2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mikó-ügy: több tízezer embert várnak az Igazság Napjára

2012. augusztus 17. 14:43, utolsó frissítés: 2012. augusztus 19. 00:51

A Mikó-perben az első fokú ítélet ellen benyújtott fellebbezés első tárgyalását október 5-én tartják a ploieşti-i táblabíróságon. Az ott meghozott döntés jogerős – derült ki egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen.


A Mikó-ügyben két lehetséges forgatókönyv képzelhető el: az első szerint a perben született elsőfokú ítélet annak tudható be, hogy egy szakmailag kevésbé felkészült, kissé magyarellenes érzületű bíró meg akart felelni az elmúlt időszakban mesterségesen generált kisebbségellenes hangulatnak. A másik verzió politikai megrendelést feltételez, célja a magyarság megfélemlítése, egy teszt, amellyel a magyar közösség immunrendszerének állapotát vizsgálják – mondta Antal Árpád egy kolozsvári sajtóbeszélgetésen.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a katalánoktól kell tanulni, akik a madridi parlament határozata után Barcelona utcáira vonultak tömegestől és demonstrálták, hogy ők a határozatban kinyilvánított nem létező katalán nemzet. „Nekünk is utcára kell vonulni, és elmondani, nem hagyjuk, hogy elvegyék a tulajdonainkat, épületeinket. Erős, önmagát megvédeni képes közösség képét kell sugározzuk” - fogalmazott.

A szeptember elsejére meghirdetett, a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni tüntetésre tízezres nagyságrendben várnak tüntetőket, és arra számítanak, hogy az utóbbi 15 év legnagyobb, magyar ügyben tartott tiltakozó akciójára kerül sor Sepsiszentgyörgyön – tette hozzá a városvezető. Elmondta: az eseményen öt egyházfő és valamennyi romániai magyar politikai szervezet vezetője jelen lesz. A nagygyűlésen egy kiáltványt fogadnak el, amelyben azt kérik az EU-tól, hogy fokozott figyelemmel kövesse a romániai restitúciós folyamatot.

Ha el lehet érni, hogy embereket börtönbe zárjanak csak azért, mert becsületesen és tisztességesen végezték munkájukat, akkor senki sincs biztonságban – fogalmazott Markó Attila. A Mikó-perben két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt államtitkár hangsúlyozta, az ítélet veszélyes precedenst teremthet, ezért minden rendelkezésre álló eszközzel érvényt kell szerezni az igazságnak. „Ezek után nagyon nehéz bíznom az igazságszolgáltatás működésében, ez az a pont, ahol egy közösség emeli fel a szavát és tiltakozik a törvénysértés ellen” - mondta.


Hozzátette: kevesen tudják, de a Mikó-ügyben volt egy polgári per is, az ott hozott ítélet szerint a Székely Mikó Kollégium a református egyházé, azonban a buzăui bíróság ezt az ítéletet figyelmen kívül hagyta. A kollégium épületeinek a visszaszolgáltatása ügyében a restitúciós bizottság tagjainak nem volt mérlegelési lehetőségük, a visszaszolgáltatási jogszabályt hajtották végre. Az ingatlant 1948-ban a református egyháztól vették el, így a törvény értelmében csakis az egyháznak adhatták vissza – vázolta Markó Attila, a restitúciós bizottság tagja.

Máté András Levente parlamenti képviselő jogászi minőségében szólva kijelentette, hogy benyújtotta volna lemondását, ha ő lett volna a Mikó-per bírája. „Az igazságszolgáltatás bebizonyította, hogy mélyponton van, remélem, hogy a fellebbviteli bíróságon egy felkészültebb bíró megsemmisíti az első fokú ítéletet” - mondta.

A beszélgetésen elhangzott, a Mikó-perben az első fokú ítélet ellen benyújtott fellebbezés első tárgyalását október 5-én tartják a ploieşti-i táblabíróságon. Az ott meghozott döntés jogerős, fellebbezésnek helye nincs.

A Mikó-per elindítása, 2007 óta egyetlen magyar tulajdonban lévő kollégiumot sem szolgáltattak vissza arra hivatkozva, hogy meg kell várni a per kimenetelét, viszont ortodox tulajdonban lévő iskola visszaszolgáltatására van precedens. Az eddig benyújtott 1700-2000 magyar egyházi igénylésből 60% van visszaszolgáltatva, arányaiban több magyar ingatlan került vissza tulajdonosaihoz, mint román. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS