2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ingatlancsere oldhatná meg a marosvásárhelyi líceum ügyét

Kertész Melinda Kertész Melinda 2012. augusztus 28. 19:13, utolsó frissítés: 19:15

A múlt héten beomlott az amfiteátrum mennyezete, de sem a tulajdonos, sem az ex-bérlő, de az épületet az iskola számára igénybe vevő önkormányzat sem akarja fizetni a szerkezeti felújítást.


A Marosvásárhelyi Művészeti Líceum régi épületének felújítását sürgeti a szülői bizottság, miután a múlt héten beomlott az amfiteátrum mennyezete. Az épület állapota miatt egyébként már régóta méltánytalan körülmények között folyik a tanítás, a régi épület alapos felújítása valószínűleg óriási összegekbe kerülne, a költséget sem az önkormányzat, sem az épület tulajdonosa, a katolikus egyház nem óhajtja felvállalni. A patthelyzetet súlyosbítja, hogy a városi adminisztráció és a katolikus egyház közötti bérleti szerződés már hónapokkal ezelőtt lejárt, ám a diákok továbbra is használták az épületet.


Már régóta elégedetlenek a szülők az iskola állapotával

Levélben szólította fel ma a szülői bizottság az önkormányzatot, nevezetesen a két alpolgármestert és Dorin Florea polgármestert, a helyi tanács tagjait illetve a katolikus egyházat, hogy találjanak megoldást a megfelelő oktatási körülmények biztosítására. Egy kérelmi listát is összeállítottak, amelyben fontossági sorrendben rangsorolják a megoldásra váró problémákat.
Figyelmeztetik a címzetteket arra, hogy a Művészeti Líceum régi épületének homlokzata omladozik, balesetveszélyes a diákokra és a járókelőkre nézve, az ablakkeretek sem állnak stabilan. Emellett az ingatlan szerkezeti problémái miatt a talajvíz felszivárog, veszélyeztetve a diákok egészségét. A levél szerint a szülők ugyan kisebb javításokat, tatarozásokat finanszíroztak, azonban egy átfogó, az épület struktúráját is érintő felújítási munkát már nem fedezhetnek.


A levélben kérik, hogy az önkormányzat és a katolikus egyház képviselői üljenek tárgyalóasztalhoz és kössenek egy hosszútávú bérleti szerződést, amelyből kiderül, hogy kire hárul az ingatlan rendbetételének felelőssége. Emellett fontosnak tartják a homlokzat bevédését, ami megóvná a lehulló vakolat- és stukkódaraboktól az arra járókat. További követeléseik a mosdók állapotának feljavítására, további mellékhelyiségek kialakítására, egy hőközpont beszerelésére, a régi iskolaszárnyban a csempekályhák felújítására vonatkoznak.

A szülők szerint a katolikus egyháznak és a polgármesteri hivatalnak azonnal el kellene készíttetnie egy felmérést az ingatlan állapotáról annak érdekében, hogy kizárható legyen egy baleset bekövetkezése.

Egyébként a szülői bizottság nem először próbál változtatni a művészeti líceum diákjainak tanulási körülményein: februárban az akkori alpolgármesterhez, Claudiu Maiorhoz fordulva kérték az ingatlan felújítását, májusban már egy fontossági sorrendben megírt probléma-listát is beterjesztettek, amelyben többnyire a mai levélben leírtakat tették szóvá.

Koreck Mária, a szülői bizottság elnöke, az iskola vezetőtanácsának tagja elmondása szerint krónikus teremhiánnyal küszködik az iskola, az amfiteátrumnak helyet adó épületszárny lezárásával pedig ez a probléma súlyosbodik. A régi épület másik felében ugyan korábban javítottak a tetőn, azonban egy szakszerű felmérés hiányában nem tudni, hogy valójában milyen állapotban van az ingatlanrész.


„Az amfiteátrum esetében sem lehetett előrelátni, hogy beomlik a mennyezet. Nekünk csak arról volt tudomásunk, hogy beszivárog a víz, és ez nyilván egészségtelen, de arra nem gondoltunk, hogy valami a gyerekek fejére eshet” – ecsetelte a Transindexnek Koreck Mária. Elmondta, megkeresésére a katolikus egyház részéről februárban az a válasz érkezett, hogy a bérleti szerződés lejárt, és az önkormányzat nem kezdeményezte a bérleti szerződés meghosszabbítását, így a katolikus egyház nem kíván lépéseket tenni az épület felújítását illetően. „A szerződést nem mutatták meg, és egyértelműen kijelentették, hogy nekik semmilyen felelősségük nincs, aki az épületet elfoglalja, azé a felelősség” - idézte fel a kapott választ Koreck.

Elmondta, a szülők szerint egy hosszútávú bérleti szerződés oldaná meg a gondokat, mert abban az esetben befektethet a közintézmény is.


Egy épületcsere lehet a megoldás

Az intézmény régi épületének udvarán egyébként egy másik épület is található, amely már nem az egyház, hanem az önkormányzat tulajdonát képezi.
Csegzi Sándor volt alpolgármester Dorin Florea polgármester tanácsosaként tegnap tárgyalt a városháza megbízásából a katolikus egyház képviselőivel. A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a helyzetet egy épületcserével lehetne megoldani. „Erről az épületcseréről ezelőtt három évvel is szó volt, azonban akkoriban nem jutottunk dűlőre. Most ők vetették fel ezt a lehetőséget, tehát az elkövetkezőkben ezt újra fogjuk tárgyalni” – számolt be Csegzi. Elmondta, a lejárt bérleti szerződést az önkormányzatnak újra meg kell kötnie az iskolával.

„Mivel az iskola egyik szárnya az önkormányzaté és a régi szárny – amely a károsodott amfiteátrumot is magába foglalja – az egyházé, mi az önkormányzat részéről azt javasoltuk, hogy az Európa Gimnázium Horea utcai épületét adják cserébe az új szárnyért, és így kialakulhat egy olyan épületkomplexum, amelynek tulajdonosa az egyház és a bérlője az önkormányzat lenne. Az ingatlan felújítására pedig muszáj lesz uniós forrásokat keresni, hiszen akkora összegekről van szó, amit sem az önkormányzat, sem az egyház nem akar felvállalni. Erre megvan mind a két irányból az akarat” – mondta el a polgármesteri tanácsos. Hozzátette, az elmaradt, tavalyi és idei 230 ezer lejnél is magasabb bérleti díj felét az egyház hajlandó lenne az épület javítására fordítani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS