2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jól jött az iskolák többségének a tanévkezdés elhalasztása

S.I.-SZ.CS.E. 2012. szeptember 04. 16:04, utolsó frissítés: 17:16

A tanintézmények többsége megfelelően haladt az előkészítő osztályok megszervezésével, ám a tanítók továbbképzése és a katedrák elosztása kutyafuttában történik – értenek egyet az érintettek.


"Az előkészítő osztályok megszervezési munkája nagyon későn kezdődött el. Noha az új oktatási törvény - amely alapján létrehozzuk az előkészítő osztályokat - már 2011. januárjában érvénybe lépett, az előkészítő osztályok tanterve csak idén márciusban készült el. A nulladik osztály működtetéséhez szükséges felszerelés, bútorok és taneszközök beszerzése gyakorlatilag egy-két hónapja zajlik, ezért javasolni fogom az iskolakezdés dátumának szeptember 17-re történő kitolását. A most elmaradó egy hét tanítást a tavaszi vakációban pótolják ” - jelentette be Ecaterina Andronescu oktatási miniszter.

Az év első felében zajló politikai viharok – az Ungureanu-kormány bukása, Traian Băsescu felfüggesztése – nem kedveztek az új oktatási törvény életbe léptetésének, így számítani lehetett a nyögvenyelős tanévkezdésre. Az elmúlt időszak eseményeit tekintve már


az is csodaszámba megy,

hogy az USL oktatási minisztere biztosította a folytonosságot, és nem módosította az előző kormány elemi oktatási rendszert átalakító elképzeléseit.A halasztást maguk az érintettek sem vették rossz néven, mindazonáltal egyetértenek abban, hogy Ecaterina Andronescu magyarázata, miszerint az előkészítő osztályok hatékonyabb megszervezése indokolja a csúszást, csak a jéghegy csúcsa. A tanítók továbbképzésére, az órarendek összehangolására és az utolsó simítások elvégzésére szükség volt a plusz egy hétre, bár a legtöbb intézmény felkészülten várta a tanévkezdést.


A Hargita Megyei Tanfelügyelőségen

örömmel fogadták a miniszteri bejelentést. „Ha a diákokra gondolok, nekik azért jó, mert hosszabb lesz a vakációjuk egy héttel. Ha a pedagógusokra gondolok, akkor nekik is jó, mert jobban fel tudnak készülni az új tanévre, ha az iskolaigazgatókra gondolok, nekik is jó, mert nem egy hét alatt kell ezt az egész hajrát lezavarniuk, ami az előkészítő osztályokat illeti” - válaszolt megkeresésünkre Bartolf Hedvig.

A főtanfelügyelő elmondta, hátra van még az órarendkészítés, a katedrák véglegesítése, és egyéb olyan teendők, amiket még feltétlenül el kell végezni iskolakezdés előtt. Hozzátette, a halasztás a tanfelügyelőségnek is jó, mert a 10-ével kezdődő héten meg tudják tartani a tanácskozásokat. „A szülőkre kell itt még gondolni, de ha meg tudták oldani a 2-3 hónapos vakációs időszak alatt a gyerekek felügyeletét, akkor gondolom, ez az egy hét csúszás nem jelent nagy problémát” - fogalmazott Bartolf Hedvig.


Három osztálytermet kaptunk, mert az iskolánkban nincs hely. A termek ki vannak takarítva, bútorzattal berendezve, a tanítónénik díszítik, voltak felkészítőn, és várják a gyerekeket – válaszolt kérdésünkre Téglás Sándor, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola igazgatója. Úgy vélte, pozitívum ez a plusz egy hét, mert nem kell kapkodjanak, nyugodtan el tudják osztani a katedrákat, jobban meg tudják szervezni az órarendkészítést, és nyugodtabban fel tudnak készülni a tanévkezdésre.
Kovászna megyében

összesen 113 előkészítő osztály alakult a tavaszi, nyári beiratkozási periódus után, és ehhez a tanítók is megvannak. Keresztély Irma főtanfelügyelő a Transindexnek elmondta, a pedagógusokat szeptember 3-7 között egyhetes képzésben részesítik egy program keretén belül.

Három továbbképző központot hoztak létre: a román pedagógusok a Mihai Viteazul Főgimnáziumban, a magyar oktatók Sepsiszentgyörgyön a Puskás Tivadar Szakközépiskolában és Kézdivásárhelyen a Gábor Áron Szakközépiskolában készülnek az osztályok átvételére.

„A megyében gyakorlatilag ezen a héten érkeznek meg az utolsó bútorszállítmányok, minden iskola megkötötte a szerződést, a leszállítás folyamatosan történik. Ez azt jelenti, hogy minden tanintézmény be lesz rendezve, ellenben a tanfelszerelés, a kiegészítő eszközök még nem érkeztek meg, ezt az oktatási minisztérium licitálta országos szinten. Értesítést kaptunk írásban, hogy szeptember elején ezeket is leszállítják, egyelőre nem érkeztek meg. A tantermek nagyjából mindenhol elő vannak készítve, úgy értékelem, hogy


ez a késés nem indokolt

az előkészítő osztályok miatt, de hangsúlyozom: lehet, hogy az a helyzet csak Kovászna megyére érvényes” - vázolta.

Hozzátette: a heti rendszerességgel megtartott videokonferenciák alkalmával elhangzott tanfelügyelői beszámolók szerint több olyan megye van, ahol nemcsak az előkészítő osztályokkal voltak problémák, hanem általában a működési engedélyeztetésre vonatkozóan sem voltak megfelelően előkészítve az iskolák, és ezért kellett egy héttel eltolni a tanévkezdést.

Fekécs Károly, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola igazgatója kérdésünkre kijelentette: az előkészületeken


nem az idő, hanem a pénz segít.

„A bútorzatot megvásároltuk, a minőségi oktatást biztosítani tudjuk, mivel a tanerő szakképzett. Ennek az egy hétnek nem volt értelme, egy olyan álláspontot kellene követni, hogy ne változtassuk évről-évre a tanévkezdés időpontját, mert az fejetlenséget, káoszt okoz.

Simon Júlia, a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója úgy vélte, mindenféleképpen segíteni fog nekik a plusz egy hét, mert az előkészítő osztályt kezdő tanerők egész héten felkészítő tanfolyamon vesznek részt. „Ahhoz, hogy előkészítsék és életbe tudják léptetni azt, amivel most megismerkednek, az egy hét nagyon is szükségesnek látszik. A bútorzat megvan, az osztályok elő vannak készítve, anyagilag rendben vagyunk ezzel kapcsolatosan. A tanügyi segédeszközökről még nem kaptunk értesítést, bízom benne, hogy a felkészítőkön a pedagógusok majd erről is kapnak információkat” - fogalmazott.


Vörös Alpár István, a kolozsvári Apáczai Csere János Líceum igazgatója a Transindexnek elmondta, esetünkben nem jelentett annyira problémát az előkészítés. Ennél nagyobb problémának látja, hogy „


a tanári állások elosztása nagyon elhúzódott,

és van, aki a kinevezését csak a múlt héten kapta meg. Még mindig vannak olyan állások, amelyek nem lettek elosztva, de ez a külvárosi és a vidéki iskolákat érinti főleg. Órarendet készíteni elég nehéz, amíg nincs meg a tanerő” - fogalmazott.

Az iskolaigazgató elmondta, tény, hogy kevés lett volna az órarend elkészítéséhez az egy hét. „Iskolánkban a pedagógusokat múlt héten nevezték ki, ezen a héten járnak továbbképzésre, és gyakorlatilag úgy ugranak be, hogy előtte egy héttel képezték ki őket. Az igazság az, hogy jóval korábban kellett volna elkezdeni az előkészítést. Az új kormány módosította a tanügyi törvényt és a tanárok alkalmazásának módszertanát, ez bonyolította az elosztási procedúrát, ezért húzódtak el a dolgok” - vázolta Vörös Alpár István.

Magyari Tivadar szerint az előkészítő osztályok ügye a legkisebb ok a halasztásra, a valódi ok, hogy az iskolák így könnyebben fel tudnak készülni az évkezdésre. Az RMDSZ oktatásért felelős főtitkárhelyettese megkeresésünkre elmondta, az oktatási miniszter egy olyan tényezőre akarta fogni a csúszást, amivel


az egészet átháríthatja az előző kormányra.

„Hisz' a korábbi miniszter ötlete volt az előkészítő év, ugyanakkor Andronescu dicséretére legyen mondva, nem akarta ezt megváltoztatni, hogy ezzel még nagyobb felfordulást okozzon. Szerintem nagy felszusszanás az iskoláknak takarítás, tatarozás szempontjából, és gondolom, a gyerekek sem veszik rossz néven az egyhetes csúszást” - zárta Magyari.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS