2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó Attila: politikai nyomásgyakorlás történt

Szőcs Csongor-Ernő 2012. július 04. 14:53, utolsó frissítés: 2012. július 06. 11:08

"Politikai belháború dúl a volt és a jelenlegi kormány között, a Năstase ítélet után pedig a félelem kiváltása egy nagyon erős eszköz". Először nyilatkozott Markó Attila, mióta a Mikó-perben letöltendő szabadságvesztésre ítélték.


Először nyilatkozott Markó Attila, mióta a Mikó-perben letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Többször is elérzékenyülve, a politikai érdekek miatt megcsonkított igazságszolgáltatásról beszélt az EU-táborban.

Markó Attila RMDSZ-es államtitkár a marosfői EU-tábor megnyitója után sajtónyilvános eseményen taglalta az elmúlt napok történéseit. Az ügy előzményeit dióhéjban bemutatva elmondta, hogy a sepsiszentgyörgyi Mikó Kollégiumot a boldog békeidőkben, az 1870-es évek tájékán hozták létre, rengeteg magánszemély, köztük a Mikó család adományából, de magyar állami támogatás és számos közadakozás is hozzájárult a felépítéséhez.

Amikor a restitúciós bizottság tagjait, amely 2002-ben a református egyháznak szolgáltatta vissza Mikó-kollégiumot, beperelték, akkor Markó szerint arra hivatkoztak, hogy egy olyan vagyon nem lehet az egyházé, amit közadakozásból építettek. Ekkor az államtitkár megkérdezte az ügyészt, hogy jár-e templomba, tesz-e a perselybe pénzt, és az összegyűlt összegből épített templom az övé lesz-e?

Markó Attila szerint részben nyilvánvalóan a rossz logika zavarta meg az egész történetet, pedig szerinte egyértelmű, hogyha valaki akadozik az egyháznak, attól nem lesz semmilyen ingatlannak vagy egyházi jónak a tulajdonosa. Időközben előkerült az építkezési engedély is, ami az egyházi kuratórium és az építő cég között köttetett, szóval az államtitkár szerint rengeteg bizonyíték állt rendelkezésre arról, hogy ez a kollégium a református egyház tulajdona.Markó Attilát sokként érte, hogy a buzăui bíróság hivatali visszaélés miatt három év börtönbüntetésre ítélte őt, Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját, valamint Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt tanácsadóját, és teljes egészében érvénytelennek nyilvánította a visszaszolgáltatási iratot, elrendelve, hogy töröljék az Erdélyi Református Egyházkerületet mint tulajdonost a telekkönyvből. A két magyar közszereplőt letöltendőre, a románt felfüggesztettre ítélte a bíróság: a volt államtitkár nem szeretne ebbe különösebb dolgokat belemagyarázni, viszont véleménye szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a tényt sem.

A mi a teendő jogilag és közösségileg retorikai kérdésre Markó úgy válaszolt: tegnap megfellebbezték az elsőfokú döntést a buzăui bíróságon. A bírói határozatot nem kívánja kommentálni, sem befolyásolni, de szerinte látni kell azt, hogy normális jogállamban ilyen döntés nem születhet. Vagy egy tárgyi tévedés történt, vagy egy erőteljes politikai nyomásgyakorlás folyt. Az államtitkár úgy látja: politikai belháború dúl a volt és a jelenlegi kormány között, a Năstase ítélet után pedig a félelem kiváltása egy nagyon erős eszköz lehet bárkinek a kezében, aki rá akar hatni egy bíróra vagy intézményre. Azt állítja, bár bizonyítékok nincsenek a kezében, hogy valamiféle nyomásgyakorlás biztosan megtörtént.

Markó szerint, ha azt vélelmezzük, hogy egy ilyen döntés "izomból született", akkor nem állhatnak vele szemben csupán jogi eszközökkel. Ha már az izmok egymásnak feszülnek: derüljön ki, hogy ki miként teljesít ezen a területen. A volt államtitkár feladatának tekinti, hogy minden eszközzel előrántsa az igazságot a kalapból. Az állásfoglalások, tüntetések, egyházfők által írt levelek csak a kezdet, a diplomáciának, Magyarországnak is nagy szerepe van, és azt szeretné, ha az Amerikai Egyesült Államok vagy Izrael, ahol szintén nagyon körültekintően kezelik a hasonló kényes ügyeket, szintén állást foglalna.

A volt államtitkár úgy gondolja, hogy az egyházak kulcsszerepet játszhatnak a kérdésben: nem csak a hazai, hanem a nemzetközi vallási vezetők, akár a Vatikán is megszólalhat a témában. Szerinte a Mikó-ügy arról szól már, hogy meddig tud tűrni, mindenféle jogtiprási kísérlet után ezt még le tudja-e nyelni az erdélyi magyar közösség. Úgy látja, itt az a pillanat, amikor megálljt kell parancsolni, határozottan, nem maradhatunk szótlanul és tettek nélkül sem. Markó hozzátette: nem csak a perrel megnyert ingatlanok, hanem minden jogosan visszakapott ingatlan veszélybe került.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS