2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Románia a nemzetközi sajtótól is hidegzuhanyt kapott

2012. július 19. 17:56, utolsó frissítés: 2012. július 20. 17:50

Az EB-jelentést kommentálók szinte egyhangú véleménye szerint Románia belátható időn belül nem csatlakozik a schengeni övezethez, és egyáltalán örülhet, ha nem függesztik fel az Európai Tanácsban a szavazati jogát.


Ismét címoldalra, de legalábbis kiemelt helyre került Románia a nemzetközi sajtóban: az igazságügyi reform és a korrupcióellenes harc terén történt előrelépéseket értékelő jelentés kapcsán ki-ki levonta a következtetéseket: Bulgária esélyei sem a legjobbak, de Romániának több mint valószínű, hogy nem sikerül csatlakoznia a schengeni övezethez.

Az AFP kiemeli, az Európai Bizottság kemény kritikáit az váltotta ki, hogy a kormány megsértette a jogállamiság elveit, aminek következtében megingott az Európai Uniónak az országba vetett bizalma. Most a kormánynak meg kell békélnie azzal a gondolattal, hogy a tagállamok szorosan követik minden lépését, hogy a demokratikus normák betartására kötelezzék.

Bulgária sem kapott túl sok dicséretet a bizottságtól: Románia szomszédjának továbbra is fokozott erőbedobással kell küzdenie a korrupció ellen és a bírák függetlenségének biztosítása érdekében.

A francia hírügynökség szerint az ezelőtt öt évvel európai uniós tagságot nyert két ország még várhat egy ideig a schengeni csatlakozásra.


Az AFP kiemeli: míg Bulgária másfél éves határidőt kapott arra, hogy a reformjait gyakorlatba ültesse, addig az intenzív megfigyelés alá helyezett Romániáról már idén egy új jelentést készít Brüsszel, amelyből kiderül, hogy eleget tett-e annak a 11 pontban megfogalmazott elvárásnak, amelyet Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke néhány napja elküldött a miniszterelnöknek. A Reuters arról számol be, hogy az EB nyomására


Victor Ponta miniszterelnök valamelyest meghátrált,


amikor megígérte, hogy tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság tekintélyét, és ezzel sikerült neki némileg feloldania a bukaresti politikai krízist.

A kínai Xinhua hírügynökség Az EU összevont szemöldökkel tekint Romániára című anyagában tematizálja a romániai politikai helyzetet, az Associated Press pedig arra figyelmeztet, hogy a folyamatosan negatív előjelű jelentések a finanszírozás beszüntetését eredményezhetik. Romániának egyetlen szerencséje, hogy az EU-nak nincs olyan jogszabálya, amely felhatalmazná egy tagállam kiutasítására - vélekedik az AP.

A DPA német hírügynökség szerint a Ponta-kormány húzásai révén Románia élére egy olyan államfőt juttatna, akiben bízhat, hogy kegyelemben részesíti a két éves börtönbüntetésre ítélt Adrian Năstase volt miniszterelnököt.

A Der Spiegel német lap azt hangsúlyozza, hogy a jelentés az utóbbi időszakban aggodalmakra okot adó kormányzati intézkedések miatti politikai instabilitásra koncentrál.

A Le Monde osztja azokat a véleményeket, melyek szerint Románia az elmarasztaló jelentés következményeként elbliccelte a schengeni csatlakozást. A lap szerint a kormány most azon fáradozik, hogy támogatást kapjon, és főként


Párizs illetve Lisszabon ajtaján kopogtat.

Hollandia, a romániai schengeni csatlakozás legfőbb ellenzője – most újabb kapaszkodót kapott álláspontja érvényesítésére.

Csütörtökön reggel tett nyilatkozataival több európai biztos is megpróbált gátat szabni a Bukarest ellen irányuló kritikáknak, hogy ezek ne bonyolítsák az amúgy is problémás belpolitikai helyzetet – teszi hozza értékeléséhez a francia lap. Azonban megjegyzik, Viviane Reding igazságügyi biztos keményen beszólt a kormánykoalíciónak, amely szerinte, néhány hét alatt képes volt lenullázni öt évnyi nehéz munka gyümölcsét.

A Wall Street Journal is megírta, az EU súlyos kritikákkal illette az egyik legújabb és legszegényebb tagállam, Románia kormányát, amely aláaknázta az ország zsenge demokráciáját. Hozzáteszi, az EB meghosszabbítja az ország monitorizálását a jogállam tiszteletben tartásának biztosítása érdekében. A WST szerint ez a konfliktus nem hiányzik az adósságok súlyától terhelt Európai Uniónak. A brüsszeli diplomácia


alig tud felidézni hasonló esetet,

amikor az EB ilyen súlyos kritikákat mert megfogalmazni a tagállamai valamelyike felé, azonban Barroso több tagország vezetése, közöttük Berlin támogatását is élvezi – írja a New York Times.

Heather Grabbe, a George Soros által finanszírozott Nyitott Társadalomért Intézet brüsszeli igazgatója üdvözölte a bizottság szokatlanul nyers hangnemét, azonban véleménye szerint a nyomásgyakorlásnál termelékenyebb úton kellene biztosítania azt, hogy a tagállamok betartják az európai normákat.

Az Európa Hangja három cikkben értékelte a romániai politikai helyzetet és az Európai Bizottság jelentését. A cikkei egyikében Gyürk András EP-képviselőt, az európai néppárti magyar delegáció vezetőjét idézik, aki szerint a romániai helyzet teljesen eltér a magyarországi állapotoktól, így érthetetlen, miért hasonlítják össze a két országot. „A Ponta-kabinet visszaél a hatalommal, aláaknázza az alkotmányt és az állam alapvető értékeit. Ehhez képest Magyarországon egy jelentős támogatottsággal rendelkező kormány mély reformot valósít meg, amint azt a választótábora el is várja tőle” – idézik a cikkben Gyürk Andrást. Egy másik cikkben azt hangsúlyozza az Európa Hangja, hogy


precedens nélküli az az erős kritika,

amit Románia irányában megfogalmazott jelentése révén az Európai Bizottság. Az EU az évek során tartózkodott attól, hogy beleszóljon a tagállamok igazságszolgáltatási berendezkedésébe és a belügyeibe, azonban a romániai politikai válság annyira heveny és súlyos, hogy az unió átgondolhatná ezen álláspontját – áll a harmadik, Romániáról szóló elemzésben. "Ugyanakkor a romániai történések világosan ábrázolják az Európai Bizottság létjogosultságát - vélekedik a cikk. Párt- és nemzeti érdekektől független testületként a bizottságnak lehetősége nyílik objektíven elemezni az EU-s normarendszer esetleges megsértését, és az uniós szerződések betartása felett őrködő entitásként joga és kötelessége indokolt esetekben beavatkozni. Az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus által segítve a bizottság Románia esetében keményebben felléphet, mint amint Magyarországgal szemben tette" – teszi hozza az Európa Hangja.

"A szavazati jog felfüggesztésén kívül rengeteg eszköz áll az EU intézményei rendelkezésére, amelyekkel az ellenszegülő tagállamai ellen felléphetnek" – állítja Lydia Gall, a Human Rights Watch Kelet-Európát és a balkáni térséget kutató szakértője a Financial Timesban közölt levelében. Leírja, például szabálytalansági eljárást indíthatnak be az olyan tagállamok ellen, akik megszegik az EU törvényeit, beleértve az Alapvető Jogok Chartáját is. Az Európai Parlament hivatalos magyarázatot kérhet egy-egy tagállam viselkedése kapcsán, az Európai Tanács pedig igazságügyi és alapvető jogi munkacsoportjaiban kielemezheti az adott állam eljárásait, vagy a minisztereit munkaülésekre hívhatja meg. Gall szerint az ilyen gyakorlatok alkalmazását csak a politikai akarat hiánya gátolhatja meg.

A BBC szerint Románia azért részesült kemény kritikában az EB részéről, mert nem sikerült a korrupciót és az állami intézményeket érintő politikai befolyást felszámolnia, az Irish Times, a bolgár Novinite online újság és a France 24 televízió pedig arra figyelmeztet, hogy az EB elmarasztaló jelentése nem segíti elő a schengeni csatlakozás megvalósulását.

Az Euobserver szerint Barroso kemény kritikáiból tulajdonképpen az olvasható le, hogy az EU nem rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel sarokba szoríthatná valamely tagállamát. Ugyanakkor egy EU-biztost idéz, akit megdöbbentett a román politikusoknak az Alkotmánybíróság működésének elmagyarázása közben tanúsított gőgös attitűdje.

Forrás: Mediafax

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS