2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pesszimista és optimista forgatókönyvek a Mikó-ügyben

B. D. T. B. D. T. 2012. augusztus 29. 11:17, utolsó frissítés: 11:43

Antal Árpád és Kató Béla reméli, a ploiești-i táblabíróság lenullázza a buzăui ítéletet. Semmilyen kompromisszumos megoldás nem jön szóba, ha nem ez történik, nyilatkozta a püspökhelyettes.


20 ezer emberre számít szeptember elsején, az „Igazság napján” a Mikó-ügyben Sepsiszentgyörgyön tüntetést szervező Erdélyi Református Egyházkerület és az RMDSZ. „Reméljük, sikerül ezzel az akciónkkal felhívnunk az európai közvélemény figyelmét a visszaszolgáltatásra, és szeretnénk, ha akár külföldi nyomás nehezedne Romániára, hogy ezekben az ügyekben változzon valami. Jelentős vagyont sikerült ugyan visszaszerezni az erdélyi magyar történelmi egyházaknak, de még nagyon jelentős része maradt állami tulajdonban” – mondta a Transindexnek Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

>> A Mikó-ügy honlapja >>

Kató Béla püspökhelyettes és Antal Árpád András közös sajtótájékoztatót tartott kedden az iskola épülete előtt, amelyen többek közt hangsúlyozták, nem lenne szerencsés, ha más téma is előtérbe kerülne a tüntetésen, amelyen a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása, illetve a visszaszolgáltatásról döntést hozó bizottság tagjai bűnösségét kimondó elsőfokú ítélet ellen tiltakoznak majd. (Korábban sajtóhírek szerint az MPP, illetve az SZNT javasolta, hogy kössék egybe a nagygyűlést az autonómia követelésével – szerk. megj.)

A Mikó-ügyben hozott alapfokú ítélet szerint a sepsiszentgyörgyi kollégiumot a református egyháznak visszaszolgáltató bizottság tagjait, Markó Attila államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját 3-3 év letöltendő, valamint Silviu Climet, a román igazságügyi minisztérium volt tanácsadóját 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.A tüntetés forgatókönyve a következőképpen zajlik majd:

11.30-kor megkondulnak a város templomainak harangjai, minden sepsiszentgyörgyi polgár, illetve máshonnan érkező résztvevő a saját felekezete temploma előtt elmond egy közös imát, majd onnan indul a demonstráció helyszínére, a Székely Mikó Kollégium sarkánál felállítandó színpadhoz. A 12-kor kezdődő demonstráción az erdélyi történelmi egyházak képviselői, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Tőkés László EP-képviselő is felszólal.

Pénteken és szombaton a városban forgalmi torlódásra lehet számítani, elsősorban az Állomás negyed, a Csíki utca és a Kós Károly utca felől. A polgármester bízik abban, a sepsiszentgyörgyiek megértéssel viszonyulnak ehhez az ügy érdekében, és hogy mindannyian ott lesznek majd a tüntetésen.

Az Igazság napjának mottója a Zsoltárok Könyve 17. zsoltárának első két versszaka: „Uram, hallgasd meg igaz ügyemet, figyelj esedezésemre! Ügyelj imádságomra, mert ajkam nem csalárd./ Tőled jön felmentő ítéletem, hiszen látja szemed az igazságot”. A szervezők kérik, a résztvevők hozzanak magukkal Bibliát, zsoltároskönyvet, vagy más, számukra kedves könyvet a tiltakozó megmozdulásra.

Ahogy közeledik a szeptember elseje, egyre több ember ingerküszöbét éri el a Mikó-ügy, vélte Antal Árpád András. Sepsiszentgyörgy polgármestere a katalánok példáját említette, akik felvonulást szerveztek, amikor a madridi parlament hozott egy határozatot, amelyben kimondta: nem létezik a katalán nemzet. "Tízezrek vonultak fel azzal a felirattal, hogy mi vagyunk az a nemzet, amely nem létezik. Most nekünk kell megmutatnunk közösségünk erejét” – fordult felhívással a magyar közösséghez Antal Árpád András.

„Az iskola egyértelműen alapításától egészen az államosításáig a református egyház tulajdona volt, nem is kértük volna vissza, ha nem így lenne. Ezt nemcsak dokumentumok igazolják, hanem a teljes közvélemény, ezt generációk igazolhatják; aki mást állít, az elferdíti az igazságot, vagyis hazudik” – fejtette ki újságírói kérdésre Kató Béla.A buzăui bíróság többek között 1.137.856 új lej elkobzását is elrendelte az Erdélyi Református Egyházkerülettől az önkormányzat által fizetett bérleti díj visszatérítéseként.

Kató Béla kérdésünkre aberrációnak nevezte a bér visszatérítését. „Ennek az összege 1,2 millió lej, és mi könyvelésileg bizonyíthatóan 2,9 millió lejt fektettünk már be a kollégiumba. Jogtalan és igaztalan ez velünk szemben, mert nem más célra használtuk azt az összeget, amit az önkormányzattól kaptunk. Ráadásul a törvény mondja ki azt, hogy az önkormányzatnak bért kell fizetnie a használatért, mert ebből a bérből lehet javítani. Ugyanakkor az állami kompenzációkat azonnal megvonták, amint visszakaptuk, és ennek a kompenzációjára találták ki tulajdonképpen a bért, hogy abból lehessen az épületet javítani.”

Viszont egy ilyen kollégiumot, amely az utóbbi 50-60 évben nem volt javítva, ebből a kevés pénzből nem lehet látványosan felújítani, csak karbantartási munkákra futja – magyarázta. „A nagyenyedi kollégiumunkra például 7 millió eurós pályázatot nyert meg az egyház és az önkormányzat közösen, és abból most megújítódik, és azalatt természetesen nem is kérünk bért. Mi nem akarunk mást az iskolákkal: mint ahogy ezelőtt is, úgy ezután is gyerekek lakják be” – magyarázta a Transindex kérdésére Kató.„Egy dolgot mindenki elfelejt, hogy ezek a kollégiumok nem épületekként léteztek csupán, hanem mögöttük a közösség adományai álltak. Vagyont halmoztak fel, erdőket, területeket, hogy aztán abból lehessen az oktatást finanszírozni. Mi közoktatást láttunk el ezekben az épületekben. Természetesen a tanárok fizetésére, a fűtésre, karbantartásra a pénzt az államtól kapják az egyházi iskolák is” – jegyezte meg Kató.

Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester javaslatára reagálva, miszerint ezeket az egyházi iskolákat meg kéne vásárolni, közölte: „nem eladók. Ez örökség, ezt nem szokás eladni. Azt is mondta (Florea), hogy a papok nem jó adminisztrátorok. Megjegyezném, 2000 éve adminisztrálnak már, jól-rosszul, és remélhetőleg még sokáig fogják adminisztrálni a közösség e szegmensét. Nem alku tárgya ez, a közösség építette, és a közösségünknek akarjuk megtartani az idők végezetéig” – szögezte le.


Kató Béla szerint a legpesszimistább forgatókönyv,

ha a tüntetést elhallgatja a román média, vagy a közvéleményt manipulálni próbálják. Ezért lenne káros, ha autonómiatüntetésre utaló elemei lennének a demonstrációnak – vélte. „Az egy másik történet, azt mások kell megszervezzék. Mi most, a történelmi magyar egyházak, a református egyház egyetlen célért szervezte meg: hogy tiltakozzon az ellen, ami történt. Visszaállamosítanak egy törvényesen visszaszolgáltatott épületet, és ezért magyar tisztviselőket még be is akarnak zárni. Félelmet akarnak kelteni mindenkiben, aki ezzel még próbálkozna – mert ez azt jelenti, mindenkinek van félnivalója, aki az igazság mellett teszi le a voksát” – érvelt.

„Ha egy papírt sem néznek meg, és kiszáll Sepsiszentgyörgy utcáira a három bizottsági tag, és megkérdezi az 50 év fölötti atyafikat, kié volt ez az épület, akkor egyértelműen mindenki megmondta volna ezt. A sok dokumentum, évszázados iromány csak adalék ehhez. Mi, akik az államosítás után születtünk, nem tehettünk mást, megnéztük azokat a dokumentumokat, amelyeket ránk hagytak. Először is a 48-as államosítási lajstromot, amelyen nagyon pontosan fel vannak sorolva az ingatlanok. Ennél többet egy utód mit tehetne, ha a törvény csak az 1948 után államosított ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozik?” – tette fel a költői kérdést a püspökhelyettes.

Fontos tudni, hogy különösen a református egyház működése olyan volt, hogy tevékenységének minden ágára különálló jogi személyt hozott létre, ezeknek pedig volt önálló nevük, de attól még az egyházhoz tartoztak – magyarázta Kató. „Egy egyházközség maga is önmagában létezik, jogi személyként, és arról sem lehet azt mondani, hogy nem az egyházhoz tartozott” – érvelt Kató.


„Hogy egy buzăui vagy ploiești-i bíró mit tud vagy mit akar megérteni az erdélyi jogból

és történelemből, azt nem tudhatom, de olyan döntést hoztak, amely ezer sebből vérzik. El sem lehet képzelni, hogy egy bíró hogy hozhat ilyen döntést” – tette hozzá. Szerinte egész biztosan politikai befolyásolás történik, és ezt Európa és a világ is észreveszi. Az a vád, hogy a tüntetés szervezésével nyomást akarnak gyakorolni az igazságszolgáltatásra, hamis, ők csupán a közvélemény figyelmét szeretnék felhívni az alapfokú döntés visszásságaira – szögezte le.

A per következő szakaszában a fellebbezést követően október 5-én van az első tárgyalás a ploiesti-i táblabíróságon. A Transindex kérdésére Kató közölte azt is, még nem tudják, kérik-e a tárgyalás áthelyezését. Eredetileg amúgy azért helyezték a megyén kívülre az alapfokú tárgyalást, mivel azzal vádolták az alpereseket, hogy befolyásolják a helyi bíróságot – ezt Kató határozottan cáfolta.

Mindazonáltal reméli, a ploiesti-i bírák beleássák magukat az ügybe, hiszen ha megerősítik az alapfokú ítéletet, ott már bilincsben vihetik el a vádlottakat a tárgyalóteremből. „Lehet ugyan emberjogi bírósághoz fellebbezni, de az későbbi igazságtételt tenne csak lehetővé” – magyarázta. Leszögezte,


semmilyen kompromisszumos megoldásba nem mennek bele,

például ha a vádlottak nem kell letöltsék a börtönbüntetést és az egyházkerület sem kell kifizesse az ítéletben szereplő összeget, a visszaállamosítást kimondó esetleges újabb ítélet ellen akkor is fellebbezni fognak.

„Ha ilyen kis játékokba belemegyünk, akkor a precedens megtörténik, és tényleg elindul a lavina, ami nem tudjuk, hol áll meg” – utalt arra a félelemre, hogy ha a Mikó-ügyben ilyen jogerős ítélet születik, akkor a többi visszaszolgáltatást is megtámadhatják.

„Az egész úgy indult, hogy két sepsiszentgyörgyi atyafi feljelentést tett az ügyészségen, mert ők a megvásárolt tanári lakásokat (amelyek a Mikó kollégium tulajdonában voltak – szerk. megj.) nem akarták elveszíteni. A román igazságszolgáltatás pedig el merte vinni addig, hogy ebből ügy legyen, pedig ezt senki nem hitte volna közülünk. Ez az, ami vérlázító, és ami miatt a közösség most felháborodik” – összegzett Kató. „Ez totális támadás ellenünk, és ezt nem toleráljuk” – tette hozzá.

Antal Árpád András szerint a legoptimistább forgatókönyv az lenne, ha a ploiesti-i táblabíróság a lehető leggyorsabban lenullázná az alapfokú ítéletet, és ezzel párhuzamosan országos szinten felgyorsulna a visszaszolgáltatás üteme, és a történelmi magyar egyházak visszakapnák teljes vagyonukat. Ám ha az alapfokú ítéletet helybenhagyják, akkor Markó Attiláéknak börtönbe kell vonulniuk – „én erre nem is merek gondolni” – fogalmazott a polgármester.

Antal viccesnek tartja az érvet, hogy a Mikó kollégium épülete a Mikó kollégium tulajdona. „A református egyház keretén belül működött a kollégiumi rendszer, az egyház tulajdonaként, én ezt az érvet nem tudom elfogadni. Azért sem, mert ismerem az alapítás történetét” – szögezte le a polgármester. A város adta ugyan a területet, amire építkezhettek, de attól még nem lett az önkormányzat társtulajdonos, ahogy pl. a templomoknak sem társtulajdonosa, sőt azok sem társtulajdonosok, akik adományoznak – érvelt. Azért nem kéri a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a kollégiumot,


mert tudja, hogy nem az övé

– szögezte le. Ha a táblabíróság hasonlóan dönt, mint az alapfokú, akkor valóban, a jog mai állása szerint az önkormányzathoz kerül az iskola, ám nem lesz jogbiztonság, amíg Romániában kormányrendelettel dönthetnek egy épület tulajdonjogáról – magyarázta. Ha az épület az egyház magántulajdonában van, azt nem lehet később elvenni, csak egy újabb általános államosítással, ám ha önkormányzati tulajdonban van, bármikor jöhet egy olyan kormány, amely elveszi az önkormányzattól és állami tulajdonba helyezi – érvelt.

Ugyanakkor hiszi, hogy nulla az esélye a táblabíróság ilyen értelmű döntésének. „Ha az erőnket megmutatjuk, akkor odafigyelnek ránk, akkor nem mernek átverni, mert meg vagyok arról győződve, hogy ez egy provokáció volt, amellyel a magyar nemzetközösség, az RMDSZ és a történelmi egyházak immunrendszerét tesztelik. Mi pedig megmutatjuk, hogy rendben van az immunrendszerünk, mi másfél milliónyian nemcsak puszta állampolgárai vagyunk ennek az országnak, meg tudjuk védeni közösségünket, közösségi vagyonunkat, közösségünk tagjait, akiket meg akarnak hurcolni. Én ebben bízom, senki másban, a közösségünk erejében” – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy az RMDSZ-nek szüksége lenne-e román politikai szövetségesekre ebben az ügyben, azt válaszolta, inkább a jogállam mellett tenné le a voksát. „Ha valami nem működik jól ebben az országban, akkor az először a mi arcunkon csattan. A mi érdekünk az, hogy minden jól működjön, az igazságszolgáltatás igazságot szolgáltasson,


a jogállam ne vályogállam legyen,

és attól arrafele mindenki végezheti tisztességesen a dolgát, és nem várja reggel a postaládájában a levél, hogy be kell vonuljon három évre a börtönbe, miután tisztességesen végezte a munkáját. Én csak ennyit akarok” – magyarázta.

Úgy gondolja, az RMDSZ minden tisztességes demokratikus eszközt megragadott, hogy ebben az ügyben jelezze egyet nem értését, és a szombati tüntetés is ennek eszköze. A szervezők célja ugyanakkor, hogy minden magyar és igazságszerető ember, pártszimpátiától vagy felekezeti hovatartozástól függetlenül, jelen legyen a tüntetésen.

MIKÓ-PER: ELÍTÉLTÉK MARKÓ ATTILÁT

» MARKÓ ATTILA BLOGJA: Egy „köztörvényes bűnöző” vallomásai

» Sepsiszentgyörgy: megkezdődött a Székely Mikó-per

» MARKÓ ATTILA BLOGJA: Maradjon állva. Ön vádlott

» MARKÓ ATTILA BLOGJA: Mikó-per, második tárgyalás

» MARKÓ ATTILA BLOGJA: Jogállam érzésekben

» Kié a Mikó: a református egyházé vagy a háromszéki székelyeké?

» MARKÓ ATTILA BLOGJA: Fordulat?

» MARKÓ ATTILA BLOGJA: Vádlottak - vallomások és remények között

» MARKÓ ATTILA BLOGJA: Amikor a tarisznyából kifogy a jóindulat...

» MARKÓ ATTILA BLOGJA: Alapfokon célegyenesben a Mikó-per

» Hamarosan alapfokon ítélet születik a Mikó-perben

» MARKÓ ATTILA BLOGJA: “Felkészültél-e a nehéz börtönévekre?” – Buzău-i zárszó

» Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Mikó-per vádlottjait

» Markó Attila Facebook-on közölte: fellebbeznek a Mikó-perben

» SZKT: borús kilátások mérsékelik a választási siker örömét

» Markó Attila: politikai nyomásgyakorlás történt

» Kelemen Hunor a történelmi magyar egyházak támogatását kéri a Mikó-per ügyében

» Sógor-Winkler: elfogadhatatlan a Mikó-perben született alapfokú ítélet

» Ponta: Tőkés László kivételével senki nem próbált beavatkozni az igazságszolgáltatásba

» Mikó-ügy: a jog és az igazságosság megcsúfolása az ítélet a református egyház szerint

» Július végéig tiltakozna a Székely Mikó Kollégium előtt egy református lelkész

» Sepsiszentgyörgy: lelkészek tiltakoztak a Székely Mikó Kollégium előtt

» Tőkés Viviane Redinghez fordult a sepsiszentgyörgyi Mikó- és BNR-épület ügyében

» A Mikó-ügyben kéri Viviane Reding támogatását Winkler és Sógor

» Mikó-ügy: országos tüntetést szerveznek szeptember elsején Sepsiszentgyörgyön

» Codrin Munteanu: nem államosítják újra a Székely Mikó Kollégium épületét

» Mikó-ügy: Markó Attila szerint a Kovászna megyei prefektus csúsztat és diverziót kelt

» A Mikó-ügy a romániai magyarság tűrőképességének határait feszegeti

» Elindult a Mikó-ügy honlapja

» Winkler Gyula: a Mikó-ügy politikai szempontból a visszarendeződés lehetőségét hordozza magában

» 13020.ro: a Mikó-ügy az erdélyi magyarság ügye

» A Mikó-ügyről is szó lesz a Kolozsvári Magyar Napokon

» Mikó-ügy: a kárpát-medencei családszervezetek és a magyar unitárius egyház is szolidaritásra hívott

» Autóbuszokat indít az EMNT és a Néppárt a Székely Mikó Kollégium ügyében szervezett tüntetésre

» Kelemen: „Erős szolidaritásról tegyünk tanúbizonyságot az Igazság Napján!”

» Négyezer aláírás gyűlt össze a Mikó-ügyre a Kolozsvári Magyar Napokon

» Mikó-ügy: buszokkal szállítana tüntetőket Marosvásárhelyről Sepsiszergyörgyre a Maros Megyei RMDSZ

» Az Igazság Napján való részvételre kéri az erdélyi magyarságot Kelemen Hunor

» Az Amerikai Magyar Szövetség levelet írt a Mikó-ügyben a washingtoni román nagykövetnek

» A Hunyad megyeiek is szolidárisak a Mikó-üggyel

» Mikó-ügy: több tízezer embert várnak az Igazság Napjára

» Kelemen: a Mikó-tüntetés nem a bíróságra való nyomásgyakorlás

» Tőkés: „Ne engedjünk '89-ből!”

» Az LMP is támogatja a Mikó-tüntetés résztvevőit

» Martonyi János: megromolhatnak a magyar-román államközi kapcsolatok

» Pesszimista és optimista forgatókönyvek a Mikó-ügyben

» Eckstein-Kovács panaszt tett a Mikó-ügyben saját szerepét illetően

» Partiumból, Közép-Erdélyből és Székelyföldről is indít buszokat az EMNT az Igazság Napjára

» Eckstein: „Állapítsa meg a DNA, hogy jogszerű volt-e az általam kezdeményezett kormányhatároza

» Horia Grama: polgári engedetlenségre biztat az RMDSZ a Mikó-ügyben

» Borbély: a Mikó-ítélet megkérdőjelezi a jogállamiságot

» Mikó-tüntetés: útlezárásokra kell számítani Sepsiszentgyörgy központjában

» Pesszimista és optimista forgatókönyvek a Mikó-ügyben

» Viviane Reding: az EB nem avatkozik be a tagállamok visszaszolgáltatási joggyakorlatába

» Mikó-ügy: közel 30 ezren demonstrálnak Sepsiszentgyörgyön

» Ponta bírói kivizsgálást remél a Mikó-tüntetés ügyében

» Az Igazság Napja a buszozástól a székely himnuszig - videó

» Mikó-ügy: kötelesség az igazságtalanság ellen tiltakozni

» Năstase a börtönből kommentálta a sepsiszentgyörgyi tüntetést

» Ökumenikus istentiszteletet tartottak a Mikóért Szegeden

» Mikó-tüntetés: a rendőrség szerint vasrudakat rejtegettek a zászlórúdban a szombaton bekísért fiatal

» A Mikó-ügyről is szó volt az Európai Néppárt politikai közgyűlésén

» A CSM vizsgálatot kér a Mikó-tüntetés ügyében

» A Legfelsőbb Bírói Tanácshoz fordul az EMNP a Mikó-per kapcsán

» Borbély szerint a Legfelső Bírói Tanács egy nemzeti közösség ellen indított vizsgálatot

» Kapcza Mikolt: felemás ítélet született a Mikó-perben

» Semjén: a magyar kormány megdöbbent a Mikó-perben született ítéleten

» Kelemen Hunor: veszélyes precedenst teremt a Mikó-per ítélete

» Antal Árpád: "gyásznap ez az erdélyi magyarok számára"

» Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Markó Attilát a Mikó-perben

» Markó Attila: Románia szembeköpte saját demokráciáját

» Mikó-ügy: az MSZP felszólítja a magyar kormányt, határozottan álljon ki a külhoni magyarság jogaiért

» Veress Emőd: Gondolatok a Mikó-ügyről

» A külügy ideges Semjén Mikó-perre vonatkozó közleménye miatt

» Az egyháznak adományozná a Mikó épületét Antal Árpád, de erre nincs jogi lehetőség

» Kató Béla a püspöki tisztségről való lemondását ajánlotta fel a Mikó-per miatt

további közviták »


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS