonultunk és addig nem engedtünk, amíg ide nem adták, amit akartunk. 250 ezer tyúk, 125 ezer tojás és tojós csirke, és 650 ezer pulyka ellenértéke” - vonta meg a mérleget Sîchin.

Napi programja telített. A tyúkokkal kel reggel hatkor, utána bemegy a hivatalba, ahol a lakosok problémáival foglalkozik. „Örömmel tölt el, amikor sok dolgom van, mert én segíteni akarok az embereken, nekik nem hazudhatsz, mert ha megteszed, abból bonyodalmak származnak. Soha nem jártam házról-házra, hogy kilincseljek a szavazatokért, az emberek jöttek hozzám” - fogalmazott.

Sîchin ennek ellenére semmit nem bíz a véletlenre, hosszú hivatali ideje alatt meghonosított egy szokást: minden megnyert választás után egy hatalmas mezei mulatságot rendez, amelyen az emberek főleg az enni-innivaló, és nem a polgármester személye miatt vesznek részt. „Az ördögöt jönnek értem, azért jönnek, hogy jól érezzék magukat a zöldben” - mesélte hamiskás mosollyal. A községvezető még egy mandátummal számol, utána letenné a lantot. „Remélem, ez lesz az utolsó ciklus. Utána csak látogatóba szeretnék jönni a hivatalba, egy kávéra a kollégákkal” - festette fel a jövőt Sîchin.
Gheorghe Stelian, aki nem tervezett hosszú időre

A negyedik helyezett Gheorghe Stelian, a Beszterce-Naszód megyei Párva község vezetője, aki 23 éve van a hivatalban, és újabb 4 évet tervez az USL színeiben. 1980-ig a helyi iskolában tanított, majd a besztercei polgármesteri hivatalban dolgozott felügyelőként. 1989. május 5-én „az elvtárs parancsára”, 6 hónapra alpolgármesternek nevezték ki Aranyosegerbegyen, decemberben nyílt szavazással választották polgármesternek. December 27-én hazahívták Párvára, és a kollégákkal meg a családdal való beszélgetés után úgy döntött, hazatér szülőfalujába. Csak rövid időre jön – mondta akkor. „Itt ettem málnát az erdőben, ebben a patakban fürödtem... Megválasztottak az emberek, és elfogadtam, nem terveztem hosszabb időre. Nekifogtam dolgozni, és eltelt 23 év” - emlékezett vissza a polgármester.

Megvalósításai közül a kábeltévé- és a telefonhálózat 1992-es kiépítésére a legbüszkébb, majd az 1999-ben létesített gyógyszertárra, végül pedig a sportbázis felépítésére, amely műfüves pályával és éjszakai világítással is rendelkezik. „Reggel hétkor kelek, nem kávézok, így egyenest a hivatalba megyek. A meghallgatások már az utcán elkezdődnek, ebéd után pedig terepre megyek. Este 5-6-ra érek haza” - mesél egy napjáról a községvezető. Annak ellenére, hogy 23 év után sem érzi magát elfáradva, Gheorghe Stelian utolsó alkalommal indul a választásokon. „Nem akarok újabb mandátumot. Idén még egyszer megpróbálom, hátha sikerül” - mondja.

Ion Gogoriţă, aki mindig elsöprő győzelemmel nyerte a választásokat

A lista ötödik helyén a Gândul három polgármestert említ, akik 1990 óta állnak a helyi önkormányzatok élén: Florin Farcăşiu, az Arad megyei Tornova polgármestere, Marian Mărgărit, a Buzău megyei Boldu község vezetője és Ion Gogoriţă, a Vrancea megyei Nistoreşti elöljárója.

„Sok mindent csináltam 22 év alatt, nem is tudom, mit emeljek ki. Felépítettem a központi iskolát, hagyományos bálokat szervezek a művelődési otthonban, amelyek ingyenesek, és ezek kiváló alkalmak arra, hogy a fiatalok körében legyek” - mondja az USL-s Ion Gogoriţă, aki újabb mandátumot szeretne. Arra a kérdésre, hogy más pártok keresték-e, a polgármester elmondta: világéletében a PSD-t képviselte.

A községvezető különösen büszke arra, hogy a választásokat mindig „kiváló eredménnyel” nyerte meg, és mindig az első fordulóban. A hivatali munkáról szenvedéllyel beszél. „Ha beleadja a lelkét az ember, akkor sok örömet okoz” - mondta lelkesen. Amikor 1990-ben megválasztották, a világnak egyensúlyra és bizalomra volt szüksége, és az tölti el elégedettséggel, hogy az embereken segíthet. Mindazonáltal elismeri, hogy rossz pillanatai is vannak, amikor olyan állampolgárokkal van dolga, akik nem tudják, mit akarnak, mit kérnek, és utólag mégis reklamálnak, de nem tudják, mit – zárta eszmefuttatását Gogoriţă.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS