2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: nem kértem, és nincs szükségem az ezredesi rangra

Kertész Melinda Kertész Melinda 2012. július 06. 13:26, utolsó frissítés: 14:02

Több tucat vezető román politikus mellett Kelemen Hunor, Verestóy Attila és Cseke Attila is magas katonai rangot kapott, de nem tudni, milyen alapon részesítette a "megtiszteltetésben" őket a védelmi minisztérium.


A hatalmon töltött idő alatt kivétel nélkül minden pártnak volt arra ideje, hogy politikusait katonasági ranggal ruházza fel – legalábbis erre a következtetésre jutott az Evenimentl Zilei napilap azt követően, hogy közzétett egy listát, amely leltárba veszi, hogy a vezető politikusok milyen katonai rangot kaptak az utóbbi két évtizedben. A listán volt és jelenlegi PSD-s, PNL-s, PDL-s, UNPR-s és kisebbségi szenátorok, miniszterek, miniszterelnökök, képviselők egyaránt szerepelnek. Az EVZ ugyanakkor megjegyzi, ezeknek a katonai rangoknak semmiféle anyagi vonzata nincs.

A listán három RMDSZ-es politikus is szerepel. Kelemen Hunor szövetségi elnöknek és parlamenti képviselőnek illetve Verestóy Attila szenátornak 2011-től, illetve 2010-től ezredesi rangja, Cseke Attila szenátornak, volt egészségügyi miniszternek pedig 2008 óta alezredesi rangja van az Evenimentul Zilei által közölt lista szerint.

Boros Zoltán, az EMNT médiapolitikai bizottságának elnöke egy nyílt levelet publikált blogján, amelyben az ezredesi rangja kapcsán egy sor kérdést tesz fel Kelemen Hunornak, és arra kéri, hogy az RMDSZ-elnök ezekre a kérdésekre válaszolva tisztázza az ügyet.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megkeresésünkre elmondta, 1987-ben első éves egyetemistaként szerelt le, azóta nem volt semmiféle kapcsolata a katonasággal. Tavalyi előléptetésekor sem kérte ki a véleményét az ügyben senki. Elmondta, tavaly megkapta az értesítést az előléptetéséről, azonban nem foglalkoztatta az ügy, elsiklott felette. Elmondta, vele együtt sok más politikus is arra ébredt, hogy előléptették. ”Nem hiszem, hogy valamelyikünknek is szüksége lenne arra, hogy öreg korunkra, amikor már mozgósítás esetén be se hívnának, rendelkezzünk egy ilyen ranggal, ráadásul tartalékosként. Nem hiszem, hogy például Mugur Isărescunak, a jegybank kormányzójának szüksége lenne a tartalékos ezredesi titulusra” - vélekedett Kelemen.


Elmondta, próbált Corneliu Dobriţoiu védelmi miniszterrel beszélni, és megkérdezni tőle, hogy mi a procedúra a rang visszavonására, azonban nem sikerült elérnie a tárcavezetőt. ”Ahogy adták, úgy vissza is vehetik a rangot, amit én nem kértem, és amire nincs szükségem” – szögezte le a szövetségi elnök, és hozzátette, el szeretné érni, hogy az ezredesi rangját vonják vissza. Megerősítette, a rangnak semmiféle anyagi vonzata nincs.

Július 4-i keltezéssel iktatott egy levelet a védelmi minisztériumnál, amelyben kérte a tárcavezetőt, hogy vonja vissza az ezredesi rangot, hiszen nem igényelte, nem tájékoztatták az előreléptetési szándékról, és az előléptetés indoklását sem ismeri, sőt, meglepetéssel vette tudomásul azt, hogy előléptették a tavaly.

>> A védelmi miniszternek címzett levél itt tekinthető meg >>


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS