2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kultúrában, hagyományőrzésben utazna ezentúl az MCSMSZ

K. M. K. M. 2012. szeptember 27. 11:38, utolsó frissítés: 11:38

Az MCSMSZ a csángó oktatási programot lebonyolító RMPSZ felé is nyitna: ingatlanjait ingyenes használatra átengedné.


A hagyományok ápolásában, megismertetésében, a csángó öntudat fejlesztésében, a turizmus kiépítésében és a közösségépítés terén kifejtett tevékenységekben látja a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének létjogosultságát a vezetőség, azok után, hogy a bákói csángó gyerekek magyar oktatását célzó program működtetésével a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét (RMPSZ) bízta meg a programot 40%-ban finanszírozó magyar állam. Az MCSMSZ-nek tizenkét év után


első alkalommal kell újragondolnia

tevékenységi területét, miután lemondott a csángó gyerekek magyar nyelvű oktatásának megszervezéséről. Az újragondolt tevékenységi kör elsősorban a gyerekekre – az óvodás korúaktól kezdve a szülőfalujuktól távol tanuló diákokig a fiatalságra koncentrál, és tulajdonképpen kiegészítené a csángómagyar gyerekek magyar nyelvű oktatását, az erre vonatkozó elképzeléseiről azonban mindössze egy igen vázlatos tervet tett közzé honlapján a szövetség.

Pogár László, az MCSMSZ elnöke ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy beindítják a magyar nyelvű oktatást azokon a településeken, amelyekre az RMPSZ oktatási programja nem terjed ki, azonban arra a kérdésünkre nem tudott válaszolni, hogy hány településen, hány gyerek számára tennék elérhetővé. Elmondta, az igények felmérése és a terep előkészítése
még néhány hónapig eltart,


azonban leszögezte, az MCSMSZ-nek egy nyert pere is van, amely szerint jogában áll oktatást szervezni, és ezt senki sem tilthatja meg neki.

Az RMPSZ oktatási hálózata ettől a tanévtől egyébként 26 helyszínen fejti ki tevékenységét, az oktatás helyszínéül szolgáló ingatlanokat az MCSMSZ-től bérlik a tanárok, akiknek a rendelkezésükre bocsátott 700 lejből kell fedezniük az oktatás költségeit.

Pogár László megkeresésünkre elmondta, noha az ingatlanok bérbe vételi szerződését a felek még nem írták alá, az MCSMSZ nem szándékozik pénzt kérni az ingatlanok használatáért, csupán a fenntartási illetve esetenként a tatarozási költségeket kell állni a használónak.

Pogár az MCSMSZ új tevékenységi irányáról beszélve elmondta, kiemelten kívánnak foglalkozni olyan témakörökkel, mint például a csángó kultúra, a hagyományőrzés, vagy a csángó öntudat fejlesztése – ezek mind olyan területek, amelyeket eddig is fontosnak találtak, azonban az oktatási program megszervezése mellett nem jutott elegendő energia ezekkel foglalkozni.

Az MCSMSZ honlapján feltüntetett tervek egyike szerint kiemelten foglalkoznának a fiatalok közötti hálózatépítéssel. "A csángószövetségnek régebbi programjait is felelevenítjük: például több összejövetelt kell szervezni a fiatalok számára. A programok dátumát előre leszögezzük, meghirdetjük az adott összejövetelt, és megkeressük a fiatalokat" - felelte Pogár László arra a kérdésünkre, hogy milyen formában képzelték el azoknak a fiataloknak a bevonását a sok esetben Csángóföldhöz kötött kapcsolatépítő projektekbe, akik már elhagyták szülőfalujukat, és valamely erdélyi városban, vagy éppen Budapesten folytatják tanulmányaikat.

Egy másik program a csángók hitéletére koncentrálna, vallásos eseménynaptárt állítanának össze, amely - leírásuk szerint -


figyel a helyi sajátosságokra,

és a regionális realitásra is. "Búcsúk, ünnepek csángó-magyar hagyományát szeretnénk a ma egyházának korszerűségével ötvözni" - írják az MCSMSZ honlapján.

A harmadik program a turizmus fejlesztésével foglalkozik. Egy átfogó tervet szeretnének kidolgozni a falvakban maradt lakosság turizmus általi megélhetésének biztosítására. "Azokban a falvakban, ahol zajlik magyar tevékenység, sőt, azokban is, ahol még nem történik ilyen szempontból semmi, felmérnénk, hogy miként lehet a falusi turizmust beindítani. Emellett megvizsgálnánk azt is, hogy miként tudna megélni a faluturizmusból az a család, amelynek tagjai nem mentek el külföldre dolgozni" - beszélt Pogár a még csak az elképzelés szintjén létező tervekről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS