2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Október 5-ig kiderül, kik indulnak az RMDSZ színeiben a választáson

K. M. - S. Z. 2012. szeptember 10. 21:01, utolsó frissítés: 2012. szeptember 12. 13:08

Hétfőn járt le az RMDSZ képviselői és szenátori helyek kapcsán kiírt pályázata. Tudd meg, kik indulnak parlamenti helyekért az erdélyi megyékben!


Hétfőn folyamán járt le országszerte az a pályázati kiírás, amelyre az RMDSZ a szenátori és képviselői tisztségeket megpályázni vágyók jelentkezését várja. Kelemen Hunor szövetségi elnök a Transindexnek elmondta, 450-nél is több jelöltet fog indítani az RMDSZ a december 9-i parlamenti választásokon. "Románia minden egyes megyéjében vannak olyan emberek, akik az RMDSZ-t támogatják szavazatukkal, de az országos visszaosztás során akár a Kárpátokon kívüli, akár a külföldi választókerületekben leadott szavazatok alapján is meg lehet szerezni néhány mandátumot" - magyarázta Kelemen.

Az RMDSZ-en belül október elejéig kell a belső választást a megyei, területi szervezeteknek lebonyolítaniuk a jelöltségek alapján, ezt követően a Szövetségi Állandó Tanács is jóváhagyja a listákat.


Kovászna megye

Ma 14 óráig nyújthatták be pályázatukat az RMDSZ háromszéki szervezeténél azok a jelentkezők, akik a decemberi parlamenti választásokon megpályáznák a két szenátori vagy a négy képviselői tisztség valamelyikét.Az RMDSZ által kiírt pályázatra jelentkezők nevét Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki szervezetének elnöke közölte.

Az 1. számú kerületben szenátor-jelöltségre Albert Álmos, Demeter János, Kerekes Jenő és Klárik László jelentkezett, a 2. számú kerületben Olosz Gergely indulna.

Képviselőjelölti tisztséget Sepsiszentgyörgyön Markó Attila pályázna meg a szövetség számára, Sepsiszék-Erdővidék kerületben Márton Árpád és Pál Szilágyi Zoltán indulna. Kézdiszéken Fejér László, Orbai-Borza kerületben pedig Thiesz János méretkezne meg.


Maros megye

A marosvásárhelyi 1. és 2. számú választókerületben képviselőnek indulna Kerekes Károly és Lokodi Edit Emőke, a 3. számú választókerületben (Székely mezőség) Kelemen Atilla indulna, 4. számú választókerületet képező Dicső-Ludas-Radnót térségből Fodor József méretkezne meg. Az 5. számú képviselői választókerületben (Szováta) indulna Borbély László, a 6. számú, Segesvár-Balavásár kerületben Csép Éva Andrea, a 7. számú, Nagysármás-Maros völgye kerületben Sallai Imre, a 8. számú, Szászrégen-Görgény völgye kerületben pedig Erőss Csaba indulna.

Maros megyében négy szenátori választókerület létezik, az 1. számú, Marosvásárhely kerületben Frunda György újrázna egy szenátori tisztségért. Markó Béla is újból indul a 2-es számú, Székely mezőség-Szováta kerületben. Dicsőszentmárton-Segesvár kerületben Dávid Csaba, Nagysármás-Maros völgye-Szászrégen kerületben pedig Balog József indulna egy felsőházi székért.


Hargita megye

A három – Csík, Gyergyó és Udvarhelyszék – területi szervezet mindenikében összegyűjtötték a parlamenti választások kapcsán kiírt jelentkezési pályázatokat Hargita megyében.

A szövetség megyei választási bizottságának tagjai ma 14 órától üléseztek Gyergyószentmiklóson, minden iratcsomót rendben találtak, és eldöntötték: október 4-én, a rangsoroló küldöttgyűlésen mérkőzhetnek meg a jelentkezők egymással abban az esetben, ha egy helyre többen is jelentkeztek.

Kelemen Hunor a 2. számú választókerületben (Balánbánya-Csíkkarcfalva-Csíkszentdomokos-Vasláb) indulna. Az RMDSZ alapszabályzata szerint Kelemennek szövetségi elnökként joga van egy tetszés szerinti kerület kiválasztásához, az ő indulása pedig nem képezi az előválasztás tárgyát.

Az 1. számú kerületben (Szentegyháza-Csíkszereda-Tusnádfürdő) csak Korodi Attila jelenlegi képviselő jelentkezett. Az 1-es és 2-es számú képviselői kerületből tevődik össze az 1. számú szenátori kerület, erre a parlamenti helyre Tánczos Barna képviselő, volt mezőgazdasági államtitkár pályázott csupán. A 3. számú képviselői választókerület esetében (Székelyudvarhely-Hegyalja-Homoródmente) versenyhelyzet alakul ki, hiszen két jelentkezési iratcsomó érkezett: Antal István képviselő és Ladányi László, Hargita megye volt prefektusa pályázik az alsóházi tisztségért való jelölésre.

A Gyergyószentmiklóst, Székelykeresztúrt, Oklándot, Zetelakát magába foglaló 4. számú képviselői választókerületben négyen jelentkeztek: Csáka József, a gazdasági minisztérium tanácsosa, Moldován József volt távközlési minisztériumi tanácsos, Bende Sándor, a Gyergyó területi RMDSZ-elnök, és Barti Tihamér, a Román Posta Hargita megyei volt igazgatója tette le pályázatát. Az 5. képviselői kerületben – ahol kisebbségben van a magyarság – egyedül Mik József, Borszék polgármestere pályázott. A 3.,4. és 5. képviselői kerületből összetevődő 2. számú szenátori választókerület esetében egyedül Verestóy Attila tette le a jelentkezési iratcsomóját.

Mivel Hargita megyében három területi szervezet működik, a rangsorolást megyei szinten tartják. Szeptember 17-ig minden helyi szervezetnek nevesítenie kell a küldötteket, akik részt fognak venni az október 4-i rangsoroló megyei küldöttgyűlésen, amely a választókerületek esetében a rangsor felállításáról dönt – titkos szavazással.


Kolozs megye

Kolozs megyében tíz képviselői és négy szenátori választókerületben fognak megméretkezni az RMDSZ jelöltjei. Máté András Levente megkeresésünkre elmondta, eddig hét nevet sorolhat fel, a megye további képviselői és szenátori választókerületeiben indulni kívánók listáját holnap összesíti a megyei szervezet. Máté ismét a kalotaszegi kerületben, Hegedüs Csilla a 7. számú Aranyosgyéres-Bonchida választókerületben, Csoma Botond és Oláh Emese városi tanácsosok két kolozsvári választókerületben mérkőzne meg az alsóházi helyért. Kinizsi Zoltán volt egészségügyi miniszteri tanácsos is versenybe szállna egy képviselőházi helyért, Eckstein-Kovács Péter és László Attila egy-egy szenátori tisztséget nyerne el. A szeptember 28-i Megyei Képviselők Tanácsa hoz végleges döntést a névsort illetve a nevekhez társuló egyéni választókerületek listáját illetően.

Update 11.9.2012, 9:56 Brassó megye

Brassó megyében hárman pályáznak képviselői mandátumra: Kovács Attila, a megyei RMDSZ elnöke, Cserey Barnabás ügyvéd valamint Farkas Anna-Lili képviselő. Mivel Brassó megyében egyetlen választói kollégium sem biztos befutó, nincsen túljelentkezés – mondta el a Transindexnek Kovács Attila. A politikus hozzátette, a szenátori kollégiumokban is indítanak majd jelölteket, azonban egyelőre nem tudni, kik lesznek ezek.


Update 11.9.2012, 13:53 Szilágy megye

Szilágy megyében Seres Dénes képviselő, a Szilágy megyei RMDSZ elnöke újabb képviselői mandátumra pályázik. Fekete-Szabó András és Végh Sándor szenátorjelöltek lesznek. A jelöltek rangsoroló gyűlésére 2012. szeptember 26-án kerül sor.


Update 11.9.2012, 13:58 Szatmár megye

Bura Maksay István Péter, Csehi Árpád Szabolcs, Erdei D. István és Kereskényi Gábor pályáznak képviselői mandátumra Szatmár megyében. A szenátorjelöltek: Günthner Tibor, Ilyés Gyula és Pataki Csaba. A Megyei Képviselők Tanácsa szeptember 21-én dönt arról, hogy melyik egyéni választókörzetben ki lesz a jelölt.


Update 11.9.2012, 14:05 Hunyad megye

A Hunyad megyei hét képviselői és három szenátori helyre tizenkét, szabályosan összeállított pályázat érkezett – áll a Winkler Gyula EP-képviselő honlapján közzétett hírben. A jelölteket szeptember 30-án Déván hallgatja meg és rangsorolja a Megyei Küldöttek Tanácsa.

Hunyad megyében András József egyetemi tanár, az RMDSZ petrozsényi szervezetének elnöke, Benedekfi Dávid geológus, az RMDSZ lupényi szervezetének elnöke, helyi tanácsos, Burján Gergely mérnök, a Hunyad Megyei Vízügyi Hatóság igazgatója, a Hunyad megyei RMDSZ politikai alelnöke, Dezméri István gépészmérnök, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Dézsi Attila jogász, kormányfelügyelő, Ferenczi István gépészmérnök, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének alelnöke, Fülöp Béla jogász, az RMDSZ petrozsényi szervezetének ügyvezető alelnöke, Kocsis Attila-Levente matematika tanár, a Téglás Gábor Iskolaközpont igazgatója, Kofity Zoltán gépészmérnök, az RMDSZ vajdahunyadi szervezetének ügyvezető elnöke, Pogocsán Ferdinánd Zoltán mérnök, az RMDSZ dévai szervezetének elnöke, helyi tanácsos, Széll Lőrinc mérnök, a Hunyad Megyei Sport és Ifjúsági Hatóság ügyvezető igazgatója, az MKT elnöke, Takács Aranka zeneművész, az RMDSZ vajdahunyadi szervezetének elnöke, helyi tanácsos nyújtotta be pályázatát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS