2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szeptember 12-én dönt az Alkotmánybíróság a népszavazásról

2012. augusztus 02. 13:38, utolsó frissítés: 19:59

Az Alkotmánybíróság arra hivatkozik, hogy ellenőriznie kell az állandó választási listákat. Szeptember közepéig Crin Antonescu marad az államfő.


UPDATE: Az Alkotmánybíróság másodjára is elhalasztotta a döntést a Traian Băsescu leváltásáról kiírt népszavazás eredményével kapcsolatban. Az újabb határidő szeptember 12-e. A döntésig Crin Antonescu marad az államfő. Az indoklás szerint a testület azért halasztotta el a döntéshozatalt, hogy addig leellenőrizhessék a választási névjegyzéket.

UPDATE: Egy újabb dokumentumot küldött át az Alkotmánybíróságnak Ioan Rus belügyminiszter azok után, hogy tegnap megerősítette a referendum előtt közölt választópolgárok számára vonatkozó információt.

Tegnap még azt közölte a taláros testülettel, hogy 18.292.514 személy neve szerepel az állandó választási jegyzéken, ma egy átiratban már árnyalta nyilatkozatát: közlése szerint nem ismeri a választójoggal rendelkező román polgárok pontos számát.

A mai átirat „pontosításokat” tartalmaz, mely szerint a belügyminisztérium nem rendelkezik olyan eszközökkel, amelyek révén megállapíthatná a választópolgárok számát.


Egy, a Lakosságnyilvántartó Igazgatóság részéről érkezett dokumentumot is csatolta a belügyminisztérium az átirathoz. Ebben a csatolmányban a lakosságnyilvántartó igazgatóság felsorol néhány okot, amely a választási listák pontatlanságához vezetett: a lista tartalmazhatja például olyan személyek adatait, akik elhunytak, vagy akik véglegesen letelepedtek külföldön, azonban ezt az információkat nem közölték a hatóságokkal. „Ezek a tények oda vezethetnek, hogy az állandó választási névjegyzék nem felel meg teljes mértékben a valóságnak” – közli átiratában a belügyminisztérium, azonban a hibaarányra vonatkozóan nem közöl semmiféle információt. A belügyi tárca hozzáteszi, a választási névjegyzék ellenőrzése egyedül az Állandó Választási Hatóság hatáskörébe tartozik.

Az INS is küldött egy átiratot az Alkotmánybíráknak, amelyben ugyanazt közli, amit a referendum érvényességi vitája kirobbanása óta hangoztat: 2013 második félévében teszik közzé a népszámlálás végleges adatait, az előzetes eredmények nem teszik lehetővé azt, hogy pontos információkat nyújtsanak a 18 éves és annál idősebb lakosságra vonatkozóan.

________Ma fog dönteni az Alkotmánybíróság a referendum érvényesítése vagy érvénytelenítése kapcsán. Noha a döntés tegnapra volt várható, az Alkotmánybíróság hat órás tanácskozását követően sem jutott dűlőre az ügyben, estefelé végül elhatározta, él a működését szabályzó törvény biztosította jogával és további információkat igényel a Belügyminisztériumtól és az Országos Statisztikai Hivataltól (INS) a választási névjegyzékben szereplő személyek számát illetően.

A működését szabályzó 47/1992-es törvény szerint a taláros testületnek jogában áll a két említett intézménytől tájékoztatást igényelni.

A minisztérium eljuttatta az állandó választási listákon szereplő személyek számára vonatkozó hivatalos válaszát az alkotmánybíráknak, ez azonban nem különbözik attól a számtól, amely alapján a népszavazást megszervezték. A tárca közlése szerint a választási jegyzékben összesen 18.292.514 szavazati joggal rendelkező állampolgár neve szerepel. A Ioan Rus által közölt adatok nem segítették


saját pártja álláspontjának az érvényesítését,

ugyanis az USL vezetői azt hangoztatták, hogy a választási névjegyzék nem felel meg a valóságnak, mindössze 15-16 millió szavazópolgára lehet az országnak.

Augustin Zegrean, az Alkotmánybíróság elnöke elmondta, csak a kért információ birtokában hozhatnak döntést, éppen ezért fordultak a Statisztikai Hivatalhoz: a testületnek meg kell bizonyosodnia arról, hogy az INS által nyilvántartott adatok megegyeznek vagy sem a választási listán szereplő személyek számával.

A Központi Választási Iroda (BEC) közlése szerint a referendumon a választási listákon szereplő személyek 46,24%-a, azaz közel nyolcmillió választó vett részt, ami elméletileg


nem elegendő a referendum érvényesítéséhez.

Az Alkotmánybíróság ma reggel kilenc órától ismét gyűlésezik, az eredményre vonatkozóan a vélemények megoszlanak.

Például Toni Greblă, a szenátus jogi bizottságának PSD-s elnöke úgy gondolja, hogy az USL álláspontjának érvényesítése esélytelen, Ion Iliescu volt államfő becslése szerint azonban az Alkotmánybíróság nem hagyhatja figyelmen kívül közel nyolcmillió állampolgár akaratát.

A PNL képviselője, Eugen Nicolăescu az RFI-nek kijelentette, amennyiben a referendumot érvénytelennek ítéli meg az Alkotmánybíróság, úgy a parlamentnek nem lesz más választása, mint


egy újabb fordulót kiírni.

„Az alkotmánybírósági jelentés felolvasását követően a parlamentnek el kell döntenie, hogy mi a következő lépés. Szerintem az egyetlen lehetőség az, hogy a parlament megállapítja: jogilag nincs összhangban az államfőre megválasztásakor leadott szavazatszám azzal a szavazatszámmal, amelyet a referendum alkalmából leváltására adtak le” – jelentette ki Nicolăescu, aki szerint egy második forduló esetében nem kellene annak számítania, hogy hányan járultak az urnákhoz.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS